Σύνοδος Κορυφής: μια αμήχανη Ευρώπη στέλνει μηνύματα χωρίς στρατηγική στην Τουρκία

by Times Newsroom 1
Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει ως θετικό βήμα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία. Όμως, αυτό δεν αναιρεί ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να μην έχει στρατηγική

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε και αυτή τη φορά να μεταθέσει την ουσιαστική συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις προς το μέλλον. Άλλωστε, αυτός είναι ένας σχεδόν άγραφος κανόνας στη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλες: πάντα μπορεί να μετατεθεί στο χρόνο τη λήψη μιας σοβαρής απόφασης.

Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε σε αυτή τη φάση να μην προχωρήσει σε κάποιου είδους πιο πιεστική πολιτική στάση, ή να απειλήσει με βέτο. Πιθανώς σε αυτό να μέτρησε η εκτίμηση για το ενδεχόμενο αρνητικού αντίκτυπου σε μια σύνοδο όπου βασικό αντικείμενο ήταν να ξεπεραστεί το βέτο που είχαν θέσει η Πολωνία και η Ουγγαρία για τον προϋπολογισμό.

Ίσως πάλι να μέτρησε και η ίδια η συστηματική προσπάθεια της ελληνικής πλευράς το τελευταίο διάστημα να διευκολύνει μια διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι τους τελευταίους μήνες έχει μετατοπιστεί η «κόκκινη γραμμή» ως προς τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από τουρκικά ερευνητικά σκάφη από τα όρια της δυνητικής υφαλοκρηπίδας στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ:

Σύνοδος Κορυφής: μια αμήχανη Ευρώπη στέλνει μηνύματα χωρίς στρατηγική στην Τουρκία

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή