“Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν διαχωρίζουν τους φοιτητές από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Στέκονται δίπλα τους και τους στηρίζουν”

Τελικά, αυτή η συμπεριφορά, μάλιστα! Είναι Πολιτισμός!

Στις ελληνικές ορχήστρες, μουσικοί από την Ουκρανία και τη Ρωσία συμβιώνουν, δεκαετίες, χωρίς εθνικιστικές αντιπαραθέσεις”, όπως και τώρα, απέναντι στη… “βλακώδη, δυτική υστερία αντιποίνων”, σε απλούς πολίτες!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

΄Ολοι μας γινόμαστε μάρτυρες – έστω και μέσω της τηλεόρασης – της φρίκης του πολέμου, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με ανυπολόγιστα μέχρι στιγμής αποτελέσματα σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και απίστευτες προσφυγικές ροές, μέσα στο καταχείμωνο, κυρίως προς την Πολωνία, για να σωθούν!

Και ενώ απερίφραστα, όλοι καταδικάζουμε αυτόν, όπως και κάθε άλλον πόλεμο, γινόμαστε επίσης μάρτυρες μιας αχρείαστης, πρωτοφανούς απάνθρωπης συμπεριφοράς, απέναντι σε απλούς Ρώσους πολίτες, φοιτητές και κυρίως καλλιτέχνες!

Οι χώρες της Δύσης, ανταγωνίζονται αυτές τις ημέρες, ποιος θα διακριθεί σε αυταρχισμούς και αυτοδικείες, προτάσσοντας πρωτόγονα, άγρια ένστικτα μίσους και σκληρότητας, απέναντι σε απλούς πολίτες, στα όρια των ρατσιστικών αντιποίνων!

Μην το αναλύσουμε ξανά, πόσο υποκριτική είναι αυτή η συμπεριφορά, από χώρες μάλιστα, που, ιστορικά “βαρύνονται” από εισβολές και πολέμους, με βομβαρδισμούς και αμάχων, ισοπεδώνοντας πόλεις και εξολοθρεύοντας μαζικά πληθυσμούς!

Στον αντίποδα της εντελώς απαράδεκτης απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, που, χωρίς ντροπή έσπευσε δουλικότατα να υποκύψει στα αυθαίρετα, στρατοκρατικά κελεύσματα, στα όρια του φασιστορατσισμού, των Φοντερλαϊν, Μπορέλ και Στόλτενμπεργκ και να απαγορεύσει κάθε τι ρώσικο, ματαιώνοντας ακόμα και προγραμματισμένες πολιτιστικές δράσεις Ρώσων καλλιτεχνών στη χώρα μας, ευτυχώς υπάρχουν φορείς που αντισκέκονται και σ΄αυτή τη συμπεριφορά.

Μας προέκυψε τώρα και η απαράδεκτη συμπεριφορά πανεπιστημίων της Ευρώπης, που, ήδη άρχισαν να διώχνουν Ρώσους φοιτητές!

΄Ερχονται -ευτυχώς- να σώσουν την τιμή της χώρας μας, τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι συμφωνικές ορχήστρες και φορείς τουρισμού, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, που, νηφάλια και με αίσθημα δικαιοσύνης, ανθρωπιάς, αρνούνται, μαζί με τη βαρβαρότητα του πολέμου και αυτή τη βαρβαρότητα των αντιποίνων σε απλούς πολίτες!

Αλλά και δίνουν ένα μήνυμα και “μάθημααληθινής συμπεριφοράς πολιτισμού, στο… υπουργείο Πολιτισμού!

Συγκινητική είναι κυρίως η δίκαιη και “γενναία” στάση -απέναντι σ΄αυτή την “βλακώδη, δυτική υστερία αντιποίνων”, σε απλούς πολίτες- του Ιόνιου πανεπιστήμιου! Ελπίζουμε, να μην τολμήσουν δίωξη του πρύτανη… “διότι δεν συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις”! Μη διαπράξουν και αυτή την ατιμία!

Η πρώτη είδηση, που, μόνο περήφανους μπορεί να μας κάνει ως χώρα, που, γέννησε τη δημοκρατία, τον πολιτισμό, τις επιστήμες, είναι η σαφής και ξεκάθαρη θέση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ότι “στις ελληνικές ορχήστρες, μουσικοί από την Ουκρανία και τη Ρωσία συμβιώνουν, δεκαετίες, χωρίς εθνικιστικές αντιπαραθέσεις. Όποιος είναι με την Ελευθερία, Δημοκρατία και την Ειρήνη, οφείλει να καταδικάσει από τη μια τη Ρωσική εισβολή και από την άλλη να καταδικάσει τις απαγορεύσεις σε βάρος Ρώσων δημιουργών και καλλιτεχνών”, τονίζει ο ΠΜΣ.

Η δεύτερη είδηση, πλημμυρίζει επίσης από ανθρωπιά, είναι από το ρεπορταζ της εξαιρετικής συναδέλφου Νικολίτσας Τρίγκα (ethnos.gr), που αποκαλύπτει ότι “Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν διαχωρίζουν τους φοιτητές από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Στέκονται δίπλα τους και τους στηρίζουν”.

Ειδικότερα η κ. Τρίγκα, αναφέρει: Μια «αγκαλιά» από τα Ελληνικά πανεπιστήμια δέχονται οι δεκάδες Ουκρανοί και Ρώσοι φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας και σπουδάζουν σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, προκειμένου να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και ενώ μαίνεται για δέκατη μέρα ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα πανεπιστήμια τα οποία φιλοξενούν φοιτητές και από τις δύο χώρες, τους στηρίζουν ψυχολογικά και οικονομικά στις δύσκολες συνθήκες, που βιώνουν, χωρίς να κάνουν διαχωρισμούς, σχετικά με τη χώρα προέλευσή τους. Το παράδειγμα δίνει το Ιόνιο πανεπιστήμιο, το οποίο μαζί με το Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, αλλά και την Ένωση Ξενοδόχων του νησιού αποφάσισαν να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους φοιτητές και από τις δυο χώρες οι οποίοι σπουδάζουν στο ίδρυμα.

«Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή φοιτούν συνολικά 29 νέοι και νέες που προέρχονται από την Ουκρανία και την Ρωσία. Είναι φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μιας παράλογης δίνης και έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος για την καθημερινότητα των οικογενειών τους, με τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του πολέμου και την αγωνία για την ομαλή συνέχιση των σπουδών τους.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στέκεται στο πλευρό των νέων αυτών, με τρόπο έμπρακτο και για όσο καιρό απαιτηθεί, εξασφαλίζοντας συνθήκες διαβίωσης ικανές να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας και εγγύησης συνέχισης των σπουδών», δήλωσε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com