Τα ΗΑΕ αγοράζουν 80 Rafale από τη Γαλλία, σε μια ιστορική συμφωνία…

...ένα συμβόλαιο όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που εμβαθύνει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Γαλλία

by Times Newsroom 1

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρήγγειλαν 80 μαχητικά αεροσκάφη Rafale την Παρασκευή, τη μεγαλύτερη παραγγελία πολεμικού αεροσκάφους, ένα συμβόλαιο όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που εμβαθύνει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε ένα διήμερο ταξίδι στον Κόλπο την Παρασκευή και θα επισκεφθεί επίσης το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια στιγμή που τα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν εκφράσει αβεβαιότητα σχετικά με την εστίαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, παρόλο που αναζητούν περισσότερα όπλα από τον βασικό τους σύμμαχο ασφαλείας.

Ο Γάλλος ηγέτης έχει σφυρηλατήσει μια καλή σχέση με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν (MBZ) με επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το Παρίσι έχει μόνιμη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα των Εμιράτων.

«Εκτός από την παρουσία τριών γαλλικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος των ΗΑΕ, αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταφράζεται στην απόκτηση 80 αεροπλάνων Rafale, 12 ελικοπτέρων Caracal και συναφών στοιχείων», ανέφερε η γαλλική προεδρία σε δήλωση μετά την τελετή υπογραφής στο περιθώριο της Dubai Expo 2020.

Οι μετοχές της Dassault σημείωσαν άνοδο 6% μετά την ανακοίνωση.

Η συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αξίζει τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η μεγαλύτερη μαζική αγορά του Rafale που κατασκευάστηκε από τη Dassault, εκτός από τον γαλλικό στρατό, και έρχεται μετά από συμφωνίες σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κροατία φέτος.

Οι διαπραγματεύσεις για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale συνεχίζονται για περισσότερο από μια δεκαετία με το Άμπου Ντάμπι να αποκρούει δημόσια την προσφορά της Γαλλίας να προμηθεύσει 60 αεροσκάφη Rafale το 2011 ως «μη ανταγωνιστική και ανεφάρμοστη». Το Άμπου Ντάμπι έχει ήδη πολεμικά αεροσκάφη Mirage.

με πληροφορίες από Reuters, Le Figaro

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή