Τα ΑγροΝέα στην ζωή μας

Η γνώση της ιστορίας δεν αφορά το παρελθόν. Αφορά το παρόν και καθορίζει το μέλλον. Αφορά την συλλογική μας Μνήμη και καθορίζει την αντίληψή μας για το σήμερα και την βούλησή μας για το αύριο. H κυρίαρχη άποψη ενός λαού για την ιστορία του δεν αποτελεί ακαδημαϊκό θέμα έρευνας του παρελθόντος, πολιτισμικού και πολιτικού περιεχομένου

Νηστεία. H διαλειμματική νηστεία είναι πολύ αποτελεσματική και συνηγορούν πολλοί έγκυροι επιστήμονες. Ένα μεγαλύτερο «ξαδερφάκι» της είναι η 24ωρη νηστεία- αφαγία, δηλ μόνο ένα γεύμα ημερησίως. Τότε ο οργανισμός μας ξεκινά κάποια μαγικά πράγματα μέσα μας : πολλαπλάσια παραγωγή ορμόνης ανάπτυξης (ενάντια στις ρυτίδες), μεγάλη παραγωγή νευροφυτικών παραγόντων στον εγκέφαλο (μπουνιά σε Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κ.α.), παραγωγή ενδογενών στοχευμένων βλαστοκυττάρων και τέλος το θαύμα που λέγεται αυτοφαγία. Και να μην ξεχνάμε, ότι η πιο καλύτερα τεκμηριωμένη μέθοδος αντιγήρανσης (for ever young) είναι ο περιορισμός των θερμίδων. Antonis Karagiorgas, facebook, 27/9/2022.

«Σταβλισμένη». Η σταβλισμένη κτηνοτροφία είναι ομόλογη με την βιομηχανική παραγωγή, και βλαπτική, λόγω υπερσυγκέντρωσης και ανισορροπίας, για το περιβάλλον. Η ποιμενική κτηνοτροφία είναι μάλλον ιδανική φροντίδα για το περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, επιχειρηματικό κλπ) αρκεί να υπάρχουν βοσκότοποι (από το 2017 η Δημόσια Διοίκηση αποδείχθηκε ΑΝΙΚΑΝΗ να τα αποδώσει στους κτηνοτρόφους). Η “βεβιασμένη” κτηνοτροφία είναι αυτή του φίλου Θόδωρου, που τα πρόβατα για να βοσκήσουν πάνε χιλιόμετρα μέσα στους ασφάλτινους δρόμους, καθοδηγούμενα από τον βοσκό που είναι σε κάποιο αυτοκίνητο, χωρίς άμεση επαφή με τα ζωντανά, και συνήθως μένει κάπου μακριά και έρχεται καθημερινά από το σπίτι του με το αγροτικό. ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, για ένα αστικοποιημένο σκληρό επάγγελμα, που υφίσταται καθημερινό κοινωνικό και επιχειρηματικό bullying 28/9/2022.

Τουρισμός. Επανεξετάζοντας τον τουρισμό/ REthinkTourism, ανακοινώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Ήρθε ο καιρός να σχεδιάσουμε την μετάβασή μας από το βιώσιμο σε ένα πιο αναγεννητικό και πιο ουσιαστικό μοντέλο τουρισμού που θα ενδυναμώνει την ανθεκτικότητα των προορισμών και την βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών. Και εισάγουμε τον όρο «Αναγεννητικός, Ηθικός & Έξυπνος τουρισμός». Α. Γκερέκου, Πρόεδρος ΕΟΤ. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα: Από την ολική επαναφορά του ελληνικού τουρισμού στη βιωσιμότητα την ψηφιοποίηση και την αυθεντικότητα της τουριστικής εμπειρίας. Δ. Φραγκάκης. Εοτ, 27/9/2022. (σσ Μήπως στο “Rethinking Tourism” μπορεί να περιληφθεί και η συμμετοχή ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στον Ελληνικό Τουρισμό; Σήμερα ο «Ελληνικός» τουρισμός μοιάζει σαν μιας αποικιοκρατικής νοοτροπίας δραστηριότητα, η οποία μάλιστα προωθείται & προβάλλεται με κρατικά χρήματα, από το ίδιο το κράτος. Σημερα στον Ελληνικό τουρισμό από τα συνολικά έξοδα μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αφορά δαπάνες για αγορά ελληνικών προϊόντων & υπηρεσιών από έλληνες …).

Θαύμα της φύσης. Η ακούραστη θαλασσολιμόζα, ένα μεταναστευτικό πτηνό μεγάλων αποστάσεων, που μοιάζει να έχει την κατασκευή “μαχητικού τζετ”, μπορεί να πετά ασταμάτητα 220 ώρες, καλύπτοντας αποστάσεις που αγγίζουν σχεδόν τα 13.000 χιλιόμετρα, από την Αλάσκα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, χωρίς ούτε μία στάση, για φαγητό, νερό ή ξεκούραση. Global Flyway Network. Times, protagon.gr. dasarxeio.com, 27/9/2022

Αγρ. Δυστύχημα. Νεκρός εντοπίσθηκε σε γκρεμό στην περιοχή Σκά Ναυπάκτου 68χρονος βοσκός που είχε εξαφανιστεί χθες βράδυ. Ο 68χρονος κτηνοτρόφος είχε μεταβεί στο στάβλο του κοντά στην περιμετρική. Πήγε να φροντίσει τα ζώα του, όταν και συνέβη το μοιραίο δυστύχημα. ertnews.gr, 28/9/2022.

Ηλικιωμένοι. Με βάση τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών για την προοπτική εξέλιξης του παγκόσμιου πληθυσμού από το 2010 μέχρι το 2050, προβλέπεται αύξηση 188% για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, 351% για τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών και 1004% για τα άτομα που ξεπερνούν τα 100 χρόνια. Αυτές οι εντυπωσιακές αυξήσεις των ατόμων της τρίτης ηλικίας βρίσκονται σε αντιδιαστολή με μία αύξηση μόλις 22% του γενικού πληθυσμού ηλικίας από 0-64 ετών μέχρι το 2040. Ελληνική Γεροντολογική & Γηριατρική Εταιρεία, 1/10/2022 (Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων και εν τω μεταξύ ο πληθυσμός της Ελλάδος θα μειωθεί από τα 11 εκατ το 2013 στα 8,3 έως 10 εκατ το 2050).

Βοσκήσιμες γαίες. Πρόστιµα ενδέχεται να µπουν από το 2023 διότι προβλέπεται η σύνταξη των οριστικών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, που θα τεκµαίρουν τη χρήση των βοσκήσιμων γαιών. Β. Αποστόλου. agronews.gr, 27/9/2022. (σσ Ο ΥπΑΑΤ παράτεινε την παράδοσή των Σχεδίων Βόσκησης στο τέλος 202 χρήση γης, 3. Και εκτιμάται ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για να ενοικιασθούν από τους κτηνοτρόφους. Η ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ Δημόσια Διοίκηση, ίσως λόγω ανικανότητας ή ανεπάρκειας ή συστήματος Δημοσίων Υπαλλήλων+εκλεγμένων πολιτικών, καταστρέφουν συστηματικά την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους. Οι Δασάρχες-Δημ. Υπάλληλοι είχαν εξαφανίσει την κτηνοτροφία, και όλοι μαζί ΔΕΝ συμμετείχαν στον ορισμό του βοσκοτόπου της ΕΕ μέχρι το 2017, ΔΕΝ κατάφεραν να ορίσουν τις βοσκήσιμες γαίες μέχρι σήμερα, και μετά το 2023 (2024+++), οι διαδικασίες τους θα ταλαιπωρήσουν για πολλά ακόμα χρόνια όσους κτηνοτρόφους καταφέρουν να επιβιώσουν).

Χρήση γης. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στις σελ 52 & 53 του MEATplace τεύχος 119 (Αυγ-Οκτ) για το πάρα πολύ σημαντικό θέμα-βάση της αγροτικής επιχειρηματικότητας: Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ, για την επιβίωσή μας. Είναι επείγοντα και τα θέματα της ακρίβειας εφοδίων, αλλά χωρίς αποκλειστική χρήση γης, όλα τα άλλα είναι πάρα πολύ μικρά, και πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα επείγοντα από τα σημαντικά.

Παράδοση & Ιστορία. Η γνώση της ιστορίας δεν αφορά το παρελθόν. Αφορά το παρόν και καθορίζει το μέλλον. Αφορά την συλλογική μας Μνήμη και καθορίζει την αντίληψή μας για το σήμερα και την βούλησή μας για το αύριο. H κυρίαρχη άποψη ενός λαού για την ιστορία του δεν αποτελεί ακαδημαϊκό θέμα έρευνας του παρελθόντος, πολιτισμικού και πολιτικού περιεχομένου. Είναι πεδίο σκληρότατης και πολυεπίπεδης σύγκρουσης. Στο πλαίσιο των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων για την οικονομική, την πολιτισμική & την πολιτική αυτονομία ή την επικυριαρχία σε εθνικό, περιφερειακό & παγκόσμιο επίπεδο, η αντιπαράθεση για την ιστορία δεν είναι δευτερεύουσα. Γ. Σκλαβούνος, timesnews.gr, 29/9/2022 (σσ και κομμάτι της ιστορίας είναι και η ζώσα πολιτιστική παράδοση. Έτσι γίνεται κατανοητός ο λυσσαλέος μηδενισμός της παράδοσης και η υποτίμηση των αγροτών που έχουν την παράδοση μέσα στην καρδιά τους. Ακόμα καταλαβαίνει κάποιος τον «συνωστισμό» στην προκυμαία της Σμύρνης από εθνομηδενιστές και τον ευτελισμό της προσφοράς των πολεμιστών στην πατρίδα)

ΧΩΡΙΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε (δήλωσε το ΥπΑΑΤ) ο κύκλος των διμερών επαφών και τεχνικών συναντήσεων του ΓΓ Αγρ Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων κ. Κ. Μπαγινέτα και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. στο πλαίσιο των διαδικασιών διαπραγμάτευσης του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΓΠ 2023-2027. ΥπΑΑΤ, 30/9/2022. (σσ χωρίς αγρότες από την αρχή μέχρι το τέλος. Απλά μια μορφή εξάρτησης από την εξουσία και ευνουχισμού των αγροτών από την δεξιότητα και ικανότητα να πάρουν από την αγορά την αξία των αγαθών τους.

ΚΥΚΛΙΚΗ … Και αφού δημιουργήθηκε ένα ψευδές αστικό «life style» που υπερπροβλήθηκε, και αφού απαξιώθηκε το μοντέλο της αγροτικής κυκλικής οικονομίας, και αφού οι αξίες της ζωής εκχρηματίσθηκαν, και αφού εντοπίσθηκε η αποτυχία του μοντέλου της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής, και αφού ReInvent η παραδοσιακή ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ως καινοτομία (!!!), και αφού ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση ερευνών για την Κυκλική Οικονομία, η σύγχρονη πολιτική «καραμέλα» λέγεται ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και την πιπιλίζουν όλοι, αφήνοντας «στην απ’ έξω» τους αγρότες, οι οποίοι ήταν & συνεχίζουν να είναι, κάποιοι παραδοσιακοί. Μια νέας μορφής «ληστεία».

Αγροτική Επιχειρηματικότητα. Αποζημιώθηκα από την ταλαιπωρία να έλθω έγκαιρα στην Αθήνα στο Γκάζι, όπου βρήκα τις παραγωγές της αγρότισσας ELISMADEIT Ν. Σκοπός, Σέρρες, τα ωραία προϊόντα της αγρότισσας Melissafarm Αρχαία Επίδαυρος και τις γευστικές δημιουργίες της αγρότισσας στο ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΔΡΟΣΟΥ. Μπράβο σε όλες, και βέβαια περιμένουμε όλες στις 15/10/2022 …

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος τίμησε επισήμως για πρώτη φορά την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας στις 15/10/2018 με την παρουσία του ΥφυπΑΑΤ κ Β. Κόκκαλη. Στην πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση στις 14/10/2020 με τον χαιρετισμό της ΥφυπΑΑΤ κα Φ, Αραμμπατζή καθιέρωσε τις τακτικές διαδικτυακές συζητήσεις, που σήμερα γίνονται κάθε Τετάρτη, στις 21.30.

Μέχρι σήμερα την τελευταία διετία έγιναν πάνω από 200 διαδικτυακές συζητήσεις που είναι όλες αναρτημένες ελεύθερες σε όποιον επιθυμεί, στο facebook προφίλ του «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», σαν μια πολύ ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη θεμάτων.

Το Σάββατο, 15 Οκτ 2022, στις 12.00 στο Μενίδι ((Πληθ. Γεμιστού 14, ΑΧΑΡΝΑΙ) και διαδικτυακά στο facebook στο προφίλ του ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, θα γίνει ένας μικρός απολογισμός της διετούς διαδικτυακής και άλλης τηλεδράσης των ΓΥΝΑΙΚΩΝ της ΥΠΑΙΘΡΟΥ, από την κα Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι Αττικής), την κα Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδωρίκι Φωκίδας) και την κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου (Νέος Σκοπός Σερρών) και βέβαια ακολούθως και από όποιο/α επιθυμεί να πει «δυο λόγια» ή έχει στείλει γραπτές σκέψεις. Πληρ. Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com