Τα κάστανα και η διατροφική τους αξία

by ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • Γράφει η ΚΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • MSc, MBA, SRD – Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  •  www.somaygies.gr
Κάστανα

Τα κάστανα προέρχονται από την ήπειρο της Ωκεανίας και είναι ένας καρπός υψηλής θρεπτικής αξίας, τον οποίο γευόμαστε αποκλειστικά και μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες λιπαρών και ελαίων και έχουν υψηλή ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων που τους προσδίδει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Θρεπτική αξία

Τα κάστανα περιέχουν μέταλλα και βιταμίνες και συνιστούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης (που μάλιστα όπως και το αυγό απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό), με μειωμένα ποσοστά λίπους. Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και μόλις 5% φυτικό έλαιο, σε αντίθεση με άλλους καρπούς. Είναι επίσης πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή μας χορταίνουν εύκολα, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Αναλυτικότερα, τα 100 γρ. κάστανα περιέχουν:

  • 213 θερμίδες
  • 45,5 γρ. υδατάνθρακες
  • 2,4 γρ. πρωτεΐνες
  • 2,3 γρ. λίπος
  • 8,1 γρ. διαιτητικές ίνες

Τα κάστανα περιέχουν επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο και κάλιο. Ακόμη είναι γνωστά για την συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο δημητριακών. Τέλος περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, καθώς επίσης βιταμίνη C και φυλλικό οξύ.

Οφέλη για την υγεία

Τα κάστανα προσφέρουν πολλά οφέλη, κυρίως από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν. Ας δούμε μερικά από αυτά:

  1. Πεπτική υγεία

Τα κάστανα μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μειώνουν επίσης τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και εντερικών επιπλοκών, όπως εκκολπωματίτιδα.

  1. Αυξημένη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα κάστανα περιέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες Β που προάγουν το υγιές δέρμα, παράγουν ερυθρά αιμοσφαίρια και βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

  1. Αυξημένα επίπεδα ενέργειας

Τα κάστανα περιέχουν υψηλές ποσότητες υδατανθράκων, οι οποίοι απαιτούνται για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενέργεια. Βοηθούν επίσης στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

  1. Ισχυρότερα οστά

Τα κάστανα περιέχουν χαλκό, το οποίο είναι ιχνοστοιχείο που ενισχύει την αντοχή των οστών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

  1. Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών

Τα κάστανα περιέχουν μαγγάνιο, το οποίο είναι ένα ιχνοστοιχείο που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Παίζει επίσης βασικό ρόλο στη διαδικασία γήρανσης και βοηθά στην πρόληψη της πήξης του αίματος.

  1. Δεν περιέχουν γλουτένη

Τα κάστανα έχουν μεγάλο όφελος για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη, η οποία είναι μια ασθένεια που αναστατώνει το λεπτό έντερο.

 

Παρενέργειες από την κατανάλωση κάστανων

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν, υπάρχουν επίσης μερικά πιθανά μειονεκτήματα των κάστανων.

  1. Υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα

Το οξαλικό οξύ είναι ένα είδος αντι-θρεπτικού συστατικού που βρίσκεται στα τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε υπερβολικές ποσότητες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με ιστορικό λίθων στα νεφρά. Αν και τα κάστανα δεν έχουν τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό όσο άλλοι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, εξακολουθούν να περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση της ένωσης.

  1. Υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (και χαμηλά σε λιπαρά)

Η υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν είναι απαραίτητα κακό. Έτσι πολλοί άνθρωποι ξεκίνησαν να τρώνε ξηρούς καρπούς για τα υγιή λίπη τους. Για όσους όμως επιθυμούν να αυξήσουν την πρόσληψη διαιτητικού λίπους, τα κάστανα είναι μια κακή επιλογή και αποτελούν κυρίως πηγή υδατανθράκων.

  1. Αλλεργίες

Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργία στα κάστανα ανεξαρτήτως αν έχουν ή όχι αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.

 

Πώς να τα καταναλώσετε;

Τα κάστανα, ενώ έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς και όσπρια, αποτελούν ένα εύχρηστο συστατικό που είναι επίσης θρεπτικό. Ταιριάζουν υπέροχα για το άλεσμα σε αλεύρι, ως εναλλακτική επιλογή αντί για κρουτόν σε σαλάτες, σε σούπες, ψητά και τηγανητά ή ακόμη και ως σνακ από μόνα τους.

Για να έχετε τα καλύτερα οφέλη, παραλείψτε τα γλυκά όπως πουρέ κάστανου ή τα βάζα με σιρόπι και επιλέξτε προ-μαγειρεμένα είδη χωρίς πρόσθετα συστατικά ή αγοράστε τα φρέσκα και δοκιμάστε να τα ψήσετε ή να τα βράσετε μόνοι σας.

Εκτός από τις παραδοσιακές σαλάτες, τα γεμιστά και τις σούπες, τα κάστανα συνδυάζονται σχεδόν με όλες τις αγαπημένες σας γεύσεις για το Φθινόπωρο και το Χειμώνα, όπως με μήλα, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, γαλοπούλα, χοιρινό, φασκόμηλο, θυμάρι και μανιτάρι.

Συμπερασματικά, από θρεπτική άποψη, τα κάστανα διαφέρουν πολύ από τους ξηρούς καρπούς και προσφέρουν κυρίως υδατάνθρακες και όχι λίπος. Εκτός αυτού, τα κάστανα είναι πολύ θρεπτικά και περιέχουν ένα καλό μείγμα βιταμινών και μετάλλων.

The following two tabs change content below.

ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, ασκώντας το επάγγελμα αδιάκοπα από το 2003. Έχει προϋπηρεσία ως ερευνήτρια διαιτολόγος στο Imperial College of London, στις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα και σε ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι. Το 2005 οργάνωσε το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα να βρούνε τις διατροφικές τους ισορροπίες. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Αυτή την περίοδο επίσης, γράφει κάποιο βιβλίο διατροφής. Μπορείτε να την βρείτε στο επιστημονικό διαιτολογικό κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334, e-mail: info@somaygies.gr,

Τελευταία άρθρα απόΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή