Σύνοδος Κορυφής: Χαιρετίζουμε την λήξη του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα

Οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ παραμένουν θεμελιακά ισχυρές

by Times Newsroom

«Χαιρετίζουμε την αναμενόμενη λήξη του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική ευθύνη της Ελλάδας» αναφέρεται στην κοινή δήλωση των ηγετών της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης που συνεδρίασε σε διευρυμένη σύνθεση σήμερα Παρασκευή στις 24 Ιουνίου 2022.

Ισχυρά θεμέλια

«Συζητήσαμε την οικονομική κατάσταση. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας πυροδοτεί υψηλές παγκόσμιες τιμές της ενέργειας, των βασικών προϊόντων και των τροφίμων και αυξάνει την αβεβαιότητα. Οι παράγοντες αυτοί ανακόπτουν την ανάπτυξη και εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως» αναφέρουν  χαρακτηριστικά.

Προσθέτουν επίσης ότι οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ παραμένουν θεμελιακά ισχυρές λόγω των σημαντικών πολιτικών δράσεων σε επίπεδο ΕΕ, ζώνης του ευρώ και σε εθνικό επίπεδο.

«Παραμένουμε ενωμένοι και με αταλάντευτη αποφασιστικότητα για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας» υπογραμμίζουν, καλώντας παράλληλα την Ευρωομάδα να «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις οικονομικές εξελίξεις».

Προσέλκυση επενδύσεων

Οι ηγέτες της ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη ισχυρού ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει καθοριστική σημασία για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, τη στήριξη της καινοτομίας, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την υποστήριξη στιβαρής ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου,

α) χαιρετίζουν τη δήλωση της Ευρωομάδας σχετικά με το μέλλον της Τραπεζικής Ένωσης, η οποία προβλέπει ως άμεσο βήμα ότι οι εργασίες για την Τραπεζική Ένωση θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση του κοινού πλαισίου για τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων και τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων. Και καλούν την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενίσχυση του πλαισίου πριν από το τέλος του τρέχοντος θεσμικού κύκλου·

β) επικροτούν τη δέσμευση της Ευρωομάδας σε διευρυμένη σύνθεση να προσδιορίσει επακολούθως, με συναινετικό τρόπο, ενδεχόμενα περαιτέρω μέτρα όσον αφορά τα άλλα εκκρεμή στοιχεία για την ενίσχυση και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης·

γ) ζητούν την εντατικοποίηση των προσπαθειών όσον αφορά την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών

δ) εκφράζουν ικανοποίηση, στο πλαίσιο αυτό, για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο νομοθετικό έργο με σκοπό την προώθηση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την προσαρμογή των κανόνων προληπτικής εποπτείας στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα, την προστασία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών από κυβερνοαπειλές και εγκληματικές απειλές, τη ρύθμιση του ψηφιακού χρηματοοικονομικού τομέα και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή