Συνέντευξη Τύπου Τσίπρα: Δεν ζητά εκλογές, εκβιάζει ψάχνοντας συμμάχους στην αντιπολίτευση και ούτε λόγος για αυτοκριτική

Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

by Times Newsroom 1

Φοβάται τις εκλογές όπως ο διάβολος το λιβάνι, δεν έχει καμία διάθεση αυτοκριτικής, πασχίζει να βρει σύμμαχο στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης χρησιμοποιώντας εκβιαστικά διλήμματα και  με αυθαίρετες προσεγγίσεις και νούμερα προσπαθεί να κάνει το άσπρο-μαύρο για την ελληνική οικονομία.

Τα παραπάνω ήταν τα κυριότερα συμπεράσματα από την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας αρχικά στο ερώτημα γιατί δεν ζητά επισήμως εκλογές και αν φοβάται την ήττα, δεν είχε καμία διάθεση να προβεί σε μία  τέτοια δήλωση «Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη με βάση το Σύνταγμα να προκαλέσει εκλογές όποτε το επιθυμεί» και εν συνεχεία… προκάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές λέγοντας: «Αν τολμά, αν έχει το θάρρος, ας προκηρύξει εκλογές, στο χέρι του είναι».

Σε άλλη παρόμοια ερώτηση είπε: «Σήμερα, σας απαντώ αν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός με τόσο άσχημα στοιχεία από την πανδημία ας κάνει εκλογές. Εμείς είμαστε έτοιμοι σε κάθε εκδοχή. Εμείς συνένοχοι δεν θα γίνουμε. Δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Από όταν ανέλαβε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε κάθε μέρα εκλογές. Αυτό εγώ δεν θα το κάνω. Δεν είναι στην κουλτούρα μου και στην δική μου αντίληψη. Εμείς, είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι και αν έχει το θάρρος ας προχωρήσει. Βλέπει μια ραγδαία επιταχυνόμενη φθορά και προσπαθεί να την προλάβει. Αυτοί οι ψευτοκουτσαβακισμοί με γαλοπούλες που θυμίζουν παιδιά 6ης δημοτικού αναδεικνύουν αδυναμία. Εγώ θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε τέτοιου είδους ψευτοκουτσαβακισμούς. Εκείνος κρύφτηκε προεκλογικά και αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια face to face τηλεμαχία για να κατανοήσει ο ελληνικός λαός τις θέσεις μας. Δεν τόλμησε να έρθει. Και σήμερα μιλάει για γαλοπούλες και για αρνιά το Πάσχα; Εγώ είμαι εδώ και θα είμαι εκεί όταν έρθει η ώρα. Να δω αυτός τι δικαιολογία θα βρει για να αποφύγει ξανά την αντιπαράθεση».

Για τη μεσαία τάξη που η κυβέρνησή του φρόντισε να τη ρίξει στα τάρταρα τόνισε: «Αυτή την έρμη μεσαία τάξη πρέπει να την ορίσουμε. Όταν είδαμε τα νούμερα στην διάθεση του ΥΠΟΙΚ είδαμε ότι ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ έχει το 13% των φορολογουμένων. Στο τέλος θα μπερδέψουμε και τις γνώσεις μας στα μαθηματικά.

Αν ήθελε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές θα το πήγαινε στις 200.000 ευρώ. Ποιοι είναι αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία 800.000 ευρώ; Είδαμε ότι τέτοια περιουσία έχουν 24.000 φορολογούμενοι το 0,4%. Γι’ αυτούς θα νομοθετήσει ο κ. Μητστοάκης. Αν ήθελε να νομοθετήσει φοροελαφρύνσεις ας έλεγε ότι καταργεί την εισφορά αλληλεγγύης και σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Πανηγύρισε για το 0,4% των Ελλήνων. Τον δικό του κύκλο ευνόησε.

Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί για τόσο μικρή μειοψηφία στην οποία ανήκει και ο ίδιος. Αυτό είναι ανήθικο. Να γλιτώσουν 250.000 οι πολύ πλούσιοι είναι ανήθικο.

Εμείς, έχουμε μια σοβαρή εμπειρία διακυβέρνησης και κάθε φορά που καταθέτουμε προτάσεις είναι κοστολογημένες. Μια προς μια. Τα μόνιμα μέτρα σε ετήσια βάση δεν ξεπερνούν τα 2 δις. Είναι 1,8 δις.

Τα υπόλοιπα είναι μέτρα που θα εφαρμοστούν άπαξ. Και εκεί υπάρχει και διάσταση απόψεων για την χασούρα του Δημοσίου. Αν δεν κάνεις την διαγραφή χρέους που είναι 1,7 δις άπαξ προοπτικά θα χάσεις περισσότερα. Και κάποια από αυτά τα μέτρα είναι έκτακτα όσο θα διαρκεί η ακρίβεια».

Για την πανδημία ξεχνώντας τα αντιεμβολιαστικά παραληρήματα στελεχών του κόμματός του είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πανηγυρίσει 2 φορές τη νίκη κατά της πανδημίας. Ο εμβολιασμός δεν προχωράει σε σημείο να είμαστε ευτυχείς και δυστυχώς φαίνεται ότι έχει επιπεδωθεί η καμπύλη. Εδώ υπάρχουν και γι’ αυτό ευθύνες. Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με βάση και όσα λέει η επιτροπή Βιοηθικής είναι το τελευταίο στάδιο. Είναι χρήσιμο αν έχεις φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στην χώρα.

Ο στόχος του χτισίματος τείχους ανοσίας αποτελεί παρελθόν. Ο ιός μεταλλάσσεται και έχει πέσει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και απομακρύνεται οριστικά το τείχος ανοσίας.

Πρέπει να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αλλά υγείας. Έχουμε ένα 30% συμπολιτών μας σε κρίσιμες ηλικίες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης. Πρέπει να πείσουμε με κάθε μέσο ότι αξία είναι η ζωή τους και να την προστατεύσουν οι ίδιοι. Εγώ σε κάθε δυνατότητα διαρκώς επαναλαμβάνω την αναγκαιότητα να προχωρήσει ο εμβολιασμός βλέποντας τι γίνεται δίπλα μας και τους ανθρώπους που χάνονται άδικα. Το μήνυμά μας είναι ναι στην ζωή, ναι στον εμβολιασμό όχι σε μια πολιτική αυταρχισμού».

Για την υπόθεση Μπογδάνου σχολίασε: «Είναι πράγματι οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό Κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ. Δεν έχει να περιμένει πολλά ο λαός απ’ τον κ. Μητσοτάκη πέραν από την υπουργοποίηση ενδεχομένως και του κ. Μπογδάνου», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά κατάφερε να διεμβολίσει τον χώρο της ακροδεξιάς και να δημιουργήσει μια ευρύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων και προσέθεσε: «Σήμερα αυτό είναι μειονέκτημα για τον κ. Μητσοτάκη γιατί είναι αναγκασμένος να πατά σε δύο βάρκες, όμως όταν τα νερά δεν είναι ήρεμα δεν είναι εύκολο να το κάνει και θα πέσει μέσα στο νερό».

Είπε ότι η επιλογή Πλεύρη για τη θέση του υπουργού Υγείας στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας είναι ανησυχητική πολιτικά και πως «είναι απολύτως προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει σε αυτό το χώρο».

Προσέθεσε ότι είναι επίσης ανησυχητικό ότι ο πρωθυπουργός «δεν βρήκε μια κουβέντα για να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου», ενώ χαρακτήρισε «κρεσέντο υποκρισίας» ότι την ίδια ώρα παρουσίασε την πολιτογράφηση των Αντετοκούνμπο, που είχε γίνει μια εβδομάδα πριν, όπως είπε.

«Αυτή είναι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με το πρόσωπο του Ιανού, που με τις πολιτικές της χαϊδεύει τα αυτιά της ακροδεξιάς και από την άλλη με το πρόσωπο του μοντέρνου του Ευρωπαίου πολιτικού».

Για τη μετεκλογική συνεργασία είπε: 

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση με όραμα και προοπτική. Η πολιτική που θα εφαρμόσει θα απαντήσει στο ερώτημα για την διεύρυνση των ανισοτήτων, στο αίσθημα ανασφάλειας.

Το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή κατεύθυνση ή αν θα αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση με στόχο την κοινωνική συνοχή. Εμείς θέσαμε τον στόχο και το πρόταγμα.

Θα έχουμε κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική; Ή θα υπάρξουν εκβιασμοί;

Εμείς δεσμευόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρει την εντολή του σχηματισμού κυβέρνησης, δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε σε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Πριν τις εκλογές και μετά μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός. Η προεκλογική με την μετεκλογική περίοδο χωρίζονται από την λαϊκή ετυμηγορία. Αυτή θα κρίνει και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και την επόμενη ημέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Για τα εθνικά θέματα είπε: «Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής. Είναι λίγο βλέποντας και κάνοντας. Οι εξελίξεις των ημερών δεν μας εκπλήσσουν. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο και τετελεσμένα. Αμφισβητεί την ΑΟΖ της Ελλάδας αλλά το κρίσιμο είναι ότι τον περασμένο Απρίλιο όταν υπήρξε παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού σκάφους και η αρμόδια εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα, τι μήνυμα πέρασε;

Το Oruc Reis έγινε πλοίο της γραμμής και παραβίαζε κυριαρχικά δικαιώματα και βγήκε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους και είπε ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι μίλια γιατί τώρα να εκπλησσόμαστε; Εγώ θα επιμένω στο έλλειμμα στρατηγικής. Έκανε λάθος η κυβέρνηση που δεν επέμεινε όταν η Τουρκία είπε ότι είναι ανοικτή στον διάλογο. Οφείλουμε να αξιοποιούμε κάθε χαραμάδα.

Ζήτησα στις αρχές του χρόνου η χώρα να αξιοποιήσει το θέμα της τελωνειακής ένωσης για να πιέσει για ένα κοινό συνυποσχετικό με την προοπτική της Χάγης κρατώντας τις κόκκινες γραμμές μας. Να αναγκάσουμε την Τουρκία να οδηγηθεί σε μια συντεταγμένη διαδικασία. Δεν το έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν έχει καμία στρατηγική. Η λογική βλέποντας και κάνοντας είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας».

Για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε: «Είναι ένα θέμα που δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής, ούτε κουτσομπολιού και κλειδαρότρυπας. Είναι συνταγματική υποχρέωση τα δημόσια πρόσωπα να καταθέτουν Πόθεν Έσχες. Όταν υπάρχει υποψία πρέπει να δίνεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιείς τα ΜΜΕ που αναδεικνύουν το πρόβλημα.

Πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης. Είναι ζήτημα ισονομίας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα ή στην Ελλάδα αν συνέβαινε σ’ εμένα. Πόσες μέρες θα ασχολιόντουσαν τα δελτία ειδήσεων; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ερευνητής δημοσιογράφος.

Αυτά είναι δουλειά άλλων να τα κάνουν. Ζητούμε μέσα από διαδικασίες κοινοβουλευτικές από τον πρωθυπουργό να απαντήσει και ζητήσαμε απάντηση από την επιτροπή πόθεν έσχες. Αυτό μας αναλογεί και αυτό κάνουμε».

Για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό είπε: «Το θέμα των ευθυνών είναι πιο πολύπλοκο. Δεν είναι ευθύνη μόνο του υπουργού. Είναι πολιτική και βαθιά και θέμα κυβερνητικής αντίληψης για την κλιματική αλλαγή. Δεν έχουμε δικαίωμα να λέμε ότι αιφνιδιαζόμαστε. Θα περίμενε κανείς να κάνει πέντε πράγματα ο Μητσοτάκης. Θα ήταν εύκολο να πούμε ότι ο Χρυσοχοΐδης έφταιγε και πήγε σπίτι του και ο Χαρδαλιάς που μας τον παρουσίαζαν ως τον πιο επιτυχημένο, έφυγε.

Οι πολίτες έλεγαν για ανικανότητα και η αίσθηση ήταν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα. Δεν μπορεί να έχεις έναν καλό μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα να διοικεί το κράτος γιατί δεν πιστεύουν σε αυτό. Δεν θέλουν πυροσβέστες αλλά θέλουν αστυνομικούς στα πανεπιστήμια», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με τον Σταύρο Μπένο, απάντησε: «Εύχομαι καλή επιτυχία αλλά το κρίσιμο είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι. Δεν είναι ότι κάηκαν τα δάση και τα σπίτια – που και αυτό είναι – αλλά πώς αυτοί οι άνθρωποι που ζούσαν από το δάσος θα έχουν εισόδημα. Εμείς, προτείναμε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Δεν είδα όμως καμία απάντηση».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε: «Πρόκειται για δειλία. Κρύβεται πίσω από προσχήματα», είπε για τον κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας που εκκρεμεί και πρόσθεσε: «Είναι σε όλους φανερό ότι πολέμησε μια συμφωνία την οποία ο ίδιος προφανώς πίστευε, την πολέμησε υποκριτικά για να εκμεταλλευθεί ένα ρεύμα εκείνης της εποχής και σήμερα δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων τα οποία δεν αφορούν κάτι αρνητικό, αλλά κάτι πολύ θετικό για τη χώρα, την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και τα άλλα είναι συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου», τόνισε και ανέφερε ότι από αυτό έχει όφελος η Τουρκία.

Επισήμανε ότι «οφείλουν οι βόρειοι γείτονες μας να υλοποιήσουν το σκέλος που τους αφορά σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, με τα σχολικά τους βιβλία, με τα αθλητικά τους σωματεία» και σχολίασε: «Ποιος θα τους πιέσει να τα υλοποιήσουν αυτά όταν δεν τολμάς να φέρεις σε κύρωση τρία μνημόνια επειδή έχεις μια ΚΟ που φοβάσαι ότι θα τη χάσεις. Τόσο αδύναμος και τόσο δειλός».

Για τις ερχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα και τους τρόπους αντιμετώπισης είπε:  «Πρόκειται για ασπιρίνη σε βαριά ασθένεια καθώς οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ. Εδώ υπάρχουν δύο κόμβοι, είναι η ΡΑΕ και η ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα πρέπει να παρέμβει με ελέγχους για να σταματήσει το κύμα ανατιμήσεων και να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Όσο για την ΔΕΗ είναι πρόβλημα όχι ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον»

Τι είπε χθες στην ομιλία του 

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία και την οικονομία -μεταξύ άλλων- παρουσίασε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η πολιτική της κυβέρνησης που διευρύνει ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες. Χρειάζεται επιστροφή της πολιτικής και τολμηρές αποφάσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το βήμα της ΔΕΘ και σημείωσε: «Η πατρίδα έχει ανάγκη από μία νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, μία νέα αρχή για το κράτος και την διακυβέρνηση και για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο».

«Απαιτείται μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη» πρόσθεσε.

«Κάποιοι γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ. Η Ελλάδα δεν χτίστηκε από αυτούς που ακόμη και τώρα βγάζουν τα λεφτά τους σε offshore για να μην φορολογούνται. Η Ελλάδα φτιάχτηκε από τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εξαπάτησε τη μεσαία τάξη» και εξήγησε: «Η μεσαία τάξη δεν είναι οι συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη. Οι λιγότεροι φόροι έγιναν λιγότερα χρήματα. Οι καλύτερες δουλειές έγιναν κακοπληρωμένες δουλειές, η ασφάλεια έγινε γενικευμένη ανασφάλεια».

Ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά για τον κομματικό του στρατό… Το επιτελικό κράτος διπλασίασε τους μετακλητούς υπαλλήλους. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά μόνος σαν άλλος καίσαρας και επιστρατεύοντας τον αυταρχισμό και το δόγμα του νόμου και της τάξης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων, ούτε για εκείνους που τον εξέλεξαν αλλά για μία ελίτ λίγων και ισχυρών που τρέφεται από το δημόσιο χρήμα που επιβάλλει ρύθμιση για τα ιδιοτελή της συμφέροντα. Κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης κάνει δυσκολότερη τη ζωή των Ελλήνων» ανέφερε και τόνισε: «Ο μόνος άνεμος που θα φυσά όλο και πιο δυνατά είναι της κοινωνικής οργής και της αποδοκιμασίας».

«Χρειάζεται ένα νέο κράτος που δεν θα χειραγωγείται από τις ελίτ, θα είναι δίκαιο στον πυρήνα του και θα είναι μακριά από την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και την διαφθορά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεσμεύτηκε ότι «η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος» και προσέθεσε:

 • Δεσμεύομαι ότι θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος.
 • Καταργούμε τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των golden boys.
 • Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
 • Ενισχύουμε το ΑΣΕΠ, όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.
 • Η διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ θα διορίζονται από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και η αρμοδιότητα θα επιστρέψει στα υπουργεία.

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζοντας το νέο ΕΣΥ, που «θα σέβεται τον κάθε πολίτη και θα τον αντιμετωπίζει με βάση τις ανάγκες του και όχι με βάση το πορτοφόλι» ανέφερε:

 • Αυξάνουμε την χρηματοδότηση κατά 2 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και 1 δισ. από το Ταμείο
 • Ανάκαμψης με στόχο το 7% του ΑΕΠ για την υγεία.
 • Καθιερώνουμε 2.000 ευρώ μισθό για τον νεοεισερχόμενο γιατρό
 • Προχωρούμε σε 5.500 προσλήψεις υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν. Προσλήψεις 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

Συνέχισε αναφέροντας τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει για πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την παιδεία:

 • Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
 • Αυξάνουμε τις προσλήψεις καθηγητών στα πανεπιστήμια και όχι αστυνομικών.
 • Καταργούμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την πανεπιστημιακή αστυνομία που έχει γίνει ανέκδοτο.

Αναφερόμενος στα θέματα εργασίας ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε «οργή και αποτροπιασμό για την εταιρεία που εκμεταλλεύτηκε τον άθλιο νόμο για τα εργασιακά και να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε καθεστώς δουλείας», ανακοίνωσε πως στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπεται «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ» και τόνισε: «Θα καταργήσουμε το νόμο Χατζηδάκη και θα δημιουργήσουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα αποκαταστήσουμε το ιερό δικαίωμα στην απεργία και θα εφαρμόσουμε πιλοτικά το 35ωρο».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή