Συνεδρία υποδοχής του Καθηγητή κ. Ευάγγελου Γραγουδά ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών

Κατά τη διεξαγωγή της τελετής υποδοχής, ο Ακαδημαϊκός κ. Χαράλαμπος Ρούσσος θα παρουσιάσει τον Καθηγητή Ευάγγελο Γραγουδά, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα "Θεραπεία των κακοήθων μελανωμάτων του οφθαλμού με πρωτόνια".

by Times Newsroom

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά η συνεδρία υποδοχής του κ. Ευάγγελου Γραγουδά, διακεκριμένου Καθηγητή Οφθαλμολογίας στην έδρα Charles Edward Whitten της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard, ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Κατά τη διεξαγωγή της τελετής υποδοχής, ο Ακαδημαϊκός κ. Χαράλαμπος Ρούσσος θα παρουσιάσει τον Καθηγητή Ευάγγελο Γραγουδά, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα “Θεραπεία των κακοήθων μελανωμάτων του οφθαλμού με πρωτόνια”.

Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά.

Ακολουθεί η περίληψη της ομιλίας του:

Στο επίκεντρο της πολυετούς έρευνας του Ευάγγελου Γραγουδά στο πανεπιστήμιο Harvard βρίσκεται το μελάνωμα του χοριοειδούς. Πρόκειται για κακοήθεια σχετικά σπάνια (6/1.000.000 γενικού πληθυσμού στις ΗΠΑ), αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη, τόσο για την όραση, όσο και για τη ζωή του ασθενούς. Το πλεονέκτημα της θεραπείας με ακτινοβολία πρωτονίων που εφάρμοσε πρώτος ο κ. Γραγουδάς πριν 40 περίπου χρόνια, είναι ότι σέβεται τους παρακείμενους υγιείς ιστούς του οφθαλμού και η ενέργεια ρυθμίζεται ώστε να είναι η μέγιστη στην περιοχή του όγκου και να μην πλήττει τα  ζωτικά για την όραση του ασθενούς ανατομικά στοιχεία, όπως είναι η ωχρά κηλίδα, το οπτικό νεύρο, ο κρυσταλλοειδής φακός και ο κερατοειδής. Πριν την εφαρμογή της ακτινοβολίας, γίνεται ακριβής καθορισμός των ορίων του όγκου και συρράπτονται στην περιοχή αυτή δακτύλιοι ταντάλου. Όγκοι των προσθίων μορίων του οφθαλμού μπορούν να αντιμετωπιστούν παρομοίως με ακτινοβολία πρωτονίων και χωρίς τη χρήση δακτυλίων ταντάλου. Μέχρι σήμερα πάνω από 4.000 ασθενείς έχουν υποβληθεί σε θεραπεία πρωτονίων στην κλινική του κ. Γραγουδά στο Harvard. Το ποσοστό υποτροπών είναι λιγότερο από 3%. Οι μισοί ασθενείς, 5 έτη μετά τη θεραπεία διατηρούν όραση μεγαλύτερη από 1/10, όμως η τελική όραση εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες, όπως είναι ο εντοπισμός και το μέγεθος του όγκου, η αρχική όραση, συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις ή εμφάνιση επιπλοκών. Εξόρυξη του οφθαλμού χρειάζεται να συμβεί σε 8,7% των περιπτώσεων σε χρονικό διάστημα 2 μηνών έως 14 ετών μετά τη θεραπεία. Δυστυχώς, περίπου 20% των ασθενών καταλήγουν από μεταστάσεις του μελανώματος, η συχνότερη από τις οποίες συμβαίνει στο ήπαρ. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ακτινοβολίας με πρωτόνια είναι ότι μπορεί να αντιμετωπίσει όγκους, που λόγω της εντόπισης ή του μεγάλου μεγέθους τους δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλη μέθοδο. Σήμερα λειτουργούν παγκοσμίως 10 κέντρα θεραπείας με ακτινοβολία πρωτονίων για μελάνωμα, τα περισσότερα εκ των οποίων εδρεύουν στις ΗΠΑ.

PDF icon Ευάγγελος Γραγουδάς – Βιογραφικό σημείωμα.pdf

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com