Τα χόρτα και η διατροφική τους αξία

  • Γράφει η ΚΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • MSc, MBA, SRD – Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  •  www.somaygies.gr

Διατροφική αξία των χόρτων

Τα χόρτα μία από τις σημαντικότερες τροφές της διατροφής μας και ιδιαίτερα της μεσογειακής. Χαμηλές σε θερμίδες, αλλά πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυτικά θρεπτικά συστατικά, τα χόρτα είναι απίστευτα για την υγεία μας, περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή. Εσείς γνωρίζετε για τα οφέλη που έχουν τα χόρτα στην υγεία;

Οφέλη για την υγεία

Μια διατροφή πλούσια σε χόρτα φαίνεται να βοηθά στη μείωση του κινδύνου πολλών καταστάσεων υγείας που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Καταπολεμούν το φούσκωμα της κοιλιάς

Το κάλιο, ένα μέταλλο και ηλεκτρολύτης που βρίσκονται σε αφθονία στα χόρτα, είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της βέλτιστης ισορροπίας υγρών στο σώμα μας.

  • Κάνουν το δέρμα πιο λαμπερό

Τα καροτενοειδή μπορούν να δώσουν στο δέρμα μας μια νεανική λάμψη και ακόμη και να λειτουργεί από μέσα προς τα έξω ως φυσικό αντηλιακό, προστατεύοντας το δέρμα μας από επιβλαβείς ακτίνες UV!

  • Ανακουφίζουν εάν υπάρχει άγχος

Για έναν φυσικό τρόπο ανακούφισης από το άγχος μας, ξεκινάμε κάθε μέρα με ένα μεγάλο πράσινο smoothie!

  • Υποστηρίζουν την υγεία των οστών

Μπορούμε να πάρουμε άφθονο ασβέστιο για την υποστήριξη της βέλτιστης υγείας των οστών από τα χορτα.

  • Εξημερώνουν τις τοξίνες

Τα πράσινα είναι εξειδικευμένα αποτοξινωτικά, χάρη στη χλωροφύλλη. Τροφές πλούσιες σε χλωροφύλλη όπως η σπιρουλίνα, η χλωρέλλα, ο μαϊντανός συνδέονται με βαρέα μέταλλα και τοξίνες στο αίμα μας και τα μεταφέρουν έξω από το σώμα μας. Η χλωροφύλλη βοηθά επίσης στον καθαρισμό του ήπατος για να υποστηρίξει τη φυσική ικανότητα αποτοξίνωσης του σώματός μας!

  • Συμβάλλουν στο φυσιολογικό μεταβολισμό του σιδήρου

Η Βιταμίνη-Α που υπάρχει άφθονη στα χόρτα, συμβάλλει στο φυσιολογικό μεταβολισμό του σιδήρου, στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος και στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης.

Η υψηλή πρόσληψη φυτικών τροφών, όπως τα χόρτα, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της συνολικής θνησιμότητας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Θρεπτική αξία

  • Ποσότητα ανά 100 g
  • Θερμίδες (kcal) 23
  • Κορεσμένα λιπαρά 0,1 g
  • Χοληστερόλη 0 mg
  • Νάτριο 79 mg
  • Κάλιο 558 mg
  • Υδατάνθρακες 3,6 g
  • Φυτικές ίνες 2,2 g
  • Πρωτεΐνη 2,9 g
  • Ασβέστιο 99 mg
  • Σίδηρος 2,7 mg

Είδη χόρτων

  • Ραδίκια
  • Αντίδια
  • Βλίτα
  • Γλιστρίδα
  • Βρούβες
  • Ζοχιά
  • Μάραθο

Τρόποι για να καταναλώνουμε περισσότερα χόρτα

  • Σε σούπα
  • Με ζυμαρικά όπως λαζάνια
  • Σε ομελέτα
  • Σε ένα σμούθι
  • Σε σαλάτα
  • Μέσα σε μία πίτα
  • Πάνω στην πίτσα

Ποιοί δεν πρέπει να τα καταναλώνουν;

Πολλά πράσινα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος. Η κουμαδίνη / βαρφαρίνη λειτουργεί για να αποτρέψει την πήξη του αίματος και οι υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ μπορεί να λειτουργήσουν ενάντια σε αυτές.

Έτσι τα άτομα που χρησιμοποιούν αραιωτικά αίματος δεν πρέπει ξαφνικά να αυξάνουν ή να μειώνουν την πρόσληψη τροφών που περιέχουν βιταμίνη Κ.

Τέλος τα χόρτα αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής μας διατροφής και με τόσες πολλές διαθέσιμες ποικιλίες, είναι εύκολο να τα προσθέσουμε στο πιάτο μας. Είτε σε μορφή ολόκληρης της τροφής, σε smoothies ή σε σκόνη οργανικών χόρτων, τα χόρτα έχουν τη δύναμη να μας κάνουν να φαινόμαστε και να αισθανόμαστε νεότεροι και μπορεί ακόμη και να υποστηρίξει την υγιή γήρανση!

Να επιλέγουμε πάντα τραγανά φύλλα με φρέσκο πράσινο χρώμα. Όταν τα φύλλα γίνονται κίτρινα ή καφέ, σημαίνει ότι γερνούν και χάνουν τη γεύση τους.

The following two tabs change content below.
ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, ασκώντας το επάγγελμα αδιάκοπα από το 2003. Έχει προϋπηρεσία ως ερευνήτρια διαιτολόγος στο Imperial College of London, στις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα και σε ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι. Το 2005 οργάνωσε το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα να βρούνε τις διατροφικές τους ισορροπίες. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Αυτή την περίοδο επίσης, γράφει κάποιο βιβλίο διατροφής. Μπορείτε να την βρείτε στο επιστημονικό διαιτολογικό κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334, e-mail: info@somaygies.gr,
ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Τελευταία άρθρα απόΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή