ΣΥΡΙΖΑ: Βουλιάζουν, αλλά δεν… αλλάζουν – Ο αδιόρθωτος Τσίπρας έριξε την ευθύνη για την πανωλεθρία σε ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ

Με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών και σε μία διαδικασία-παρωδία, ενδεικτική της στάσης του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην έννοια του διαλόγου και της δημοκρατίας, έγινε χθες η περίφημη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

by Times Newsroom

Είναι χαρακτηριστικό ότι τελικά μίλησε μόνο ο κ. Τσίπρας, αλλά και ότι έδωσε σύνθημα… νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, παρά την εκλογική πανωλεθρία της 21ης Μαΐου.

Η συνεδρίαση τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να μιλήσει κανείς σύνεδρος, όπως είχε αποφασίσει πριν το Εκτελεστικό Γραφείο. Είναι χαρακτηριστικό πως η «Ομπρέλα» ενημερώθηκε για αυτήν την εντολή-επιθυμία του κ. Τσίπρα μόλις λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης και όταν διαμαρτυρήθηκε ενημερώθηκε ότι απόφαση του εκτελεστικού γραφείου είναι, όποιος επιθυμεί, να στείλει τις θέσεις του γραπτώς στην Κουμουνδούρου.

Σε αυτήν τη «σταλινικού τύπου» -όπως σχολιάστηκε εκτενώς και στο Twitter- διαδικασία, μοναδικός ομιλητής και βέβαιος ότι δεν θα έχει κανέναν αντίλογο, ήταν ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εξήγγειλε διάφορες «κούφιες» αλλαγές, χωρίς να δώσει περιεχόμενο.

Και όλα αυτά, όταν όλη την ημέρα συζητιόταν το αν όντως έχει υποβάλει ή όχι την παραίτησή της η εκπρόσωπος Τύπου και τέταρτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, Πόπη Τσαπανίδου, η οποία διέψευσε ότι παραιτήθηκε αλλά κανέναν δεν έπεισε, ενώ η «Αυγή» με ρεπορτάζ έχει προαναγγείλει αλλαγές στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε χθες στην αίθουσα, όπου χειροκροτούσαν σαν «στρατιωτάκια» οι δύο πρώτες σειρές και από εκεί και πίσω επικρατούσε σιωπή, το σχόλιο του Ευάγγελου Αντώναρου στο Τwitter, ο οποίος έγραψε στην ανάρτησή του:

«Καλά, δεν ντρέπονται κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στρογγυλοκαθισμένα στις πρώτες σειρές, να αρνούνται στην ουσία να χειροκροτήσουν τον Αλέξη Τσίπρα; Πιστεύουν ότι θα βρίσκονταν εκεί, αν δεν ήταν ο ίδιος στην κορυφή;».

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας, αν και είπε ότι αναλαμβάνει αποκλειστικά την ευθύνη της εκλογικής συντριβής χωρίς να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό, επέρριψε την ευθύνη σε όλους τους άλλους, πλην του ιδίου και επιτέθηκε με σφοδρότητα πολλές φορές στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε λέγοντας ότι δεν είναι σοβαροί είτε ότι έκαναν λάθη «αδιανόητα κα καθοριστικά» είτε ότι με τις παρεμβάσεις τους δείχνουν ότι δεν έχουν καταλάβει τις αιτίες της συντριβής της περασμένης Κυριακής.

Είπε ότι η Ν.Δ. κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της, να υποστηρίξει τη σταθερότητα έναντι της αλλαγής και, όπως είπε, αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας τα «δικά μας λάθη, πολλά εκ των οποίων αδιανόητα και καθοριστικά».

«Ετσι, φτάσαμε στο σημείο να πάμε στην κάλπη και η συζήτηση στα καφενεία και στις παρέες να μην είναι όσα συμβαίνουν το 2023 και να συζητάμε όσα συνέβησαν 8 χρόνια πριν», είπε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας τα περί μιντιακής υπεροπλίας της Ν.Δ. Επέρριψε δε την ευθύνη του χαμηλού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ και στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης «που είχαν το κύριο μέτωπό τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική. Και αυτό βοήθησε αφάνταστα τη Ν.Δ. να εμπεδώσει τη δική της ατζέντα» είπε ο κ. Τσίπρας και επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 λέγοντας ότι «η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης. Μιας αμήχανης πρότασης που οδηγεί σε μια ασταθή κυβέρνηση. Σε αντίθεση με την πρόταση του αντιπάλου μας, που έμοιαζε πιο κατανοητή και συμπαγής: Αυτοδυναμία για να έχουμε σταθερότητα».

ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ… ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ομολόγησε πως «δεν είναι σοβαροί» στον ΣΥΡΙΖΑ

Επέρριψε, επίσης, την ευθύνη στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος, ως συλλογικού υποκείμενου, το οποίο -όπως είπε- για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν την κάλπη, δεν ήταν εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση.

«Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα», είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του 20% του εκλογικού σώματος, δηλαδή αναποφάσιστοι που σύμφωνα με τα exit polls αποφάσισαν την τελευταία εβδομάδα ή και την τελευταία ημέρα, πήγε στη Ν.Δ.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι επείγον να αλλάξει αυτή η εικόνα δραστικά, ριζικά, άμεσα», αλλά δεν εξήγησε τι εννοεί.

«Να γίνουμε πιο σοβαροί. Με ηρεμία, συλλογικότητα, πολιτικό πολιτισμό. Αλλά να αλλάξουμε. Και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Ούτε προς το Κέντρο ούτε προς τα Αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα», είπε, και τα στελέχη κοιτάζονταν μεταξύ τους.

Σημείωσε ότι «προφανώς υπήρξαν αστοχίες και οργανωτικές αρρυθμίες στην εκλογική μας καμπάνια, αλλά πιστεύω ότι οι βασικές μας απώλειες έχουν να κάνουν με τις αιτίες που προανέφερα. Ελλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική μας πρόταση. Ελλειμμα εμπιστοσύνης στο κόμμα». Γι΄ αυτό και κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να κάνουμε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές ώστε να περιορίσουμε, να υπερκαλύψουμε, αν είναι δυνατόν, αυτά τα ελλείμματα», λέγοντας:

Να οργανώσουμε από σήμερα συντεταγμένα την παρουσία μας στη νέα εκλογική αναμέτρηση. Να ανασυντάξουμε την κεντρική εκλογική επιτροπή και τις εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα. Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα. Και να εγγυηθούμε ταυτόχρονα με τη στάση, την πράξη και το λόγο μας τη δική μας αλλαγή και ανανέωση. Οτι λάβαμε το μήνυμα και διορθώνουμε στην πράξη τις αστοχίες και τα λάθη μας.

«Το πρωί της Κυριακής στις 25 Ιούνη, οι κάλπες θα είναι άδειες. Δεν πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δεν θα πάμε για να χάσουμε. Δεν θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε» είπε ο κ. Τσίπρας, που έδειξε πολύ αγχωμένος για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει ή όχι να κρατήσει τη δεύτερη θέση, άρα και το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οπως δε έχει ήδη προαναγγείλει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να φανεί ως δήθεν θύμα των συμφερόντων, λέγοντας «μη βιάζεστε. Δεν πετύχατε ακόμη το στόχο σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά σας. Και τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτού που οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας».

Αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλλουμε και να εμπλακούμε». Είπε ακόμα ότι «σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η αυτοδυναμία αλλά η παντοδυναμία και να του δοθεί η ευκαιρία να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com