ΣΥΡΙΖΑ: Άτακτη υποχώρηση Κασσελάκη αφού δεν πέρασε το τελεσίγραφο από την Πολιτική Γραμματεία – Το παρασκήνιο της ήττας του Προέδρου που είναι υπό προθεσμία

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε εκ νέου την Τρίτη, παρουσία αυτή τη φορά και του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη.

by Times Newsroom

O Στέφανος Κασσελάκης, μετά τις αντιδράσεις αλλά κυρίως την παρέμβαση Τεμπονέρα ανακάλεσε την επιστολή που έστειλε την Δευτέρα στα μέλη της ΠΓ και που είχε προκαλέσει, μαζί και με το ερωτηματολόγιο ενόψει συνεδρίου.

Προηγουμένως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στο τελεσίγραφο του Στέφανου Κασσελάκη και διαμήνυσε πως «δεν δίνουμε λευκή επιταγή πουθενά και σε κανέναν, θα κριθείς κι εσύ στις ευρωεκλογές».

Ο Στέφανος Κασσελάκης διατήρησε την σκληρή γραμμή απέναντι στους αμφισβητίες του λέγοντας: «Ή πρόεδρος μέχρι τις εκλογές ή αναβάπτιση στο Συνέδριο» φέρεται να είπε απειλώντας τους με εκ νέου εκλογή από τη βάση. Μάλιστα επέμεινε στην ατζέντα αλλαγής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ και ζητάει όποιος τον αμφισβητήσει να το κάνει τώρα.

Αναλυτικά, τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την έναρξη της συνεδρίασης:

«Γεια ήρθα και δε θα ειμαι συγκρουσιακός. Θα είμαι ειλικρινής. Πάω σε συνέδριο επανίδρυσης. Θα κάνω τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Κέντρο και αριστερά ίσον κεντροαριστερά άλλωστε. Δεν υπάρχει άλλο προοδευτικό κόμμα στη χώρα. Σας ζητώ να δεσμευτείτε ότι εγώ θα είμαι ο πρόεδρος έως τις εθνικές εκλογές.
Αλλιώς σκοπεύω να ζητήσω από το σώμα την αναβάπτιση της εκλογής μου. Αν δε με εμπιστεύεστε να οδηγήσω το κόμμα στις εθνικές πείτε το τώρα. Βρείτε ποιος θα κατέβει απέναντι μου και πάμε.

Σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός και τα σέβομαι παρότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα όργανο αν δεν σεβαστέ και οι ίδιοι τη διαδικασία και υπάρχουν συνέχεια διαρροές. Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

«Διαβάζω να λένε ‘χωριστά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης στο Σύνταγμα, ανέβηκε σε τρακτέρ’. Πόσο ψέμα μπορεί να είναι αυτό, χωριστά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήμουν εκεί μαζί τους. Επιτέλους αυτή η προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τελειώνει. Από όλα τα μίντια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και αυτό θα το δείτε πολύ σύντομα» είπε ο κ. Κασσελάκης προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Νωρίτερα ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης φέρεται να είπε: «Όταν εμείς πλακωνόμασταν για να αποφασίζουν τα μέλη, ο Στεφανος Κασελακης μιλούσε με τον Μητσοτάκη για να γίνει Υπουργός». Κατά πληροφορίες, ο κ. Σπίρτζης εγκάλεσε τον κ. Κασσελάκη για «οργανωτικό χάος» και τη «δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος», λέγοντας πως «ας συνεχίσει να προκαλεί εσωστρέφεια».

Τεμπονέρας: Αν το επιθυμεί ο Κασσελάκης, ας ανοίξει θέμα προεκλογικής διαδοχής

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε κατά την συνεδρίαση του οργάνου πως «αν το επιθυμεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ας ανοίξει θέμα προεκλογικής διαδοχής», ενώ τόνισε πως δεν συναινεί στη defacto διάλυση του κόμματος.

Χαρακτηριστικά ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε: «Με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών, παραμείναμε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιμένουμε να εκφράζουμε μαζί με τους συντρόφους μας, την αγωνία και την συνείδηση της οργανωμένης εκλογικής βάσης και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δεν μετανιώσαμε ποτέ για την επιλογή μας αυτή. Έγκαιρα, πριν από 8 μήνες, είχαμε προειδοποιήσει για την ανάγκη διεξαγωγής ενός συνεδρίου, πριν την προεδρική εκλογή προκειμένου, όχι μόνο να γίνει ο απαραίτητος απολογισμός και η αναγκαία αυτοκριτική, αλλά και για να αποτυπωθεί η ιδεολογική ταυτότητα και η φυσιογνωμία του κόμματος, μετά από μια στρατηγική ήττα.

Δυστυχώς, η πρόταση μας δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να τίθεται σε αμφισβήτηση η ιστορική παράδοση και ο προσανατολισμός του κόμματος, όχι με δική μας ευθύνη. Το καταστατικό του κόμματος δεν είναι απλά λέξεις «ατάκτως ειρημένες» στο χαρτί. Είναι αποτέλεσμα συλλογικά ειλημμένης δημοκρατικής απόφασης των χιλιάδων μελών μας, που δεσμεύει άπαντες, μέχρι να αλλάξει μέσα από μια νέα, συντεταγμένη καταστατική διαδικασία. Το καταστατικό είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν υπόκειται σε κανενός είδους «εργαλειοποίηση». Σεβασμός στο καταστατικό, σημαίνει σεβασμός στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτοι εμείς, σε σχετική συνεδρίαση της ΠΓ πριν 2 μήνες, είχαμε ζητήσει το επικείμενο συνέδριο να είναι και καταστατικό (και να εκλεγεί και νέα ΚΕ-ΠΓ) για να εξετάσουμε το μοντέλο του κόμματος, την διάρθρωση, την δομή, τα όργανα και την λειτουργία του. Η εισήγηση του Προέδρου, ήταν αντίθετη.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος ζήτησε την μετατροπή της ΠΓ σε «πολιτικό κέντρο» για τον καλύτερο συντονισμό στην λήψη των αποφάσεων και για την ανάκτηση μιας περισσότερο πολιτικής λειτουργίας. Στην τελευταία συνεδρίαση της «ΠΓ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» πριν από μία εβδομάδα ουδέποτε τέθηκε το σχετικό ελλειμματικό και αποπροσανατολιστικό ερωτηματολόγιο, υπόψη των μελών του οργάνου. Δεν νοείται αδιαμεσολάβητη σχέση με τα μέλη του κόμματος, δίχως σεβασμό στην κομματική δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει «μη κόμμα».

Ομόφωνα έχει ψηφιστεί η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2019, που απαντάει σε ζητήματα ιδεολογικού προσανατολισμού και στρατηγικής και παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα. Η συζήτηση που ανοίγει παραμονές του συνεδρίου, δημιουργεί πολιτική σύγχυση και ενδεχομένως υποκρύπτει ταυτοτικές αλλαγές, που αγνοούν τα μέλη. Τα μέλη δεν έδωσαν ποτέ εξουσιοδότηση για τη μετάλλαξη του κόμματος, σε καμία σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη εκδοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια της αριστερής-προοδευτικής του παράδοσης και θέλει να είναι ένα κόμμα της πληθυντικής, συμπεριληπτικής, κυβερνώσας Αριστεράς. Έγκαιρα, χωρίς διχαστικούς αιφνιδιασμούς και με σεβασμό στα μέλη του κόμματος, αλλά και στο σημαντικό επικείμενο συνέδριο που πρέπει να ολοκληρωθεί ομαλά, καταθέσαμε κείμενο συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο («Μέτωπο Δημοκρατίας») προκειμένου να συζητηθεί στις οργανώσεις του κόμματος και να είναι αντικείμενο διαλόγου και επεξεργασίας. Τολμήσαμε με θάρρος, να αντιμετωπίσουμε και να εκτεθούμε στην κρίση των μελών, παίρνοντας θέση όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να ανακτήσει την κυβερνητική του προοπτική και να δώσει διέξοδο στα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα. Αυτή η προοπτική προϋποθέτει αξιοπιστία και συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και όχι απολιτικές, επικοινωνιακές ακροβασίες. «Άλλαξε τα όλα» δεν σημαίνει «διάλυσέ τα όλα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρίζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν ασέβεια προς τον Αλέξη Τσίπρα και στους χιλιάδες ανθρώπους, που αγωνίστηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία για να μείνει ζωντανό και να εξελιχθεί ένα πολιτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στη θετική εμπειρία του παρελθόντος, σε αριστερή-προοδευτική κατεύθυνση. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση και να κατακτήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο απευκταίο σενάριο, που το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών δεν είναι καλό, όλοι θα έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης για την ήττα, όμως οι επιλογές και οι παραλείψεις, αφορούν πρώτα από όλους τον ίδιο τον Πρόεδρο. Είμαστε Αριστεροί. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή. Όλοι κρινόμαστε.

Προσωπικά δεν έχω πολιτικές ανασφάλειες. Το αποδεικνύει η πολιτική μου διαδρομή. Σκεφτόμαστε και λειτουργούμε πολιτικά. Είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Θα στηρίξουμε τον «Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία» γιατί στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στηρίζουμε τον εργαζόμενο λαό, τους μικρομεσαίους, την νεολαία, τους αγρότες, τους ανέργους, τους διανοούμενους, τους μη προνομιούχους. Δεν αντιπολιτευόμαστε τον εαυτό μας.

Κοιτάμε έξω και μπροστά και έχουμε μοναδικό μέτωπο απέναντι στα μεγάλα προβλήματα, στην ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, στη διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, στον αφανισμό της αγροτιάς, στην καταπάτηση του Συντάγματος, της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.Έχουμέ μέτωπο απένατι στη Δεξιά και στις δεξιές πολιτικές. Θα στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα στηρίξουμε το μοναδικό μας σπίτι, για να το κάνουμε αποκούμπι και καταφύγιο για τους ανθρώπους της εργασίας και της δημιουργίας.

Τέλος, δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».

ΣΥΡΙΖΑ: «Βόμβα» Τσίπρα – Αν δεν υπάρξει συνεννόηση με τον Κασσελάκη θα βρούμε νέο πρόσωπο

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς έθεσε ακόμα και θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και τον αναβρασμό που επικρατεί στο κόμμα λόγω του επίμαχου ερωτηματολογίου Κασσελάκη στο iSYRIZA.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει στις ευρωεκλογές με τον Στέφανο Κασσελάκη, “αλλά αν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για να πάμε στις ευρωεκλογές”.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη άφησε και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος δήλωσε πως τον ΣΥΡΙΖΑ “εκλέξαμε πρόεδρο, όχι μονάρχη”, ενώ και ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε πως το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ “είναι αναπόφευκτο”.

Ειδικότερα, ο κος Τσίπρας είπε:

– Για το αν θα τραβήξει χρονικά η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

“Δεν ξέρω αν θα το ξημερώσουμε, ελπίζω θα γίνει με την παρουσία του προέδρου, δεν είναι ευχάριστα όλα αυτά που συμβαίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρχει, να υπάρξει και να προστατευτεί το κόμμα”.

– Είναι ρεαλιστικό αυτό; Το ερωτηματολόγιο ορθώς εστάλη;

“Όχι, αλλά αυτό είναι το τελευταίο περιστατικό. Οι συνολικές εξελίξεις έχουν σημασία. Πρέπει να αποκατασταθεί μια πολιτική λειτουργία στον ΣΥΡΙΖΑ για να πάμε καλά για τις ευρωεκλογές”.

– Το αδιαμεσολάβητο ήταν η σημαία του Κασσελάκη, όμως.

“Το αδιαμεσολάβητο δεν είναι κακό, όσο περισσότερη επαφή υπάρχει με την κοινωνία και τα μέλη είναι το καλύτερο για έναν ηγέτη. Αδιαμεσολάβητο όμως δεν σημαίνει “κάνω ό,τι θέλω”.

– Εσείς έχετε απομακρυνθεί από τον κο Κασσελάκη; Από την εκλογή του και μετά, φανήκατε πρόθυμος να τον στηρίξετε

Όχι μόνο εγώ, από τότε που οι πρώην σύντροφοι αποχώρησαν, δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση του προέδρου ποτέ, υπήρξε διάθεση στήριξης της νέας πορείας και μπορούμε να συνεχίσουμε, αρκεί να υπάρχει συνεννόηση.

– Εγώ δεν βλέπω καμία τέτοια διάθεση συνεννόησης

Ελπίζω ότι σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει λύση, αυτή είναι η διάθεση όλων στην ΠΓ. Εγώ στήριξα τον Κασσελάκη μέχρι την εκλογή του, δεν ήμουν ποτέ μέρος ηγετικής ομάδας. Μετά, τον στήριξα, όπως οφείλαμε όλοι.

– Είναι πολλά τα περιστατικά. Κορυφαία στελέχη φεύγουν, δυσαρεστούνται…Μήπως πρέπει να φύγει ο κος Κασσελάκης;

Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για να πάμε συντεταγμένα μέχρι τις Ευρωεκλογές, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς εγώ αποφασίζω, όπως πρέπει να είναι η λειτουργία ενός κόμματος δημοκρατικής Αριστεράς, ελπίζω να υπάρξει λύση για μια καλύτερη προοπτική μέχρι τις Ευρωεκλογές.

– Μετά;

– Για μετά το ξανασυζητάμε. Όλα επιτρέπονται, επιτρέπεται κάθε συζήτηση, είμαστε δημοκρατικό κόμμα.

Τσίπρας: Δεν υπάρχει αρχή του ενός ανδρός, η ηγεσία είναι σαν το σεβασμό, δεν επιβάλλεται

Και πρόσθεσε ο κος Τσίπρας: “Πάρτε το ερωτηματολόγιο. “Τι πρέπει να αλλάξει ο Στέφανος Κασσελάκης στο κόμμα;”. Είναι άλλο πράγμα να ρωτήσεις τι πρέπει να αλλάξει, τι πρέπει να αλλάξουμε, ο πρόεδρος δεν έχει εξουσίες να ρωτήσει ο ίδιος κάποια πράγματα, ούτε στη Νέα Δημοκρατία δεν θα υπήρχε αυτό το ερώτημα.

Σε σχέση με το αν ο κόσμος συναινεί στις επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως “δεν φοβάμαι καθόλου το αν ο κόσμος θέλει να αλλάξει πράγματα ο κος Κασσελάκης, δεν υπάρχει αρχή του ενός ανδρός. Αν το έχουν κάποιοι (ως νοοτροπία), κακώς το έχουν. Η ηγεσία είναι σαν το σεβασμό, κατακτιέται, δεν επιβάλλεται.

– Μετά τις ευρωεκλογές, πρέπει να ξαναδείτε το θέμα της ηγεσίας;

Πρέπει να εξασφαλίσουμε την πολιτική λειτουργία μέχρι τις Ευρωεκλογές. Αν εξασφαλιστεί και έχουμε καλό αποτέλεσμα, μπορεί να μη χρειαστεί να αλλάξουμε ηγεσία.
Το καλό αποτέλεσμα το μίνιμουμ είναι η δεύτερη θέση.

– Πρέπει να γυρίσει ο κος Τσίπρας;

Θα βοηθούσε πάρα πολύ, δεν τον έχει ανάγκη μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο προοδευτικός κόσμος της χώρας μας.

– Μήπως πρέπει να πάτε με συλλογική ηγεσία στις Ευρωεκλογές;

– Όχι, θα πρέπει να υπάρξει ένας πρέπει να είναι ο Κασσελάκης μέχρι τις Ευρωεκλογές, αν δεν υπάρξει συνεννόηση, να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων μας, ομόφωνα, να προχωρήσουμε μέχρι τις Ευρωεκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ-Ραγκούσης: «Προσπαθούμε να αγιάσουμε και δεν μας αφήνει»

«Σε καμία περίπτωση δεν αντιπολιτευόμαστε τον πρόεδρό του κόμματός μας», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Ραγκούσης και συνέχισε αναφέροντας πως η αντίδραση για το ερωτηματολόγιο υπήρξε επειδή η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε λίγο πριν το συνέδριο. «Καλώς υπάρχει το ερωτηματολόγιο, όχι όμως στο σωστό timing. Είμαστε παραμονές του συνεδρίου το οποίο είναι η τελευταία μας ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μία μεγάλη αντεπίθεση ανάκαμψης για να αποφύγουμε τα άσχημα σενάρια που καταγράφονται και στις δημοσκοπήσεις. Δυστυχώς, μπλέξαμε και σε συζητήσεις για το αν πρέπει να υπάρχει ή όχι ερωτηματολόγιο παραμονές του συνεδρίου, προσωπικά πιστεύω ότι καλώς υπάρχει το ερωτηματολόγιο και πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα μέλη με κάθε τρόπο αλλά βεβαίως να δώσουμε και στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα. Δεν συμφωνώ με τον κ. Κασσελάκη για την στιγμή που αποφάσισε να γίνει. Δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε την πρόθεση της ηγεσίας να συζητήσει για το όνομα του κόμματος. Σας θυμίζω τον κ. Ανδρουλάκη που έκανε ένα δημοψήφισμα στο κόμμα του για το όνομα του ΠΑΣΟΚ».

«Σήμερα είμαστε πρωτοσέλιδο σε πολλά μέσα, αυτό δεν είναι επιλογή κανενός μας, αν η απόφαση για το ερωτηματολόγιο δεν είχε ληφθεί λίγο πριν το συνέδριο και αν εχθες δεν είχαμε πάρει μία τέτοια επιστολή δεν θα ήμασταν σήμερα σε 7 πρωτοσέλιδα αρνητικής δημοσιότητας για εμάς. Το συνέδριο έχει να κάνει με τα μέλη, όχι για τα στελέχη. Η έννοια μας δεν είναι να διαλύσουμε το κόμμα, όλοι θέλουμε να βάλουμε πλάτη, προσπαθούμε να αγιάσουμε και δεν μας αφήνει», δήλωσε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Ραγκούσης.

Σχετικά με τις πληροφορίες για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ο Γιάννης Ραγκούσης ξεκαθάρισε πως «δεν τέθηκε ποτέ θέμα για πρόταση μομφής. Η αρνητική δημοσιότητα δεν προήλθε από εμάς -από την πολιτική γραμματεία-, αλλά από πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από τον πρόεδρο και από τους συνεργάτες του».

Ο Γιάννης Ραγκούσης ρωτήθηκε και για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων σχετικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και τον Ευρωεκλογών του Ιουνίου. «Δεν θα είναι εύκολη η επόμενη μέρα αλλά δεν πάμε με αρνητικό αποτέλεσμα στην επόμενη ημέρα. Πάμε να κερδίσουμε τη μάχη με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πάμε να κρατήσουμε τη δεύτερη θέση με όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά», κατέληξε ο Γιάννης Ραγκούσης.

ΣΥΡΙΖΑ-Ζαχαριάδης: Εκλέξαμε πρόεδρο, δεν εκλέξαμε μονάρχη

Ζήτημα πολιτικής πορείας, προσανατολισμού και συνενταγμένης ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ότι διοικεί το κόμμα σαν επιχείρηση, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως εκλέξαμε πρόεδρο, δεν εκλέγαμε μονάρχη.

Ερωτώμενος για την ατάκα που είπε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης στο LSE ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε σωστά δεν θα έπρεπε να ήταν εκείνος πρόεδρος, απάντησε πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο αλλά τα συλλογικά όργανα «γιατί όλοι μαζί είμαστε, δεν έχουμε στεγανά, έχουμε όλοι κοινές ανησυχίες. Δεν θεωρώ ότι ο πρόεδρος μας τρολάρει και δεν είναι δική μας δουλεία να επιτεθούμε ή να τρολάρουμε κανέναν».

Και συνέχισε: «Το ζήτημα είναι πως ένα κόμμα που κυβερνούσε και απαντούσε σε ανησυχίες του κόσμου μπορεί να γίνει ο βασικός πυλώνας της αντιπολίτευσης».

«Για να μπορέσει ένα κόμμα να ανασυγκροτηθεί το πετυχαίνει με πολιτικό σχέδιο και συσπείρωση. Πρέπει να μπει τέλος στην εσωστρέφεια. Σήμερα αντι να συζητάμε για τους αγρότες συζητάμε για εμάς. Για εμάς το λέω. Υπάρχει θέμα συντεταγμένης πορείας και ανακάμψης του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτημα πορείας προς τις ευρωεκλογές. Πώς ο κόσμος όλος αυτός που μας ακολουθεί και μας παρακολουθεί θα έρθει πιο κοντά».

Στην ερώτηση αν έχει ευθύνη ο πρόεδρος του κόμματος ο Κώστας Ζαχαριάδης απάντησε πως «όλοι μας έχουμε και όσο πιο ψηλά είναι κάποιος στην ιεραρχία τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη. Εκλέξαμε πρόεδρο και δεν εκλέξαμε μονάρχη. Λέει ότι είναι πρόεδρος, έχουμε συλλογική όργανα, που δεν τα αγνοεί. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτική ταυτότητα. Κανένα θέμα δεν είναι ταμπού αλλά θέλει τρόπο. Καλώς μπαίνει το ερωτηματολόγιο αλλά θέλει τον χρόνο του. Τι θα πει αλλάζω τα πάντα; Πως γίνεται μια φράση από σύνθημα πράξη. Εμείς λέμε ότι το κόμμα έχει δομή. Είχαμε μια ήττα, κάναμε αλλαγή αρχηγού. Το πως αλλάζουμε τα πράγματα θα κριθεί από τις ευρωεκλογές».

ΣΥΡΙΖΑ-Θεοχαρόπουλος: Εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ίδρυσε νέο κόμμα

Τη διαφωνία του για την κατάθεση του ερωτηματολογίου λίγο πριν το συνέδριο εξέφρασε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευχάριστη. Ενώ αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη είπε «εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ίδρυσε νέο κόμμα». Ωστόσο σημείωσε ότι «το διαζύγιο δεν δίνει πάντα τη λύση».

«Υπήρξε μία αιφνιδιαστική ενέργεια με ένα ερωτηματολόγιο και άλλαξε μία ατζέντα, αντί να είναι το συνέδριο για το αγροτικό, τα μέλη θα έρθουν κι αντί για πολιτικά θέματα, θα συζητούν για το σήμα του», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η διαφωνία δεν αφορά στο περιεχόμενο, αλλά στη χρονική συγκυρία. «Πρέπει να γίνει οργανωμένα η συζήτηση για όλα αυτά. Προβλέπεται στο καταστατικό», ανέφερε σχετικά.

Όσο αφορά στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και στην παραμονή του στη θέση αυτήν, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι, «ο πρόεδρος έχει εκλεγεί από τη βάση, γιατί λέγαμε να δώσουμε τον λόγο στα μέλη. Στηρίζω απολύτως και σέβομαι το αποτέλεσμα της βάσης που εξέλεξε τον πρόεδρο» και χαρακτήρισε «λάθος» τον τρόπο που άνοιξε αυτή η συζήτηση κι αυτό που ήταν δεύτερο λάθος ήταν η επιστολή προς όλα τα μέλη της ΠΓ, που πάει σε μία κατεύθυνση επίθεσης δύναμης».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή