Συνταγές με λωτούς

by ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • Γράφει η ΚΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • MSc, MBA, SRD – Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  • www.somaygies.gr

Ο λωτός είναι ένα φρούτο όχι και τόσο γνωστό στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό. Είναι ένας καρπός που ωριμάζει μεταξύ Νοέμβρη και Δεκέμβρη και οι θερμίδες του κυμαίνονται ανάλογα με το μέγεθός του. Ένας λωτός των 100 γραμμαρίων περιέχει:

  • 70 θερμίδες
  • 80 γρ. νερό
  • 0,6 γρ. πρωτεΐνες
  • 0,2 γρ. λιπαρά
  • 18,6 γρ. υδατάνθρακες
  • 3,6 γρ. φυτικές ίνες
  • 12,5 γρ. σάκχαρα

Προσοχή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του λωτού σε σάκχαρα, δεν συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Όσοι όμως επιθυμείτε να τον συμπεριλάβετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα, υπάρχουν νόστιμες και εύκολες συνταγές που μπορείτε να τις δοκιμάσετε. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες:

Τάρτα με λωτό και φυστίκι

Υλικά:

  • 1 φύλο σφολιάτας
  • 4 λωτούς ώριμους
  • ¾ κ.γ. κάρδαμο
  • ½ κ.γ. τζίντζερ αποξηραμένο
  • 3 κ.σ. φυστίκια Αιγίνης
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 3-4 φύλλα φασκόμηλο
  • Πράσινο πιπέρι χοντροκομμένο
  • Κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε τους λωτούς και τους κόβουμε σε φέτες. Προθερμαίνουμε τον φούρνος στους 180ο Κελσίου.
  2. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και στρώνουμε τις φέτες λωτού στην σειρά.
  3. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, το καρδάμο, το τζίντζερ, το πράσινο πιπέρι και τα φυστίκια, τα οποία έχουμε σπάσει σε χοντρά κομμάτια και τέλος ακουμπάμε και τα φύλλα του φασκόμηλου.
  4. Γυρίζουμε τις άκρες της σφολιάτας και ψήνουμε στον αέρα, στους 180ο Κελσίου για 35 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη η τάρτα, πασπαλίζουμε την σφολιάτα με άχνη και την τάρτα με κανέλα.
Ριζότο με πουρέ λωτού

Υλικά:

  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. ρύζι
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμόνι
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμός (κοτόπουλου, κρέατος ή λαχανικών)
  • 50 γρ. παρμεζάνα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κιλό λωτοί
  • Κρητική μυζήθρα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Για τον πουρέ λωτού: Ξεφλουδίζουμε τους λωτούς, τους κόβουμε σε τετράγωνα και τους βάζουμε στο φούρνο σε λαδόκολλά στους 160- 180°C για περίπου 20’. Με ένα πιρούνι ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει. Μόλις το πιρούνι διαπερνά τη σάρκα, πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές.
  2. Για το ριζότο: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με κρασί.
  3. Σε φωτιά που διατηρεί το βρασμό χαμηλό, προσθέτουμε το σε δόσεις. Μόλις το ρύζι μαγειρευτεί, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον πουρέ λωτού, το ξύσμα από λεμόνι, την παρμεζάνα και το βούτυρο.
  4. Σερβίρουμε με μια κουταλιά κρητική μυζήθρα.
Μαρμελάδα λωτού

Υλικά:

  • 3 κιλά λωτοί καθαρισμένοι και ψιλοκομμένοι
  • 1,5 κιλό ζάχαρη
  • χυμός από μισό λεμόνι
  • 1κ.γ. κανέλα προαιρετικά

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τους λωτούς. Στη συνέχεια μπορούμε είτε να τους αλέσουμε ώστε να γίνουν πολτός, είτε να τους ψιλοκόψουμε σε κυβάκια, είτε και τα δύο μαζί (τα μισά να τα αλέσουμε και τα υπόλοιπα να τα ψιλοκόψουμε).
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους λωτούς και ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη και το λεμονιού. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα. Βάζουμε το μείγμα να βράσει για 1 ώρα, αρχικά σε δυνατή φωτιά ώστε να λιώσει η ζάχαρη με το χυμό των λωτών και στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ένταση, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην κολλήσει η ζάχαρη στον πάτο της κατσαρόλας, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
  3. Πλένουμε τα βάζα στα οποία θα αποθηκεύσουμε το γλυκό μας με καυτό νερό και σαπούνι, και τα σκουπίζουμε καλά ώστε να είναι εντελώς στεγνά. Βάζουμε τα καπάκια σε βραστό νερό και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Μόλις κρυώσει λίγο η μαρμελάδα, γεμίζουμε τα βάζα, βγάζουμε τα καπάκια από το βραστό νερό με προσοχή, τα σκουπίζουμε και κλείνουμε τα βάζα καλά.
Μπισκότα με λωτό και μήλο

Υλικά:

  • 1 λωτός
  • 1 μήλο
  • 1 φλ. αλεύρι βρώμης
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. ινδοκάρυδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε τα φρούτα και τα αλέθουμε καλά στο μπλέντερ μαζί με το βούτυρο.
  2. Τα βάζουμε μαζί με όλα τα υλικά σε ένα σκεύος και ζυμώνουμε λίγο μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο ζυμάρι.
  3. Πλάθουμε σε μικρές μπαλίτσες και ψήνουμε σε λαδόκολλα στους 200 βαθμούς για 12-13 λεπτά.
  4. Σερβίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα, ξηρούς καρπούς, τρούφα ή ινδοκάρυδο.
Χοιρινές μπριζόλες με λωτούς

Υλικά:

  • 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
  • 2 λωτοί
  • 3 καρότα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μπούκοβο και το σκόρδο και σοτάρουμε για δύο λεπτά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και καραμελώνουμε για άλλα δύο λεπτά.
  2. Προσθέτουμε κομμένα τα καρότα και τους λωτούς. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 15 λεπτά και μόλις πάρουν χρώμα τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
  3. Στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να προσθέσουμε λάδι βάζουμε τις μπριζόλες από τη μεριά με το περισσότερο λίπος σε υψηλή φωτιά. Αφήνουμε για 3-4 λεπτά και μετά τις θωρακίζουμε γυρίζοντάς τες μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
  4. Βάζουμε τις μπριζόλες μαζί με τους λωτούς τα καρότα και τα κρεμμύδια σε ένα ταψί. Τις αλείφουμε με ένα πινέλο με τη μουστάρδα και τη σάλτσα σόγιας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και για άλλα 15 στους 180. Τις γυρίζουμε περίπου στο μισό της ώρας για να ψηθούν και από τις δύο πλευρές.

Μερικές συμβουλές:

  • Για να είστε σίγουροι ότι επιλέξατε καλούς λωτούς, θα πρέπει να προσέξετε να είναι στρογγυλοί, τροφαντοί, γυαλιστεροί και πολύ μαλακοί χωρίς χτυπήματα και σημάδια.
  • Η κατάλληλη στιγμή να καταναλώσετε τον λωτό είναι αμέσως μετά την αγορά του ή να τον διατηρήσετε για λίγες μέρες στο κάτω μέρος του ψυγείου.
  • Οι λωτοί τρώγονται καλύτερα φρέσκοι, όμως μπορούν να καταναλωθούν και αποξηραμένοι ή βρασμένοι και φυσικά να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσετε αγαπημένες συνταγές!
The following two tabs change content below.
ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, ασκώντας το επάγγελμα αδιάκοπα από το 2003. Έχει προϋπηρεσία ως ερευνήτρια διαιτολόγος στο Imperial College of London, στις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα και σε ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι. Το 2005 οργάνωσε το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα να βρούνε τις διατροφικές τους ισορροπίες. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Αυτή την περίοδο επίσης, γράφει κάποιο βιβλίο διατροφής. Μπορείτε να την βρείτε στο επιστημονικό διαιτολογικό κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334, e-mail: info@somaygies.gr,

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή