«Τα Δάκρυα της Σιωπής»: Για μία μόνο παράσταση στην Αθήνα

Τρεις γυναίκες, τρεις ιστορίες, ένα έργο που παραπαίει στα όρια του ρεπορτάζ και της λογοτεχνίας, στις 7 Οκτωβρίου στο Alhabra Art Theater

by Times Newsroom

Η θεατρική παράσταση «Tears of Silence» ανέβηκε στο θεατρικό σανίδι για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη την 1η Μαρτίου 2022 στο ιστορικό American Theater of Actors στην καρδιά του Μανχάταν, στις 4 Μαρτίου 2022 στο Athenian Academy στο Κλιαργουότερ στη Φλόριδα, στις 16 Μαρτίου στο Μακρίδειο Θέατρο στην Πάφο, στις 18 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία υπό τη διοργάνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Προέδρου της Βουλής κυρίας Αννίτας Δημητρίου και στις 20 Μαρτίου στο θέατρο «Συνεργείο» στη Λεμεσό. Όλες οι παραστάσεις σημείωσαν τεράστια επιτυχία.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα στην Αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους στο Alhabra Art Theater την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 στις 20.30.

Υπόθεση

Η Κρίστεν Ριβέρα έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Γνωρίζει τον Ντέιβιντ Ριβέρα σε ένα ελληνικό νησί, ερωτεύονται, παντρεύονται και ζουν μαζί στις ΗΠΑ. Το πρόσωπο που της δείχνει όμως είναι εντελώς διαφορετικό. Η Σόνια γεννήθηκε στο New Jersey, από γονείς Τσέχους μετανάστες. Το όνειρό της ήταν να γίνει μοντέλο και να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα της. Η Ροξάνα κατάγεται από τη Μόσχα, ερωτεύεται παράφορα τον Τζέιμς και τον ακολουθεί στις ΗΠΑ για να ζήσει το Αμερικανικό όνειρο. Τρεις γυναίκες, τρεις διαφορετικές ιστορίες, τρεις διαφορετικές χώρες. Τις συνδέει όμως ένας κοινός παρονομαστής. Τα Δάκρυα της Σιωπής. Υπάρχει ελπίδα; Θα βγει η αλήθεια στο φως;

Σχετικά με το έργο

«Τα Δάκρυα της Σιωπής» είναι ένα έργο που παραπαίει στα όρια του ρεπορτάζ και της λογοτεχνίας. Το βιβλίο εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2015 στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Έξη και επτά ολόκληρα χρόνια μετά, η συγγραφέας Άρια Σωκράτους το μετέφρασε στην Αγγλική γλώσσα και προχώρησε στη θεατρική διασκευή με την πολύτιμη συμβολή της πρωταγωνίστριας της παράστασης, Πάολας Χατζηλαμπρή.

Το έργο αποτελείται από τρεις μονολόγους γυναικών, θύματα κακοποίησης και sex trafficking, των οποίων οι ιστορίες εκτυλίσσονται παράλληλα, με πρωταγωνίστρια την βραβευμένη Κύπρια ηθοποιό Πάολα Χατζηλαμπρή, η οποία είναι και η σκηνοθέτις της παράστασης.

Η συγγραφέας του έργου Άρια Σωκράτους δήλωσε σε συνέντευξή της στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης:

«Τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας που είναι το κύριο εργαλείο της δημοσιογραφικής έρευνας και της μυθοπλασίας που είναι η ψυχή της λογοτεχνίας είναι θολά και δυσδιάκριτα, άρα και πάρα πολύ εύκολο για τον συγγραφέα να παρασυρθεί και να ξεφύγει από τον στόχο του. Χρησιμοποίησα τη δημοσιογραφική έρευνα για το λογιστικό μέρος του βιβλίου και τα ευρήματά της τα τοποθέτησα διακριτικά ως φόντο πίσω από τις ανθρώπινες ιστορίες οι οποίες ήταν προϊόν μυθοπλασίας. Στα βιβλία μου κατά κάποιο τρόπο «παντρεύω» την έρευνα με τη μυθοπλασία αλλά πάντοτε το κάνω με απόλυτο σεβασμό και προσοχή. Για το συγκεκριμένο βιβλίο επένδυσα απίστευτες ώρες έρευνας και συνεντεύξεων με αρμόδιους φορείς όπως το Human Trafficking Resource Center».

Λίγα λόγια για την ηθοποιό Πάολα Χατζηλαμπρή

Η ηθοποιός Πάολα Χατζηλαμπρή βραβεύτηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 στη Ρώμη από τα Norns Awards, μετά από παγκόσμια ψηφοφορία, με το βραβείο Red Shoes 2022, το οποίο απονέμεται σε άτομα που μέσω του έργου και της προσφοράς τους, προβάλλουν τα σοβαρά θέματα της βίας κατά των γυναικών και του εμπορίου προσώπων. Η Πάολα Χατζηλαμπρή, μέσω της θεατρικής της παράστασης «Τα Δάκρυα της Σιωπής» («Tears of Silence»), κατάφερε να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα για τα παραπάνω θέματα και κέντρισε το ενδιαφέρον της κυρίας Λάουρα Σόμμα, η οποία ως μέλος της κριτικής επιτροπής, πρότεινε την κυρία Χατζηλαμπρή για αυτό το βραβείο αφότου παρακολούθησε την παράσταση. Η Πάολα Χατζηλαμπρή είναι μια βραβευμένη ηθοποιός, συγγραφέας και παραγωγός και μια από τις 23 Ιέρειες της Ολυμπιακής Φλόγας από το 2000. Από το 2017 μέχρι και το 2018, ανέβηκε στο θεατρικό σανίδι ως «Μελίνα Μερκούρη» στο ομώνυμο έργο. Η συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ θεάτρου της Νέας Υόρκης τής χάρισε το πρώτο βραβείο παγκοσμίως. Η παράσταση παρουσιάστηκε στην Αθήνα και έκανε περιοδεία σε όλη την Κύπρο. Το 2019, το Διεθνές Φεστιβάλ Νέας Υόρκης κάλεσε την Πάολα, που διαγωνίστηκε στην κατηγορία των 10 καλύτερων παραστάσεων που είχαν επιλεγεί, αυτή τη φορά με το έργο «La Callas» που αφορούσε τη ζωή και το έργο της διάσημης ντίβας της όπερας.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Άρια Σωκράτους

Η Άρια Σωκράτους γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις. Η διατριβή της είχε θέμα τις αλλαγές της Διεθνούς Κοινής Γνώμης στο Κυπριακό ζήτημα από το 1999 μέχρι το δημοψήφισμα του 2004. Στο παρελθόν εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως Σύμβουλος Ραδιοτηλεόρασης στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Από το 2013 μετανάστευσε στο New Jersey στις ΗΠΑ όπου εργάστηκε ως διερμηνέας σε νοσοκομεία και νομικές εταιρίες. Από το 2015 συνεργάζεται με τον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης. Παράλληλα με την εργασία της σπούδασε Ισπανική Λογοτεχνία στο Instituto Cervantes της Νέας Υόρκης. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 ζει στην Φλόριδα και είναι Director of Communication στην Πανελλήνια Ομοσπονδία της Φλόριδα. Επίσης, εργάζεται ως διερμηνέας – μεταφράστρια σε διεθνείς εταιρείες διερμηνείας και μετάφρασης στις ΗΠΑ κι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο μαθημάτων στο Medical Interpreting, Fundamental Spanish-English program at Medical Interpreting Training School. Έχει πάρει συνεντεύξεις από συγγραφείς διεθνούς φήμης όπως η Isabelle Allende και ο Antonio Molina, καθώς και από διαπρεπείς Έλληνες Επιστήμονες της Διασποράς όπως η ερευνήτρια του Χάρβαρντ, Αγγελική Ασημάκη και ο Καθηγητής του MIT, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο «Τα δάκρυα της σιωπής» από τις Εκδόσεις Έξη, το οποίο έχει ήδη αποδοθεί σε θεατρικό έργο στην Αγγλική Γλώσσα. Το 2019 κυκλοφόρησε από τον ίδιο οίκο το βιβλίο της «Το τίμημα της αμαρτίας». Μιλάει Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Γαλλικά και λίγα Αραβικά και Σέρβικα. Εργάζεται ως Medical Interpreter στο νοσοκομείο Orlando Health και παράλληλα ως διερμηνέας σε συνέδρια και νομικές εταιρείες και Ομοσπονδιακά Δικαστήρια. Επίσης, είναι πιστοποιημένη μεταφράστρια στο Προξενείο της Ελλάδας στην Τάμπα και μέλος του American Translation Association. Είναι η δημιουργός της ιστοσελίδας www.mywritersgang.com.

Πληροφορίες παράστασης

Ημέρα και ώρα παράστασης: Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 στις 20.30

Χώρος: Alhambra Art Theater (Στουρνάρη 53, Αθήνα)

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Βάσια Παναγοπούλου

Τηλ. κρατήσεων: 210 5220120

Τιμή Εισιτηρίου: 20 ευρώ (κανονικό), 15 ευρώ (Φοιτητικό)

Προπώληση εισιτηρίωνhttps://www.ticketplus.gr/

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή