Συνταγές με φρούτα του χειμώνα

by ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο χειμώνας πλησιάζει και τα καλοκαιρινά φρούτα δίνουν τη θέση τους στα χειμερινά, όπως το μήλο, το μανταρίνι, το αχλάδι,  το πορτοκάλι και το ρόδι.

Τα φρούτα, έχουν αναγνωριστεί ως μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, καθώς είναι σημαντικές πηγές πολλών θρεπτικών ουσιών, όπως κάλιο, ίνες, βιταμίνη C και φολικό οξύ.

Έxουμε συνηθίσει να τρώμε τα φρούτα στην φυσιολογική τους μορφή, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι κατανάλωσης τους, είτε στην αλμυρή, είτε στην γλυκεία εκδοχή τους.

Παρακάτω σας παραθέτουμε, μερικές πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες συνταγές με κύριο συστατικό τους τα φρούτα του χειμώνα:

 

Cheesecake με ρόδι και πορτοκάλι

Υλικά για 8-10 μερίδες:

  • 250γρ μπισκότο
  • 100γρ φυτική μαργαρίνη
  • 600γρ κρεμώδες τυρί
  • Ξύσμα από πορτοκάλι και κομμάτια για διακόσμηση
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 100γρ ζάχαρη άχνη
  • 150ml κρέμα γάλακτος
  • σπόροι από 1 ρόδι

Εκτέλεση:

  1. Προσθέτουμε τα μπισκότα σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε, μέχρι να γίνουν σκόνη. Μόλις, είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο και το προσθέτουμε σε ένα μικρό ταψάκι. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού, πιέζουμε το μίγμα των μπισκότων ομοιόμορφα για να σχηματιστεί η βάση. Ύστερα τοποθετούμε το μείγμα μας στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
  2. Στη συνέχεια, βάζουμε το τυρί κρέμα, το ξύσμα, το γάλα και τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και χτυπάμε με ένα ηλεκτρικό μίξερ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε, μέχρις ότου η κρέμα μας πήξει. Έπειτα, ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση του μπισκότου και απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή μια ολόκληρη νύχτα.
  3. Τέλος, διακοσμούμε το γλυκό μας με κομματάκια πορτοκάλι και διασκορπίζουμε σπόρους ροδιού.

 

Κέικ μανταρίνι

Υλικά για 10-12 μερίδες:

 

  • 250 γρ. βούτυρο,
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κούπα χυμός μανταρινιού
  • ξύσμα από 3 μανταρίνια
  • ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

 

  1. Χτυπάμε στο μίξερ για 6-8 λεπτά το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Ύστερα, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
  2. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Συνεχίζουμε, ρίχνουμε εναλλάξ στο μίξερ τον χυμό και το μείγμα του αλευριού.
  3. Επίσης, προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
  4. Τέλος, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.

 

Μπάρες δημητριακών με μήλα

Υλικά για 10 άτομα:

  • 1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζάνι μήλα – ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη και το αυγό.
  2. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και την κανέλα και στη συνέχεια το μήλο και τα καρύδια. Μόλις, το μείγμα μας είναι έτοιμο το προσθέτουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  3. Τέλος, ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά στους 180Οc

 

Σαλάτα με ρόδι και σπανάκι

Υλικά για 4 άτομα:

  • 6-8 φλιτζάνια ψιλοκομμένο σπανάκι
  • ½ φλιτζάνι σπόρους ροδιού
  • 2 μήλα, κομμένα σε φέτες
  • ½ φλιτζάνι φρυγανισμένο τυρί

Για τη σάλτσα:

  • ½ φλιτζάνι ξύδι βαλσάμικο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • Προαιρετικά: φρέσκια ραγισμένη

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμάστε τη σάλτσα προσθέτοντας όλα τα συστατικά μαζί σε ένα μίξερ.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το σπανάκι, σπόρους ροδιού, τις φέτες μήλου και το τυρί.
  3. Τέλος, περιχύνουμε τη σαλάτα μας με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Δοκιμάστε τις έξυπνες και πρωτότυπες συνταγές μας και δεν θα χάσετε! Καλή σας απόλαυση!

The following two tabs change content below.

ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, ασκώντας το επάγγελμα αδιάκοπα από το 2003. Έχει προϋπηρεσία ως ερευνήτρια διαιτολόγος στο Imperial College of London, στις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα και σε ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι. Το 2005 οργάνωσε το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα να βρούνε τις διατροφικές τους ισορροπίες. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Αυτή την περίοδο επίσης, γράφει κάποιο βιβλίο διατροφής. Μπορείτε να την βρείτε στο επιστημονικό διαιτολογικό κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334, e-mail: info@somaygies.gr,

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή