Τα φάρμακα της στύσης βελτιώνουν τη βαρύτητα της κατάθλιψης.

by ΒΑΪΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Share this

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία, αλλά και ότι τα προβλήματα στύσης μπορούν από μόνα τους να είναι η αιτία κατάθλιψης. Η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και έχει ψυχολογικές προεκτάσεις, όπως ελαττωμένη συναισθηματική ικανοποίηση και ευτυχία.

Σε μία πρόσφατη έρευνα από την Κορέα αξιολογήθηκε το αποτέλεσμα της χορήγησης φαρμάκου της στύσης στη βαρύτητα της καταθλιπτικής συνδρομής. Συμμετείχαν άνδρες 50-75 ετών με στυτική δυσλειτουργία διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών και κατάθλιψη. Εξαιρέθηκαν όσοι είχαν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, σοβαρή υπέρταση ή υπόταση, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη και μείζονες ψυχιατρικές διαταραχές. Όλοι αξιολογήθηκαν αρχικά και μετά από 4 και 8 εβδομάδες από ψυχίατρο.

Η χορήγηση καθημερινά ταδαλαφίλης 5 mg για 2 μήνες οδήγησε σε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Επίσης βελτιώθηκαν τα επίπεδα BDNF στο αίμα, ενός παράγοντα που σχετίζεται με τη βαρύτητα της κατάθλιψης. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για αυτά τα ευρήματα. Υπάρχει σχέση μεταξύ των βελτιωμένων στύσεων και της κατάθλιψης. Μερικώς μπορεί να οφείλεται στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης των ανδρών που βλέπουν τη στύση τους να γίνεται καλύτερη.

Μειονέκτημα της συγκεκριμένης μελέτης είναι ο μικρός αριθμός ασθενών. Αναμένονται μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα.


Βιβλιογραφία:

An open-label, single-arm pilot study to evaluate the efficacy of daily low dose tadalafil on depression in patients with erectile dysfunction.

Transl Androl Urol. 2019 Oct;8(5):501-506.

Share this
The following two tabs change content below.
ΒΑΪΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΒΑΪΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο Βάιος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στη Λαμία το 1976 και είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε την ειδικότητά του στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης . Το 2009 απέκτησε μετά από γραπτές και προφορικές εξετάσεις τον τίτλο του Fellow of the European Board of Urology. Στη συνέχεια υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) και Fellow στο τμήμα ουροδυναμικής του Southmead Hospital του Bristol, από το οποίο και πιστοποιήθηκε κατόπιν εξετάσεων στην Ουροδυναμική με το Certificate in Urodynamics. Όσον αφορά το συγγραφικό του έργο, έχει 11 πλήρεις ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις στο pubmed, 15 δημοσιεύσεις με τη μορφή abstract σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά και περισσότερες από 30 εργασίες δημοσιευμένες σε ελληνικά ουρολογικά περιοδικά. Από το 2011 εργάζεται ως ιδιώτης ουρολόγος στη Λαμία, όπου διατηρεί Ουροδυναμικό Εργαστήριο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή