ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ – ΝΔ: Οι επιχειρούμενες συμπράξεις

by ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ
  • Γράφει ο Μηνάς Ταυλαρίδης

Από πολύ καιρό διαβάζουμε για την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για να πλησιάσει το ΚΙΝΑΛ, με στόχο να συμπράξουν στις επόμενες εκλογές και εάν πλειοψηφήσουν να σχηματίσουν Κυβέρνηση συνεργασίας. Και η Ν.Δ. από την πλευρά της κάνει κινήσεις, όχι τόσο να συμπράξει με το ΚΙΝΑΛ αλλά να απορροφήσει όσο το δυνατόν στελέχη και ψηφοφόρους από το κόμμα αυτό.

Αρχικά θέλω να γράψω, ότι για μένα προσωπικά και τα τρία αυτά κόμματα είναι δεξιά κόμματα, όσο και αν προσπαθούν να αποδείξουν το αντίθετο. Η μεν ΝΔ έχει την δική της ιστορία και έχει μέσα ανθρώπους με αποδεδειγμένο δεξιό και ακόμη ακροδεξιό παρελθόν και παρόν, η δε ιδεολογία της έχει σαν άξονα την έκφραση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης στην Χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακολουθήσει όσο χρονικό διάστημα ήταν στην Κυβέρνηση μια καθαρά δεξιά πολιτική που δεν απείχε καθόλου από αυτήν της ΝΔ, την οποία συνόδευε με άκρατο λαϊκισμό, βερμπαλισμό και ψέμματα που στόχευαν στην παραμονή του στην Κυβέρνηση. Η δε αντιπολίτευση που ασκεί σήμερα δεν δίνει δείγματα γραφής για κάτι διαφορετικό από την Ν.Δ. κάτι που ιδεολογικά να βρίσκεται σε αντίθετο πολιτικό πόλο από αυτόν της Ν.Δ.

Και σίγουρα δεν μπορεί το κόμμα αυτό να είναι ο κύριος κορμός της προοδευτικής παράταξης, γιατί εκτός από την ταυτόσημη πολιτική που εκφράζει με την σημερινή Κυβέρνηση, είναι γνωστή η προέλευση των στελεχών του στενού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προέρχεται από την παραδοσιακή αριστερά και έχει γαλουχηθεί με τον Σταλινισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το δε ΚΙΝΑΛ είναι ένα καθαρά σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και προσωπικά θεωρώ όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δεξιά κόμματα, υπενθυμίζοντας την ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου, ότι σοσιαλισμός και ΣΔ δεν έχουν καμιά σχέση.

Σίγουρα το κάθε κόμμα έχει το απόλυτο δικαίωμα να χαράζει την στρατηγική του και με τακτικές κινήσεις να προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του. Έτσι θεωρώ θεμιτές τις ενέργειες των δύο αυτών κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Το ζητούμενο βέβαια είναι ποιοι ανταποκρίνονται στα εν λόγω καλέσματα και ιδίως για ποιο λόγο.

Θέλω όμως να κάνω κάποιες παρατηρήσεις για να καταλήξω και στην πρότασή μου.

1) Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, ότι η ΝΔ επιχειρεί πριν από τις εκλογές ακόμη, να συλλέξει στελέχη που κατά καιρούς συμπορεύτηκαν με το ΠΑΣΟΚ είτε κάποιους που βρίσκονται στον ευρύ δημοκρατικό-κεντρώο χώρο. Τα ονόματα είναι γνωστά και δεν θα αναφερθώ σε αυτά, γιατί στο σημερινό κείμενο δεν θα αναφερθούμε στο ποιος πήγε και γιατί στην Δεξιά. Έτσι προσπαθεί και σε ένα βαθμό κατά την άποψή μου το έχει καταφέρει, να παρουσιάσει ένα κεντρώο προφίλ κόμματος και βάζοντας ταυτόχρονα στο περιθώριο μέλη της ή και στελέχη της που εκφράζουν δεξιές ή και ακροδεξιές απόψεις.

2) Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια να πετύχει ο τακτικός του στόχος να συλλέξει ψηφοφόρους από τον κεντρώο χώρο και να συμπλεύσει με το ΚΙΝΑΛ, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας εφ όσον τα εκλογικά αποτελέσματα το επιτρέψουν, έχει εγκαταλείψει όχι μόνο την “αριστερή” πολιτική, την οποία ποτέ δεν είχε, μετακινώντας την βάση της ιδεολογίας του και των θέσεών του προς το Κέντρο. Βέβαια δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε, ότι σύμφωνα με τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα που δίνουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ο φόβος μιας τεράστιας συρρίκνωσης της εκλογικής βάσης του εν λόγω κόμματος.
Στο ερώτημα βέβαια που μπορεί να θέσει κανείς, για το πως αντιδρά ο στενός πυρήνας του εν λόγω κόμματος, που έχει αριστερές καταβολές, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι μπροστά στο δίλημμα Κυβέρνηση ή 3% οι περισσότεροι προτιμούν το πρώτο. Και οι λίγες εξαιρέσεις δεν έχουν την δύναμη να αντιδράσουν, γιατί η μόνη εναλλακτική λύση που έχουν είναι να αποχωρήσουν από το κόμμα. Σκεπτόμενοι όμως την κατάληξη του Λαφαζάνη και των συντρόφων του, που καταποντίστηκαν στις τελευταίες εκλογές, δεν τολμούν κάτι τέτοιο.

3) Το ΚΙΝΑΛ συνεχώς απορρίπτει τις όποιες αυτές προσπάθειες για προσεταιρισμό του και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι έχει μια δική του αυτόνομη πορεία και δεν θέλει να συμπράξει με κανέναν από τους δύο.

Και έρχομαι στο δια ταύτα : Έχουμε δύο κεντροδεξιά κόμματα, την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουν να συμπράξουν με το ΚΙΝΑΛ. Θεωρώ, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συμπράξουν μεταξύ τους, γιατί δεν έχουν και βασικές ιδεολογικές πλέον διαφορές και να αποτελέσουν μια ισχυρή Κυβέρνηση, η οποία θα κάνει προσπάθειες έστω με την πολιτική που αυτά τα κόμματα πρεσβεύουν, να βγάλει την Χώρα από τα αδιέξοδα, τόσο σε εθνικό επίπεδο, μετά τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, όσο και σε επίπεδο οικονομία και κοινωνίας. Το ερώτημα ποιος θα κάνει την αντιπολίτευση, υπάρχει μια ξεκάθαρη λύση : ο Λαός με την ψήφο του πάντα δείχνει στα κόμματα σε ποια θέση τα θέλει.

The following two tabs change content below.

ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

Σπούδασε οικονομία και φιλοσοφία στη Γερμανία, όπου είχε αγώνες ενάντια στην Χούντα μέσα από τις τάξεις του ΠΑΚ. Για χρόνια υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Ενώσεων Δ. Γερμανίας και σύνεδρος σε Πανσπουδαστικά συνέδρια στην Ελλάδα. Εκπρόσωπος των ξένων φοιτητών στο σύλλογο φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σααρμπρύκεν. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΣΠ από το πρώτο της συνέδριο και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, όπου και διετέλεσα από το Φλεβάρη του 1986 έως το 1994 μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Μέλος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα με συμμετοχή σε 5 συνέδρια της ΟΤΟΕ ως σύνεδρος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή