ΣΥΡΙΖΑ: Τσίπρας πρόεδρος, Πολάκης… αρχηγός

Με τον Αλέξη Τσίπρα πρόεδρο και τον Παύλο Πολάκη… αρχηγό κατεβαίνει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, μετά τη μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα του Αλέξη Τσίπρα, που μέσα σε περίπου είκοσι ημέρες «απέκλεισε» και «επανέφερε» τον αψύ Σφακιανό στα ψηφοδέλτια.

by Times Newsroom

Είτε όλη αυτή η κόντρα Τσίπρα – Πολάκη ήταν fake, όπως υποστηρίζουν τα εκτός πυρήνα της Κουμουνδούρου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε πραγματική, η ουσία είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να παραστήσει τον κεντρώο πολιτικό ούτε για είκοσι μέρες, αλλά και ότι αποδείχθηκε για άλλη μία φορά ότι ο «πολακισμός» είναι τόσο ισχυρός μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που οπαδός του είναι ακόμα και ο αρχηγός του.

Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα -που είναι εκείνος που έκανε πίσω, όσο και αν τα trolls της Κουμουνδούρου προσπαθούν να πείσουν ότι ο Πολάκης γυρίζει ζητώντας… συγγνώμη- είναι ότι τώρα πια είναι έκθετος απέναντι στους ψηφοφόρους του κέντρου, του μεσαίου χώρου, τους ανθρώπους που αποστρέφονται το φανατισμό και θέλουν να δουν τη χώρα να προοδεύει χωρίς… εμφυλίους, ρεβανσισμούς και απειλές.

Κεντρική γραμμή

Ο λόγος είναι ότι ο «πολακισμός» δεν μπορεί να αποκαλείται, πλέον, περιθώριο στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, που απλώς δεν ακολουθεί την κεντρική γραμμή, καθώς είναι η κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, δέχθηκε τη συγγνώμη του κ. Πολάκη, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά. «Μας αναγκάζει, θα έλεγα, να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μία επιστολή γενναίας αυτοκριτικής», είπε προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, το Σάββατο, για την επιστολή Πολάκη, που ανέφερε μία συγγνώμη προς τον ίδιο τον Τσίπρα και μία δέσμευση ότι ο κολλητός του Πολάκη, Χαιρετάκης, θα αποσυρόταν οριστικά από τα ψηφοδέλτια.

Οι διεργασίες, ωστόσο, για την επιστροφή Πολάκη -σ.σ.: αν και δεν έφυγε ποτέ για να πρέπει να επιστρέψει- είχαν ξεκινήσει ήδη πριν από την περασμένη Παρασκευή. Η κίνηση του Πολάκη να στείλει επιστολή, ώστε αυτή να συζητηθεί μέσα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, δεν ήταν έκπληξη για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πολάκης δεν θα έστελνε επιστολή, αν δεν είχε πάρει το ΟΚ από τους ανθρώπους του Τσίπρα ότι η συγγνώμη του θα γινόταν δεκτή…

Διαρροές

Για να δικαιολογηθεί, η Κουμουνδούρου αφήνει να διαρρεύσουν διάφορα… ωραία. Από το ότι η επιστολή Πολάκη ήταν «γενναία πράξη αυτοκριτικής», μέχρι ότι αξιολογήθηκε θετικά η στάση του τις τελευταίες εβδομάδες, επειδή διατήρησε χαμηλούς τόνους, δεν έγραφε στο facebook και το Twitter κ.λπ.

Το κλίμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, πάντως, ήταν βαρύ και όχι πανηγυρικό. Είναι πολλά τα στελέχη του οργάνου που έφτασαν στα όρια του αυτοεξευτελισμού, καθώς λίγες ημέρες πριν είχαν κάνει ομόφωνα δεκτή την εισήγηση Τσίπρα για να μην είναι ο Πολάκης στα ψηφοδέλτια και τώρα αποφάσισαν επίσης ομόφωνα τη συμμετοχή του Πολάκη στα ψηφοδέλτια. «Τσίπρας και Πολάκης μεταχειρίστηκαν το κορυφαίο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ σαν το… μαγαζάκι τους», έλεγε με πικρία στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μετέχει στην Πολιτική Γραμματεία, μετά τη συνεδρίαση του Σαββάτου. Και ίσως έχει δίκιο, αν σκεφτεί κανείς ότι κανένα στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την κωλοτούμπα Τσίπρα, πλην του Πολάκη, που πανηγυρίζει στα social media.

Δημοσκοπήσεις

Στην όλη εξέλιξη, πάντως, πρέπει να έπαιξαν ρόλο και τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, στα οποία καταγράφεται στασιμότητα ή πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα άνοδος του ΜέΡΑ25. Ηταν πολλοί αυτοί που πήγαιναν στον Τσίπρα αυτές τις ημέρες και του έλεγαν ότι ο Βαρουφάκης ανεβαίνει επειδή έδιωξε τον Πολάκη από τα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια άποψη είχε και ο επικεφαλής της MRB, Δημήτρης Μαύρος, που είναι εκ των συμβούλων του κ. Τσίπρα, εν όψει των εκλογών. Επιπλέον, με τον Πολάκη στις τάξεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να προσεγγίσει και τις ψήφους του Ηλία Κασιδιάρη, που φαίνεται ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές. Βεβαίως, πέρα από τα προφανή, προκύπτουν οφέλη και για τον ίδιο τον Πολάκη, καθώς, αν ξαναβγεί βουλευτής, θα έχει την προστασία της ασυλίας έναντι των αγωγών και των μηνύσεων που του έχουν κάνει όσοι στοχοποίησε με την απαράδεκτη ανάρτησή του, για την οποία δεν έχει ζητήσει συγγνώμη…

Πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ότι κάποιοι έχουν ήδη καταλάβει ότι η επιστροφή Πολάκη κάνει ήδη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απομακρύνει άμεσα ψηφοφόρους που κινούνται στα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό άρχισαν ήδη να γράφουν και να λένε ότι στον Πολάκη «δόθηκε μία ευκαιρία», «αν προκαλέσει ξανά, η έξοδός του από τα ψηφοδέλτια, αλλά και το κόμμα, θα είναι οριστική» και άλλα τέτοια, φαιδρά…

ΑΡΧΙΣΕ ΞΑΝΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ SOSIAL MEDIA 

Η παράσταση που στήθηκε για την… κωλοτούμπα

Η αλήθεια είναι ότι τα περί πραγματικής κόντρας Τσίπρα – Πολάκη δεν έπεισαν, πέραν των πολιτικών αντιπάλων του Αλέξη Τσίπρα, ούτε τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζουν ότι Τσίπρας και Πολάκης είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Απλώς κάποιοι είχαν πειστεί ότι ο Τσίπρας είχε πάρει την απόφαση να τον απομακρύνει διότι έβλεπε ότι του έκανε ζημιά. Αλλά δεν το έβλεπε, ούτε το βλέπει…

Για να «σερβιριστεί» κάπως ομαλά το όλο σκηνικό και να ολοκληρωθεί η παράσταση που ανέβηκε πριν είκοσι ημέρες, χρειάστηκαν και άλλα… δραματικά στοιχεία. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, λοιπόν, πολλά από τα στελέχη του κόμματος επικοινώνησαν με τον Πολάκη για να του πουν ότι έκανε λάθος, ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση πολλά στελέχη είχαν διαφωνήσει με τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια, αλλά για την ενότητα του κόμματος ανακοινώθηκε ότι η απόφαση της Π.Γ. ήταν ομόφωνη και ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επιστολή Πολάκη, ζήτησε από την Πολιτική Γραμματεία να επανεξεταστεί το θέμα, τότε όλοι δέχθηκαν με ανακούφιση την παρέμβασή του ότι «δεν είμαστε κόμμα προγραφών και διαγραφών» και άλλα τέτοια. Οσο για τον Πολάκη, δέχθηκε με ενθουσιασμό την ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς η πρώτη του ανάρτηση στα social media ήταν «σιγά μην τους κάναμε το χατίρι», και «ΜΑΖΙ για τη μεγάλη ΝΙΚΗ! Πιο ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ».

Κρατείστε, ωστόσο, τη γνώμη ενός παλιού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτά που τα χαρακτηρίζουμε «μπαρουτοκαπνισμένα», ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Τσίπρας πολύ θα ήθελε να διώξει τον Πολάκη τώρα, αλλά τον έπεισαν ότι μετά τη διαφαινόμενη ήττα του στις εκλογές θα ξεκινήσουν κομματικές διαδικασίες και κραδασμοί, και με τον Πολάκη απέναντι μπορεί και να χάσει το κόμμα από τα χέρια του…

Ο ίδιος ο Πολάκης, πάντως, δεν περίμενε για να ξαναδείξει το πρόσωπο που «φτιάχνει» τους φανατικούς και απωθεί τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, έκανε δυναμική επιστροφή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άρχισε να απαντά σε όσους σχολίασαν αρνητικά την επιστροφή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πρώτη επίθεση την έκανε κατά του Νίκου Χατζηνικολάου, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι «ο Πολάκης ζήτησε συγηνώμη ΜΟΝΟ από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναμπεί στο ψηφοδέλτιο και να μη χάσει τη βουλευτική ασυλία. Ξέρει ότι έρχονται μηνύσεις και αγωγές για την άθλια στοχοποίηση δημοσιογράφων και δικαστών που διέπραξε και την οποία επαναλαμβάνει στην επιστολή του».

«Περιμένω. ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ!!! Ζητήστε συγγνώμη από το λαό για αυτά που κάνετε 13 χρόνια ως “δημοσιογράφοι” και μετά τα ξαναλέμε…», απάντησε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Χατζηνικολάου να απαντά: «Θα τα πούμε στη Δικαιοσύνη! Αμετανόητος… Προσχηματική συγγνώμη για τα μάτια της κομματικής ηγεσίας και για τη βουλευτική ασυλία και αποζημίωση!».

«Είχα πολλές φορές πει όλο αυτό το διάστημα ότι προσωπικά δεν πιστεύω πως ο Τσίπρας θα αφήσει τον Πολάκη… Είναι μεταξύ τους όπως το νύχι με το κρέας». Σήμερα απλά ολοκληρώθηκε το θέατρο», ήταν το σχόλιο του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνη Γεωργιάδη, στο Twitter αναφορικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Φτιάξε καλάθι μπακαλιάρου εσύ και βρες δικηγόρους για τότε που θα διευκρινίζουμε τα αδιευκρίνιστα…», απάντησε ο Παύλος Πολάκης. Και έπεται συνέχεια…

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βασική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ο «πολακισμός»

«Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά το θέμα του Πολάκη δείχνει ολοφάνερα την κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν. Είναι ο δρόμος της ακρότητας και του διχασμού. Είναι η ουσιαστική ρήξη. Η χθεσινή επιλογή του κ. Τσίπρα, το συγχωροχάρτι στον κ. Πολάκη, είναι η έμπρακτη ρήξη με την κοινωνία, η οποία αναζητά σεβασμό στη Δημοκρατία, στους θεσμούς. Η χθεσινή επιλογή του κ. Τσίπρα είναι η έμπρακτη ρήξη με την κοινωνία, που επιδιώκει έναν γόνιμο πολιτικό διάλογο», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και κατέληξε: «Μέσα στο σώμα του κ. Πολάκη βρίσκεται το πνεύμα του κ. Τσίπρα. Ο πολακισμός είναι η βασική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κεντρική πολιτική γραμμή. Αν δει κανείς αυτό που αξιοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως επιχείρημα για να γίνει ακόμα μία κωλοτούμπα και να δοθεί το συγχωροχάρτι στον κ. Πολάκη. Ο πολακισμός είναι η αιχμή του δόρατος του συριζαϊσμού. Η χθεσινή επιλογή επανένταξης του κ. Πολάκη δείχνει την κατεύθυνση και το δρόμο που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Ρήξη με την ομαλότητα, τη μετριοπάθεια, τη λογική, το σεβασμό στους κανόνες της Δημοκρατίας και τους θεσμούς. Η χώρα μας και η Δημοκρατία μας έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την τοξικότητα και τις ακρότητες. Ο λόγος του κ. Πολάκη αποτελεί την αιχμή του δόρατος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας μόνιμα καλύπτει τα ατοπήματα του κ. Πολάκη, τα υιοθετεί».

Δηκτικά αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας, κατά την εισήγησή του για την επιστροφή Πολάκη, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι “το κόμμα των διαγραφών και των προγραφών”. Προφανώς, η παρατήρηση αυτή αφορά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς  η επιστροφή Πολάκη σημαίνει και ανοχή των προγραφών που εξαπέλυσε προ 20 ημερών εναντίον δημοσιογράφων και δικαστών. Οφείλουμε, ωστόσο, να παρατηρήσουμε ότι η δήθεν μετριοπαθής στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα λήγει άδοξα, είχε ξεκινήσει υπό ημερολογιακά δυσοίωνους όρους, καθώς είχε συμπέσει με την Κυριακή της Αποκριάς».

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι υπάρχουν και εκείνοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που ήδη λένε ότι η επιστροφή Πολάκη θα διευκολύνει τον Νίκο Ανδρουλάκη να αντιμετωπίσει με περισσότερα επιχειρήματα προς την κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων την πίεση που θα δεχθεί από τον Αλέξη Τσίπρα για μετεκλογική συνεργασία, αλλά και την πίεση των ίδιων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πηγή: EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com