Συρία και Τουρκία ομονοούν «Το PKK είναι πράκτορας του Ισραήλ και των ΗΠΑ»

Η Τουρκία επιδιώκει να απομακρύνει τον κουρδικό πληθυσμό και να  δημιουργήσει μια περιοχή ασφαλείας 30 χιλιόμετρα βαθιά μέσα στο συριακό έδαφος.

by Times Newsroom

Διαδηλώσεις στην Ιντλίμπ την Παρασκευή κατά της προσέγγισης μεταξύ της Τουρκίας και Συρίας  (DPA)

Η Τουρκία και η Συρία ανακοίνωσαν νέες λεπτομέρειες την Κυριακή για την τριμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Συρίας, η οποία αφορούσε την επιστροφή των Σύρων προσφύγων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη βόρεια Συρία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιβεβαίωσε τον σεβασμό της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, προσθέτοντας ότι επιδιώκει μόνο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Ακάρ εξήγησε επίσης στη συριακή πλευρά τον λόγο της παρουσίας του τουρκικού στρατού στο έδαφός της.

Φήμες για αποχώρηση των Τούρκων από τη βόρεια Συρία

Σύμφωνα με την αραβική «Μέση Ανατολή», αρκετά μέσα ενημέρωσης κοντά στο συριακό καθεστώς ανέφεραν ότι η Τουρκία συμφώνησε, μετά την τριμερή συνάντηση, να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία, εφόσον, βέβαια, επικρατήσει στη χώρα «πολιτική σταθερότητα».

Τα μέσα ενημέρωσης επικαλούνται πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας αναφέροντας ότι η Τουρκία συμφώνησε να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις περιοχές που κατείχε στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι η Ρωσία, η Τουρκία και η Συρία συζήτησαν την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μόσχα στις 5 Μαρτίου 2020, σχετικά με τον Διεθνή Αυτοκινητόδρομο Χαλέπι – Λαττάκεια-Μ4.

PKK- «πράκτορας του Ισραήλ και των ΗΠΑ»

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η συνάντηση κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ των τουρκικών, ρωσικών και συριακών μερών ότι το απαγορευμένο PKK είναι «πράκτορας του Ισραήλ και των ΗΠΑ» και αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη Δαμασκό και την Άγκυρα.

Αναφερόμενη στη συνάντηση, η τουρκική  Daily Sabah ανέφερε ότι ο Ακάρ εξήγησε ότι οι τρομοκρατικές ομάδες ελέγχουν το ένα τρίτο του συριακού εδάφους και ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στη Συρία για να πολεμήσει τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), το ISIS και άλλους τρομοκράτες.

Η Άγκυρα ήθελε επίσης να αποτρέψει τη μαζική έξοδο Σύρων προς την Τουρκία, προσθέτοντας ότι οι αρχές προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους.

Προσέγγιση Δαμασκού – Άγκυρας…

Οι πηγές ανέφεραν ότι η πρόσφατη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Άμυνας και των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας συζήτησε έναν οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Η συνάντηση εξέτασε τέσσερα βασικά ζητήματα: την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή των προσφύγων, την επιστροφή της περιουσίας στους ιδιοκτήτες τους κατά την άφιξή τους, τη διασφάλιση δίκαιων δικαστηρίων και την ολοκλήρωση των συνταγματικών τροποποιήσεων για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Άμυνας και όχι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και το επόμενο βήμα στον οδικό χάρτη θα ήταν η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών μέσα στον Ιανουάριο.

Επιστροφή των Σύρων προσφύγων λόγω …εκλογών στην Τουρκία

Αντιμετωπίζοντας το διογκούμενο κύμα δυσφορίας του τουρκικού λαού για την παρουσία των Σύρων προσφύγων στη χώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των Σύρων προσφύγων, σημειώνοντας ότι το συριακό καθεστώς ήθελε να επιστρέψουν.

Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε την ετοιμότητα της χώρας του να παραδώσει περιοχές υπό τον έλεγχό της στο συριακό καθεστώς «αν επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα». Είπε ότι είναι δυνατό να καθιερωθεί κοινή δουλειά εάν δημιουργηθεί κοινό έδαφος μεταξύ Συρίας και Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η Τουρκία σέβεται την ενότητα και την κυριαρχία των συριακών εδαφών, προσθέτοντας ότι η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία είναι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς οι συριακές αρχές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερότητα.Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο, η Ρωσία πρότεινε μια φόρμουλα βασισμένη στην απόσυρση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) με τα όπλα τους από τη Μανμπίτζ  και το  Άιν αλ Αράμπ στη βόρεια Συρία, που θα αντικατασταθεί από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Η Τουρκία επιδιώκει να απομακρύνει τον κουρδικό πληθυσμό και να  δημιουργήσει μια περιοχή ασφαλείας 30 χιλιόμετρα βαθιά μέσα στο συριακό έδαφος.

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com