Τα ίχνη του πολέμου σε μνημεία πολιτισμού της Ουκρανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτός από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, προκαλεί καταστροφές και σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Tουλάχιστον 450 έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί εντελώς.

by Times Newsroom

Η Βιβλιοθήκη του Τσερνίχιβ

Το Τσερνίχιβ ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα, καθιστώντας το μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ουκρανίας. Ήταν ένα από τα πρώτα μέρη που δέχθηκε επίθεση μετά τη ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο. Περίπου το 70% της πόλης καταστράφηκε. Ένα σήμα κατατεθέν του Τσερνίχιφ, μια ιστορική βιβλιοθήκη του 19ου αιώνα, βομβαρδίστηκε στις 11 Μαρτίου 2022.

Το Θέατρο της Μαριούπολης

Μεγάλο μέρος της Μαριούπολης, του γνωστού λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα, καταστράφηκε λόγω του πολέμου. Κατά διαστήματα οι κάτοικοι της πόλης βρήκαν καταφύγιο στο υπόγειο του θεάτρου. Αλλά στις 16 Μαρτίου 2022, οι Ρώσοι βομβάρδισαν και κατέστρεψαν το κτίριο – οι επιθέσεις κόστισαν τη ζωή περίπου 600 ανθρώπων, σύμφωνα με το Associated Press (AP).

Το Μουσείο Αρχίπ Κουίντζι στη Μαριούπολη

Στις 21 Μαρτίου 2022 καταστράφηκε το Μουσείο Αρχίπ Κουίντζι. Παρόλο που είναι αφιερωμένο στον ζωγράφο Αρχίπ Κουίντζι, ελληνορωσικής καταγωγής (Άρχιππος Κουγιουμτζής), κανένα έργο του δεν βρισκόταν εκεί τη στιγμή της επίθεσης: Το κτίριο σε στιλ art nouveau από το 1902, φιλοξενούσε έργα της Ουκρανής καλλιτέχνιδας Τετιάνα Γιαμπλόνσκα, τα οποία όμως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν καταστράφηκαν.

Η πόλη Μποροντιάνκα

Η μικρή και ήσυχη πόλη βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου. Μετά από περίπου ένα μήνα ρωσικής κατοχής την άνοιξη, μεγάλο μέρος της πόλης έχει ερημώσει. Σπίτια, παιδικές χαρές, κήποι, σχολεία, ακόμη και μνημεία – όπως αυτή η προτομή του Ουκρανού ποιητή Τάρας Σεβτσένκο – υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν εντελώς.

Το Μουσείο Λογοτεχνίας Γκρεγκόριους Σκοβορόντα

Στις 6 Μαΐου 2022 καταστράφηκε από Ρώσους στρατιώτες η πρώτη κατοικία του ποιητή και φιλοσόφου Γκρεγκόριους Σκοβορόντα, η οποία στεγάζει μουσείο αφιερωμένο σε εκείνον. Το κτίριο καταστράφηκε, ωστόσο η συλλογή δεν υπέστη ζημιά, καθώς είχε ήδη μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος.

Η Εκκλησία Ποκρόφσκα στο Μαλίν

Στις 6 Μαρτίου 2022 οι Ρώσοι βομβάρδισαν την πόλη Μαλίν και το αρχιτεκτονικό σήμα κατατεθέν που την στολίζει, την εκκλησία Ποκρόφσκα. Οι τοίχοι και τα παράθυρα της ορθόδοξης εκκλησίας υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Η πόλη Ιζιούμ

Το Ιζιούμ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή του Χάρκοβο. Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και έγινε γνωστή για τις ιστορικές εκκλησίες της. Λόγω της στρατηγικής θέσης, στην οποία βρίσκεται, η Ρωσία επιχείρησε να την καταλάβει ήδη την περασμένη άνοιξη. Εξαιτίας των βομβαρδισμών και των επιθέσεων με πυραύλους, το 80% των κατοικιών έχει πια καταστραφεί.

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com