ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Τώρα… θυμήθηκαν την Τουρκία

Ευκαιρία να ανεβάσουν στη σχεδόν μονοθεματική αντιπολιτευτική τους ατζέντα την επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν και τις απειλές της Τουρκίας έναντι Ελλάδας και Κύπρου, στάθηκε για τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη, η συνάντησή τους με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη.

by Times Newsroom

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα δεν αρκούν οι δηλώσεις. «Καλά τα λόγια, αλλά χρειάζονται αποφάσεις και δράσεις. Οσο στην Ε.Ε. δεν διεκδικούμε και άρα δεν αποφασίζεται ένα πακέτο ισχυρών κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία εάν αυτή παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος θα προκαλεί ανενόχλητος», είπε.

Μήνυμα

Τόνισε επίσης ότι ειδικά εν’ όψει των τουρκικών εκλογών πρέπει να δοθεί το μήνυμα στην Τουρκία ότι υπάρχει η προοπτική για μια νέα ευρωτουρκική σχέση, αλλά και για θετικά βήματα στην ενταξιακή της πορεία, εάν επιλέξει το δρόμο της ειρήνης, της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διπλωματίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Και ο δρόμος αυτός, όπως είπε, δεν περνάει από απαράδεκτες διχοτομικές λύσεις, αλλά από τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι στηρίζει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Κατά τη συνάντησή του με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρόγιαννη, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για τις επαφές που πραγματοποίησε στην προσύνοδο των ευρωσοσιαλιστών και με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ προσέθεσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία πρέπει να σταθούν απέναντι σε δυνάμεις που προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για μια τέτοια λύση και να διαμορφώσουν ανάλογα συνειδήσεις.

Στη συνάντηση Τσίπρα – Μαυρόγιαννη συμμετείχαν ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, η υπεύθυνη  Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δανάη Κολτσίδα και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Ο Ανδρουλάκης

Τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, υποψήφιο για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνάντησε λίγο πριν το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο γραφείο του στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μαυρόγιαννη δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα η Ε.Ε., οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες. Και με το εμπάργκο όπλων απέναντι σε έναν διεθνή ταραξία, όπως είναι η Τουρκία, αλλά και με την αλλαγή της αρχιτεκτονικής των σχέσεων Ε.Ε. -Τουρκίας.

«Δεν μπορεί να είναι υπό ένταξη μια χώρα, που δεν έχει κανένα σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της με βίαιο και βάναυσο τρόπο», επισήμανε, και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια ειδική σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας με αυτοματοποιημένες κυρώσεις. «Οφείλουμε να εργαστούμε για την επανέναρξη του διαλόγου για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο Κυπριακό. Από την πλευρά του, ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας  σημείωσε: «Να βρούμε τους τρόπους ώστε να είμαστε αυτό που πραγματικά είμαστε, ένας χώρος δικαίου, που δεν έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά είναι στην υπηρεσία των πολιτών, της ειρήνης και της ασφάλειας», προσδιόρισε ως προτάγματα για την Ε.Ε., από την πλευρά του, ο κ. Μαυρογιάννης.

ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

Καταγγέλλουν φίμωση 

Για πρωτοφανή μεταπολιτευτικά μεθόδευση φίμωσης των βουλευτών κάνει λόγο χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας πρόταση για κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Ολομέλειας, επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Αποτελεί ακραία και πρωτοφανή μεθόδευση φίμωσης των Ελλήνων βουλευτών, που δεν έχει τολμήσει κανείς στη Μεταπολίτευση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία υπενθυμίζεται ότι ακόμα και για σοβαρά εθνικά θέματα, όπως στην κρίση των Ιμίων, δεν είχε γίνει μυστική συνεδρίαση της Βουλής. «Παρόλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται τώρα να την επιβάλλει, για να κρύψει την αλήθεια και τις ευθύνες του καθεστώτος του για το σκάνδαλο των υποκλοπών», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και υποστηρίζει ότι «με κάθε κίνηση συγκάλυψης ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει την ενοχή του για το σκάνδαλο».

«Απόρρητη Δημοκρατία δεν υπάρχει, υπάρχουν θεσμοί και Σύνταγμα, όσο και αν τα κουρελιάζει το καθεστώς του. Να είναι σίγουρος λοιπόν ότι τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Οσους μάρτυρες και αν κρύψει, όσα απόρρητα και αν επικαλεστεί, όσες μεθοδεύσεις και αν επιχειρήσει, δεν θα κρυφτούν οι ευθύνες των εμπλεκομένων, πολιτικές και πολύ πιθανόν και ποινικές. Θα διερευνηθούν και από την παρούσα Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και από την επόμενη με προανακριτική Επιτροπή και με πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com