ΣΥΡΙΖΑ: Με τον απολογισμό διαστρέφουν την πραγματικότητα και αδυνατούν να αποδεχθούν την ήττα

by Times Newsroom 1

Η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές επειδή απάντησε με νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα και απέκτησε «εύθραυστη κυριαρχία» επειδή έπεισε ακροδεξιούς ψηφοφόρους και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε επειδή δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του και είναι θέμα χρόνου η μετατροπή του σε μεγάλη πολιτική δύναμη που θα σφραγίσει τις εξελίξεις και η επιστροφή του στην εξουσία.

Οχι γιατί το επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του, αλλά για να δικαιωθούν οι προσδοκίες ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων που τους στηρίζουν. Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ άντεξε επειδή έχει ψηφοφόρους – υπαλλήλους του κράτους και της αυτοδιοίκησης, το ΚΚΕ είχε οριακή μείωση επειδή έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματική πολιτική και κοινωνική σύγκρουση, η Χρυσή Αυγή έχασε επειδή απομονώθηκε, το ΜΕΡΑ 25 μπήκε στη Βουλή επειδή έπεισε κάποιους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι «απολιτίκ μόρφωμα» και η Ελληνική Λύση είναι η νέα ακροδεξιά δύναμη.

Αυτή είναι – σε αδρές γραμμές – η βασική εκτίμηση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, όπως αναπτύσσεται σε ένα ρηχής πολιτικής ανάλυσης, έντονης μεροληψίας και πολλών ανακριβειών 3.700 λέξεων, από το οποίο λείπει η αυτοκριτική, με την εξαίρεση μερικών τυπικών και γενικόλογων αναφορών.

Ενδεικτικά, σε αυτό το κείμενο διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:

– Παρέλαβε τη χώρα σε συνθήκες χρεοκοπίας (σ.σ. απολύτως ψευδές) και η διαπραγμάτευση του α’ εξαμήνου του 2015 οδήγησε σε συμφωνία – συμβιβασμό και όχι σε ήττα όπως δημοσίως έχουν παραδεχθεί πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

– Επανέφερε την ελληνική οικονομία σε τροχιά θετικού ρυθμού ανάπτυξης, όταν είναι γνωστό ότι την παρέλαβε με ρυθμό ανάπτυξης 0,4% και τη βύθισε στην ύφεση μέχρι και το 2017.

– Αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση με ανθρωπιστικό τρόπο, όταν οι απαράδεκτες συνθήκες στα κέντρα φύλαξης προσφύγων στη Μόρια και αλλού έκαναν τον γύρο του κόσμου και έφεραν την Ελλάδα σε θέση απολογούμενου έναντι των διεθνών οργανισμών αλλά και της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

– Με το τρίτο μνημόνιο διόρθωσε τρανταχτές αδικίες των δύο πρώτων μνημονίων, όταν με τον νόμο Κατρούγκαλου έγιναν οι μεγαλύτερες – και κυρίως αχρείαστες εκείνη τη φάση – μειώσεις συντάξεων.

– Κατάφερε να βάλει τέλος στην πτώση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης, όταν εφάρμοσε την πιο σκληρή φορολογική πολιτική εναντίον της μεσαίας τάξης.

– Ασκησε πολιτική φορολογικών ελαφρύνσεων από τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν με ημίμετρα επικοινωνιακού χαρακτήρα επιχειρούσε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.

– Οδήγησε στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό του ποινικού και σωφρονιστικού συστήματος με αποσυμφόρηση των φυλακών και τους νέους Ποινικούς Κώδικες, επιλογές των οποίων τα αποτελέσματα βλέπουμε σήμερα με αμφιλεγόμενες αποφυλακίσεις βαρυποινιτών ή δεν βλέπουμε, καθώς αφορούν «χατίρια» σε μεγαλοσχήμονες φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετωπίζουν θέματα με τη Δικαιοσύνη.

Αναφέρονται και άλλα «θετικά» όπως η ονομαστική μείωση της ανεργίας χωρίς καμία αναφορά στην πραγματικότητα – ζούγκλα των εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων part time και χαμηλά αμειβόμενης εργασίας, ενώ στην ερώτηση «τι δεν πετύχαμε» η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών δομών, ριζική καταπολέμηση των παραθεσμικών δικτύων οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, με στόχο τον εμπλουτισμό της κατανόησής μας για τις κρατικές και οικονομικές λειτουργίες, αλλά και τη διαμόρφωση ενός προγραμματικού πλαισίου προτάσεων για τον αναγκαίο ριζικό μετασχηματισμό και εκδημοκρατισμό τόσο της οικονομίας, όσο και του κράτους».

Βεβαίως προτάσσεται ως στρατηγικός στόχος ο μετασχηματισμός του κόμματος «με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί στη μεγάλη αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική δύναμη που θα σφραγίσει τις εξελίξεις στη νέα ιστορική φάση της χώρας», προαναγγέλλεται «κοινοβουλευτική αλλά και κινηματική αντιπολίτευση για να υπερασπιστούμε όλα όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια» και καταγγέλλεται η Ν.Δ. για «πολιτικό ρεβανσισμό και αυταρχισμό», «άκρατο νεοφιλελευθερισμό» και «αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων» (σ.σ. μόλις έντεκα ημέρες μετά τις εκλογές).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή