Συρία: Στην Ταρτούς το πρώτο πλοίο με σιτηρά από την Ουκρανία

Το φορτίο των 26.000 τόνων καλαμποκιού προοριζόταν αρχικά για τον Λίβανο, όμως το πλοίο κατέληξε στη Μερσίνα της Τουρκίας και κατόπιν στην Ταρτούς

by Times Newsroom

Στην Ταρτούς της Συρίας έδεσε το πρώτο πλοίο μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών, το οποίο είχε αναχωρήσει την 1η Αυγούστου από την Οδησσό στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την εμπόλεμη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

Το Razoni με σημαία Σιέρα Λεόνε είχε αρχικά ως προορισμό τον Λίβανο, όμως δεν ξεφόρτωσε εν τέλει εκεί, όπως είχε προγραμματιστεί. Η θέση του δεν ήταν σαφής τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο αναμεταδότης του ήταν απενεργοποιημένος.

Δορυφορικές εικόνες από το Planet Labs PBC το έδειξαν στο λιμάνι της Ταρτούς το πρωί της Τρίτης. Μια ναυτιλιακή πηγή που επικαλείται το Reuters επιβεβαίωσε ότι είχε ελλιμενιστεί εκεί και δήλωσε ότι ξεφόρτωνε τουλάχιστον μέρος του φορτίου του με καλαμπόκι στη Συρία.

Η διαδρομή

Το φορτίο των 26.000 τόνων καλαμποκιού προοριζόταν αρχικά για τον Λίβανο, ο οποίος πλήττεται από οικονομική κρίση που έχει βυθίσει περίπου τον μισό πληθυσμό του σε επισιτιστική ανασφάλεια.

Ωστόσο, ο αρχικός αγοραστής αρνήθηκε να παραλάβει το φορτίο λόγω ανησυχιών για την ποιότητα και το πλοίο απέπλευσε προς την Τουρκία, ελλιμενίστηκε στη Μερσίνα στις 11 Αυγούστου και εκφόρτωσε μέρος του φορτίου εκεί.

Όταν απέπλευσε και πάλι την επόμενη ημέρα, δεν κράτησε ενεργοποιημένο τον αναμεταδότη του.

Το «κατηγορώ» του Κιέβου

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τη Συρία ότι εισήγαγε τουλάχιστον 150.000 τόνους σιτηρών που, όπως είπε, λεηλατήθηκαν από τις ουκρανικές αποθήκες μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. Η Ρωσία έχει αρνηθεί την κλοπή ουκρανικών σιτηρών.

Το Κίεβο διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με τη Δαμασκό τον Ιούνιο, αφού η Συρία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των ανατολικών περιοχών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

Το υπουργείο Μεταφορών της Ουκρανίας δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι «δεν είναι υπεύθυνο για το πλοίο και το φορτίο μετά την αναχώρησή του από την Ουκρανία, και μάλιστα μετά τον απόπλου του πλοίου από λιμάνι του εξωτερικού.»

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή