ΣΥΡΙΖΑ: Γκρίνιες για την επ’ αόριστον αναβολή του συνεδρίου

by Times Newsroom 1
  • ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Την ώρα που η κυβέρνηση «πατάει γκάζι» για τη μετά την πανδημία εποχή, που έχει αρχίσει να φαίνεται στο ορίζοντα, με την αποσωλήνωση της οικονομίας και την τόνωση της ανάπτυξης, η πασχαλινή συντροφιά του Αλέξη Τσίπρα στο εξοχικό του Σουνίου φαίνεται πως θα είναι η ανοιχτή εσωτερική αμφισβήτηση, η απογοήτευση, ο εφιάλτης των δημοσκοπήσεων, η αμηχανία, οι γκάφες και κυρίως οι δύσκολες μέρες που έρχονται.

Βαρύ κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ 

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το βαρύ κλίμα που υπάρχει για τους χειρισμούς του Αλ. Τσίπρα (κάλυψη σε Π. ΠολάκηΔ. Τζανακόπουλο, «ξεστοκάρισμα» εμβολίων), υπάρχει ήδη ευθεία αμφισβήτηση των προθέσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους κόλπους της «Ομπρέλας» υπάρχει έντονος και μη αποκρυπτόμενος προβληματισμός για το αν ο Αλ. Τσίπρας και οι «προεδρικοί»… σπρώχνουν το συνέδριο σε αναβολή επ’ αόριστον. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στελέχη της «Ομπρέλας» με προεξάρχοντες τους Ευκλ. ΤσακαλώτοΝ. ΦίληΠ. Σκουρλέτη και Ν. Βούτση, αμέσως μετά το Πάσχα, αναμένεται να θέσουν στα κομματικά όργανα την ανάγκη συγκεκριμένου προσδιορισμού του χρόνου διεξαγωγής του συνεδρίου. Θεωρώντας ότι ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος είναι η κατάλληλη εποχή για να γίνει. Ενδιαφέρον έχει και ο βασικός λόγος για τον οποίο ζητούν την προσδιορισμένη διεξαγωγή του συνεδρίου: «Επιτέλους πρέπει να γίνει ο απολογισμός της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έγινε ποτέ», όπως είπε χαρακτηριστικά παλαιό στέλεχος του κόμματος που συμπλέει με την «Ομπρέλα».

Είναι φανερό ότι στο κεφάλαιο «απολογισμός» χωράνε τα πάντα. Και κυρίως όλα όσα προσπάθησε να κρύψει κάτω από το χαλί ο Αλ. Τσίπρας με το «πόνημα» των Γ. ΔραγασάκηΑρ. Μπαλτά και Θ. Δρίτσα. Καθώς ο «απολογισμός» των τριών «δημογερόντων» δεν έθιξε κανένα θέμα ουσίας, αλλά επέρριπτε τη ευθύνη της ήττας στον αγνώμονα λαό που δεν κατάλαβε και στα ΜΜΕ της διαπλοκής. Στον αιτούμενο απολογισμό αντιθέτως εντάσσονται όλα τα «καυτά θέματα»: Από την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος μέχρι ζητήματα διαφάνειας, αλλά και υποθέσεις που αντιμετωπίζονται ήδη από τη Δικαιοσύνη (Novartis) ή ερευνώνται από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ Chanel και Ν. Παππάς). Από τον συνειδητό θάνατο της μεσαίας τάξης, μέχρι τα απόκρυφα της συγκυβέρνησης με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ.

Περιλαμβάνει όμως και τον «νέο λογαριασμό» που άνοιξε ο Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια της σχεδόν διετούς άνυδρης αντιπολίτευσης, η οποία απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ με «πολιτική εξαΰλωση», με το τέλος της πανδημίας και την αποτυχία για «μπεργκαμοποίηση» της πολιτικής ζωής της χώρας. Είναι πολλοί οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν εκφράζονται καθόλου από την προσπάθεια «μπεργκαμοποίησης» της δημόσιας ζωής ούτε από την αντιθεσμική και ακραία πολιτική ρητορική του Π. Πολάκη («τη δεύτερη φορά θα είναι πολύ αλλιώς») ή του Δ. Τζανακόπουλου («εκκαθαρίσεις»), που έτυχαν της απόλυτης προσωπικής στήριξης από τον Αλ. Τσίπρα.

Στην κατηγορία των πολύ επιφυλακτικών πλέον, έχουν ενταχθεί και αρκετοί πασοκογενείς, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η «ιδεοληπτική και εμμονική» προσκόλληση στην ακραία γραμμή του «διχασμού και της ρεβάνς», η ταύτιση με τον Κουφοντίνα, όπως και η αναχρονιστική πολιτική των «Φωτόπουλων-Λυμπερόπουλων-Λουράντων», απομακρύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ από το Κέντρο και τον «καθιστούν μη δελεαστικό, ακόμα και για εκείνους που είναι δυσαρεστημένοι με τον Μητσοτάκη».

Επιδείνωση

Το εσωκομματικό τοπίο δεν είναι πια τόσο ευνοϊκό για την ηγεσία, όσο ήταν ακόμα και μετά τη μεγάλη τριπλή ήττα του 2019. Εχει επιδεινωθεί «σημαντικά», όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος. Επικαλούνται δε κι ένα από τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων -το οποίο όπως λέγεται έχει ενοχλήσει προσωπικά πολύ και τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα- σύμφωνα με το οποίο η αντιπολιτευτική στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιεί πλέον το 1/3 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που λειτουργεί επιβαρυντικά και για μια άλλη διαπίστωση: Ο Α. Τσίπρας όσο κι αν είναι ακόμα νέος, δεν είναι καθόλου νέος πολιτικά. Είναι ήδη αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επί 13 χρόνια και είναι με διαφορά ο μακροβιότερος ηγέτης κοινοβουλευτικού κόμματος. Επομένως η μεταπασχαλινή συζήτηση που θα γίνει στα κομματικά όργανα, με αφορμή τον προσδιορισμό του χρόνου διεξαγωγής του συνεδρίου, αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος και εύρος.

Μαξίμου: Ούτε ευρώ χαμένο από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του φαίνεται πως έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου. Και χωρίς η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι η καθοριστική παράμετρος, προχωράει στον σχεδιασμό της «επόμενης μέρας», δίχως όμως να την αγνοεί. Καθώς, εκτός των άλλων, τα νέα στοιχεία άρχισαν να καταγράφονται ήδη στις νέες δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η χώρα μπαίνει σε ένα νέο περιβάλλον, με καλύτερη υγειονομική θωράκιση λόγω των εμβολιασμών, με καλύτερη ψυχολογία λόγω του σταδιακού ανοίγματος και κυρίως με κατατεθειμένο το σχέδιο στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει καθοριστικά την ανάπτυξη. Η οποία με τη σειρά της μπορεί να δώσει στήριξη στους εργαζόμενους, τους ανέργους, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το συνολικό όφελος για την ελληνική οικονομία από το Ταμείο στην πλήρη ανάπτυξή του, θα φτάσει τα 57 δισ. ευρώ, «δημιουργώντας 200.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας». Ενώ το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 7 μονάδες. Με την πανδημία πίσω, την ανάκαμψη της οικονομίας μπροστά και τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά εξουδετερωμένο -αφού δεν ωφελήθηκε στο παραμικρό από τη διετή διαχείριση κρίσεων- η κυβέρνηση δεν αισθάνεται καμία πολιτική πίεση και δεν έχει λόγο να βιάζεται. Και όπως δείχνουν και οι μετρήσεις, η εικόνα της είναι ισχυρή. Η εξάντληση της 4ετίας θα της επιτρέψει να ξεδιπλώσει όλο το μεταρρυθμιστικό σχέδιό της και να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Ηδη οι φοροελαφρύνσεις που είναι μόνιμου χαρακτήρα αποτελούν ένα σαφές δείγμα γραφής.

Μπούμερανγκ

Το τοπίο ξεκαθαρίζει. Η επένδυση του ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία και στο «όχι σε όλα» δεν απέδωσε και δεν του βγήκε. Μάλλον εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενισχύθηκε καθόλου από τη φθορά της κυβέρνησης, κυρίως το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου, η οποία τώρα αρχίζει και αναστρέφεται. Τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται με ισχυρή ηγεσία και καθαρό σχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χωρίς αφήγημα, με έναν «πολιτικά εξασθενημένο» ηγέτη και σε συνεχή αναζήτηση πολιτικής ταυτότητας, εγκλωβισμένος στο πολιτικό DNA του, που εκφράζουν πιο αυθεντικά οι Π. Πολάκης, Δ. Τζανακόπουλος και Ν. Φωτόπουλος, ο οποίος πανηγυρίζει ακόμα την προ 20ετίας «νίκη» απέναντι στο νομοσχέδιο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή