Συρία: Μηνύματα συμπαράστασης αντικαθεστωτικών προς τους Ουκρανούς – «Μην τα παρατάτε»

«Ξεχάσαμε τις πληγές μας, τις αναγκαστικές εκτοπίσεις, τις σφαγές και τις συλλήψεις. Ανανεώσαμε την υπόσχεσή μας να συνεχίσουμε την επανάστασή μας", πρόσθεσε η 49χρονη διαδηλώτρια, καλώντας με τον ίδιο τρόπο τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να αντιστέκονται.

by Times Newsroom

Συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία του Ιντλίμπ, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων μηνών σε αυτόν τον τελευταίο θύλακα που αντιστέκεται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ παρά τις θανατηφόρες επιθέσεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία για χρόνια.

«Έχουν περάσει 11 χρόνια από την έναρξη της συριακής επανάστασης, αλλά σήμερα είναι σαν να είναι η πρώτη μέρα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διαδηλώτρια Σάλουα Αμπντελραχμάν, ανάμεσα στους πολλούς που κυμάτιζαν σημαίες της Ουκρανίας ή πλακάτ με μηνύματα που απαιτούσαν δράση κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ξεχάσαμε τις πληγές μας, τις αναγκαστικές εκτοπίσεις, τις σφαγές και τις συλλήψεις. Ανανεώσαμε την υπόσχεσή μας να συνεχίσουμε την επανάστασή μας”, πρόσθεσε η 49χρονη διαδηλώτρια, καλώντας με τον ίδιο τρόπο τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να αντιστέκονται.

«Το μήνυμά μου προς τον ουκρανικό λαό είναι να μην τα παρατάτε!».

«Ίδιος στόχος, ίδιος εχθρός»

Πολλοί διαδηλωτές ελπίζουν ότι η εισβολή που ξεκίνησε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου από τη Μόσχα, με ανοιχτά την υποστήριξη του Μπασάρ αλ Άσαντ, θα προκαλέσει νέο ενδιαφέρον στη δική τους υπόθεση.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία είναι πανομοιότυπο με αυτό που συμβαίνει εδώ, ο εχθρός είναι ο ίδιος και ο στόχος είναι ο ίδιος», είπε ο Ραντουάν Άτραχ, ένας άλλος διαδηλωτής. Η επικράτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη χώρα υπονομεύτηκε σοβαρά μετά την εθνική εξέγερση του 2011 που εκφυλίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Όμως, η απόφαση του Πούτιν να επέμβει στρατιωτικά υπέρ του καθεστώτος της Δαμασκού το 2015 άλλαξε την πορεία του πολέμου, σώζοντας τον αλ Άσαντ κάνοντας φρούδες τις ελπίδες εκατομμυρίων Σύρων να ανατρέψουν το καθεστώς.
Μακράν το μέρος που ευθύνεται για τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών σε αυτόν τον 11χρονο πόλεμο, που έχει στοιχίσει μισό εκατομμύριο ζωές, είναι το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του, δηλαδή οι ρωσικές, οι ιρανικές δυνάμεις και μια μυριάδα πολιτοφυλακών.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, τουλάχιστον οι μισοί από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι, ζουν τώρα στο Ιντιλίμπ.
Η αντίσταση που αντιμετωπίζουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία και το αυξανόμενο καθεστώς παρίας του Πούτιν φαίνεται να έχουν κινητοποιήσει το πλήθος, το οποίο δεν είχε πολλούς λόγους για πανηγυρισμούς τα τελευταία χρόνια.

Τακτικές πολέμου

«Οχυρώστε τα νοσοκομεία σας με τσιμεντόλιθους, ο εχθρός Πούτιν δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων, τραυματιών και μαχητών», συνέστησε ο Αλί Χαμούς, γιατρός σε νοσοκομείο στο Ιντλέμπ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό. Ρωσικά αεροσκάφη έχουν επανειλημμένα στοχεύσει νοσοκομεία στη Συρία, σύμφωνα με μάρτυρες, γιατρούς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Ουκρανία, ένα νοσοκομείο παίδων χτυπήθηκε από ένα υποτιθέμενο ρωσικό χτύπημα στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας κατακραυγή και κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι πολεμικές τακτικές που υιοθέτησε η Ρωσία στην Ουκρανία μοιάζουν με αυτές που δοκίμασε για χρόνια η Μόσχα στη Συρία, όπου οι Ρώσοι έχουν δοκιμάσει τα περισσότερα όπλα τους.

Επιπλέον, η Μόσχα αυτή τη στιγμή στρατολογεί χιλιάδες μαχητές στη Συρία, από τον τακτικό στρατό και τις πολιτοφυλακές, για να τους αναπτύξει στην Ουκρανία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com