ΣΥΡΙΖΑ: Μπολιάζει με… στήριξη τους αντιεμβολιαστές

by Times Newsroom 1

Σε νέες «πλατείες αγανακτισμένων», με επίδικο όχι την οικονομική κρίση και τα Mνημόνια, αλλά τον εμβολιασμό, επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτή είναι η απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των λιγοστών στελεχών που απαρτίζουν την ομάδα που διοικεί τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς που τον οδηγούν σε δεύτερη εκλογική ήττα.

Η αρνητική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, κατηγορίες για τις οποίες μία εβδομάδα πριν από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι συμφωνεί να τους επιβληθεί ο εμβολιασμός, δεν είναι τυχαία απόφαση.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εννοούσε αυτό που δημοσίως λέει, ότι δηλαδή είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για τους υγειονομικούς και το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και των ΑΜεΑ, δεν θα καταψήφιζε. Θα ψήφιζε «παρών» ή θα απείχε, όπως έχει κάνει τόσες και τόσες φορές στη Βουλή όταν δεν θέλει να επωμιστεί το πολιτικό κόστος μίας απόφασης. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Θολή γραμμή

Ο κ. Τσίπρας ήθελε να στείλει μήνυμα προς το τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που διστάζει ή αντιδρά στον εμβολιασμό ότι είναι μαζί τους. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο κορυφαία στελέχη δυσφορούν με τη θολή πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των εμβολίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που η κυβέρνηση λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τελικά κουμάντο κάνει ο Πολάκης» το λένε από προχθές και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζονται να αρθρογραφήσουν σχετικά.

Τα στελέχη αυτά διαμηνύουν στην Κουμουνδούρου, που όπως λένε έχει μετατραπεί σε ένα «κλειστό κλαμπ», ότι με την καταψήφιση της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων είναι 100% αποδεκτό από την ελληνική κοινή γνώμη ότι οφείλουν να εμβολιαστούν, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες τις επόμενες ημέρες στην προσπάθειά του να πείσει ότι τάσσεται υπέρ της ανάγκης εμβολιασμού αλλά και της υποχρεωτικότητάς του, χωρίς να κατηγορηθεί για μικροπολιτικό τακτικισμό.

Ηδη εφημερίδες και sites που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τη γραμμή της Κουμουνδούρου, γράφουν για «εμβολιαστικό εξαναγκασμό» και άλλα τέτοια, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στη συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης, ακόμα και σε μεγάλα τμήματα αριστερών ψηφοφόρων που δεν αντέχουν τον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου όχι απλά να κλείσει το μάτι στους αντιεμβολιαστές αλλά να τους στείλει ένα μήνυμα ότι τους στηρίζει και στηρίζει και τις αντιδράσεις τους, έβαλε μπροστά θέματα περικοπής εργασιακών δικαιωμάτων. Το γεγονός όμως ότι αφήνει αναπάντητο το ερώτημα της εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού, πώς ορίζεται δηλαδή η υποχρεωτικότητα εάν δεν υπάρχουν συνέπειες για όποιον παραβαίνει την οδηγία, πέφτει στην παγίδα και αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις.

Λούμπεν ακροατήριο

Επιστροφή στην πολιτική του «λούμπεν προλεταριάτου» της περιόδου 2012-2014 και όπου βγει. Με τους αγανακτισμένους και ας είναι ό,τι είναι. «Ας είναι συντηρητικοί, θρησκευόμενοι ή εθνικιστές» που έγραψε και ο στρατηγός της τραγωδίας στο Μάτι κ. Τόσκας και ξεσήκωσε θύελλα εσωκομματικών διαμαρτυριών, επειδή όλοι γνωρίζουν ότι λειτούργησε ως… λαγός του κ. Τσίπρα.
Με ένα μεγάλο κομμάτι του, ίσως και περισσότεροι από τους μισούς, να μην πείθονται από τα σενάρια περί «στημένων δημοσκοπήσεων», λόμπι συμφερόντων που εχθρεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ., αλλά να συμφωνούν με τον Στέλιο Κούλογλου που έγραψε στον Αλέξη Τσίπρα «Πρόεδρε, δεν αρέσουμε», με ερωτηματικό, ο κ. Τσίπρας κάνει το μόνο που ξέρει να κάνει στην πολιτική.

Αδυνατώντας να λειτουργήσει στην κανονικότητα η οποία τον «καταπίνει» και δεν έχει ελπίδες ανάκαμψης, επενδύει στην πολιτική ανωμαλία, γνωρίζοντας ότι σε μη κανονικές συνθήκες, σε συνθήκες πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης λειτουργεί καλύτερα.

Με την επιλογή του αυτή γνωρίζει ότι αφήνει κατά μέρος τη στροφή στη σοσιαλδημοκρατία, στο Κέντρο, στους νουνεχείς πολίτες κ.λπ. Δεν πάει όμως ούτε στο αριστερό ακροατήριο που του προτείνουν ο Τσακαλώτος και ο Φίλης.

Πάει στο «λούμπεν». Σε αυτό που τον ανέδειξε και με αυτό το οποίο επικοινωνεί καλύτερα, ελπίζοντας ότι οι αντιεμβολιαστές δεν θα… ξεφουσκώσουν αλλά θα ενισχυθούν και αυτός θα είναι ο βασικός εκπρόσωπός τους. Θεωρεί ότι έτσι μπορεί να χάσει στο πεδίο της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» και να πάρει νέες αποστάσεις από το Κίνημα Αλλαγής που έχει ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους στάση υπέρ του εμβολιασμού, αλλά θα «καθαρίσει τόσο τη μάζα των ψηφοφόρων στους οποίους απευθύνονται ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση (με τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ δεν έχει ελπίδα, μετά τη διάψευση των προσδοκιών όσων τον ακολούθησαν το 2015), όσο και το «λούμπεν ακροατήριο» που περιέγραψε ο κ. Τόσκας. Και θεωρεί ότι επενδύοντας στις αντιδράσεις που αναμένονται σε κοινωνικό επίπεδο, μπορεί να ανέβει και δημοσκοπικά. Ωστε να δώσει και τις απαντήσεις του σε αυτούς που εντός του ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρούν ανεπαρκή για αποτελεσματικό αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιστεύουν ότι δεν είναι αυτός το πρόσωπο που θα μπορέσει να οδηγήσει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σε συνθήκες κανονικότητας.

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ

Την ίδια στιγμή ωστόσο, αφήνουν τα πράγματα να εξελιχθούν, έτσι ώστε αν όντως η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν τον ενισχύσει, να μην είναι αυτοί που εμπόδισαν τον κ. Τσίπρα, αλλά παράλληλα, αν τον καθηλώσει, τότε η ευθύνη να είναι αποκλειστική του κ. Τσίπρα και του «κλειστού κλαμπ» της Κουμουνδούρου, που το καλοκαίρι συσκέπτεται συχνά στο εξοχικό του κ. Τσίπρα στο Σούνιο.
Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ανέβει στη ΔΕΘ με την κυβέρνηση «τραυματισμένη» και τον ίδιο… επανακάμψαντα. Ακόμα και αν είναι με τη στήριξη των «συντηρητικών, των θρησκευόμενων και των εθνικιστών» που έγραψε και ο κ. Τόσκας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή