Τα έργα που δεν έχουν πλέον πνευματικά δικαιώματα – Σε δημόσια χρήση Σέρλοκ Χολμς και Αγκάθα Κρίστι

Ποιες ταινίες και μουσικές συνθέσεις είναι στη λίστα

by Times Newsroom

Κάθε χρόνο, έργα τα οποία προστατεύονται από τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα, απελευθερώνονται ύστερα από 95 χρόνια, σύμφωνα με τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Το 2023 από τα πλέον διάσημα έργα που περνάνε σε δημόσια χρήση είναι μεταξύ άλλων το «The Case-Book of Sherlock Holmes» του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και της Βιρτζίνια Γουλφ το «The Lighthouse».

Άλλα βιβλία που απελευθερώθηκαν τα πνευματικά τους δικαιώματα είναι το «The Gangs of New York» του Χέρμπερτ Άσμπερι, το «The Big Four» της Αγκάθα Κρίστι, το «Mosquitoes» του Γουίλιαμ Φόκνερ και το «Men Without Women» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Ταινίες και μουσική

Οι ταινίες που γίνονται δημόσιο κτήμα είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία «The Jazz Singer», η ταινία «Wings» γνωστή με τον τίτλο «Τα φτερά της δόξας», η οποία κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ταινίας, καθώς και οι ταινίες «7th Heaven» και «Metropolis» αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μουσικές συνθέσεις -η μουσική και οι στίχοι, όχι οι ηχογραφήσεις- που απελευθερώνονται από τα πνευματικά τους δικαιώματα είναι το «Puttin’ on the Ritz» του Ίρβινγκ Μπέρλιν, το «Black and Tan Fantasy» και το «East St. Louis Toodle-O» των Ντιουκ Έλινγκτον και Bub Miley και του Λούις Άρμστρονγκ τα «Potato Head Blues» και «Gully Low Blues».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή