Τα κρυμμένα των Φορολογικών Παραδείσων

by ΜΑΡΙΑ ΑΝΘΗ

Η τραγική ειρωνεία για τις βεβαιότητες του Νεοφιλελευθερισμού

  • Γράφει η Μαρία Άνθη

Με επίκεντρο την Κορνουάλη και τις αποφάσεις της G7, μιας από τις σημαντικότερες συνόδους που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ήταν στραμμένο το ενδιαφέρον την εβδομάδα που μας πέρασε. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν κρίνονται καθοριστικές για το μέλλον της ανθρωπότητας, διότι για πρώτη φορά ετέθησαν θέματα όπως η ετοιμότητα σε καταστάσεις τύπου COVID-19, η τόνωση των οικονομιών και μαζί κιαυτών των ασθενέσθερων οικονομικά κρατών.

Η είδηση για την επιβολή του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% στις πολυεθνικές εταιρείες, σηματοδοτεί τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πλούσιοι με την πολιτική τους, έναντι των φτωχών και της μεσαίας τάξης. Θα λέγαμε ότι αποτελεί τη σημαντικότερη είδηση που απορρέει από τη 47 η σύνοδο των πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη.

Η απόφαση αυτή, των επτά ισχυρών χωρών θέτει μεταξύ άλλων τέρμα στο καθεστώς των φορολογικών παραδείσων μολονότι βάζει ένα ελάχιστο ποσοστό φορολόγησης των μεγάλων εταιριών (15%). Είναι μια σημαντική ανατροπή στις μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της παγκοσμιοποίησης. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μεγάλες εταιρίες της ψηφιακής τεχνολογίας όπως η Google και η Face book, έσπευσαν να χαιρετήσουν τη σύνοδο κορυφής των G7 των υπουργών οικονομικών στις 5 Ιουνίου 2021. Υποστήριξαν μάλιστα ότι τάσσονται υπέρ της ύπαρξης ενός παγκόσμιου σταθερού φορολογικού συστήματος, διότι όπως ξέρουμε σήμερα οι προφανείς χαμένοι αυτής της αλλαγής είναι οι
φορολογικοί παράδεισοι που τα τελευταία 50 χρόνια στο πλαίσιο της ελευθερίας της αγοράς είχαν τεράστια οφέλη από τη “φιλοξενία”, των πολυεθνικών εταιριών. Μελέτη του 2018 διαπίστωνε ότι το 40% των κερδών περνούσαν από τους φορολογικούς παραδείσους παγκοσμίως.

Τι συνέβη και άλλαξε η στάση των πιο ισχυρών οικονομικά κρατών; προφανώς είναι η ανάγκη να καλύψουν τα κράτη το τεράστιο άνοιγμα των δαπανών λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που δεν αφήνει περιθώρια άλλης επιλογής.

Το δίλημμα πλέον είναι σαφές. Επιβεβλημένη φορολογία των μεγάλων εταιριών ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία των κρατών. Τώρα αναδεικνύεται και μια άλλη διάσταση εκείνης των μικρών επιχειρήσεων που εξοντώνονται από τον σκληρό ανταγωνισμό στο επίπεδο των χωρών τους, και των μεγάλων πολυεθνικών που έχουν τη δυνατότητα να φοροδιαφεύγουν και να είναι ανταγωνιστές έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έτσι επιδεικνύεται πολλές επιμελώς κρυμμένες αλήθειες του νεοφιλελεύθερου συστήματος, που κυριαρχεί τα τελευταία σαράντα με πενήντα χρόνια ως ένα αναπτυξιακό μοντέλο, που είχε τη δυνατότητα να καλύπτει τις μεγάλες εσωτερικές αντιθέσεις. Την αντίθεση μεταξύ πολυεθνικού κεφαλαίου και μεγάλων επιχειρήσεων πολυεθνικών, μεταξύ ελεύθερης αγοράς και κρατικού καπιταλισμού, μεταξύ ανεπτυγμένων και μη ανεπτυγμένων χωρών.

Η Ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι επανέρχεται στο προσκήνιο ο κρατικός καπιταλισμός με τη μορφή της αύξησης των κρατικών υποδομών, για την ενίσχυση της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε μα γενικευμένη έκταση Ευρώπης και Αμερικής με το ξέσπασμα της πανδημίας. Την ίδια στιγμή η Κίνα που χαρακτηρίζεται από ένα πετυχημένο μοντέλο, κρατικού καπιταλισμού κυριαρχεί στην ανάπτυξη και στις διεθνείς χρηματαγορές. Ανεπαίσθητα έτσι χάνεται η ιδεολογική ηγεμονία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, ενός προϊόντος του χρόνου. Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι τόσο καινούργιο κι όπως αποκαλύπτεται σήμερα, πριν είκοσι ή τριάντα χρόνια υπήρχαν σοβαρές
επιφυλάξεις από ανεξάρτητους διανοούμενους για την πορεία αυτή και την προϊούσα κατάληξη του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.

Οι φωνές αυτές όμως χάνονται μέσα στην οχλαγωγία των μέσων ενημέρωσης, εκείνων των μεγάλων μέσων που κυριαρχούν οι διευθυντικές κάστες και οι πανεπιστημιακές κάστες που είναι συνδεδεμένες με το κυρίαρχο σύστημα.

The following two tabs change content below.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΘΗ

Η Μαρία Σ. Άνθη γεννήθηκε στη Βόννη της Γερμανίας. Διδάχθηκε τα Ελληνικά και τα Γερμανικά στα σχολεία του Hagen και του Gevelsberg, στο κρατίδιο της Δυτικής Ρηνανίας. Είναι δημοσιογράφος και Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Ελλάδος (Ε.Σ.Η.Ε.Α). Είναι απόφοιτη του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και της Σχολής ΝΕΛΕ. Επιπλέον - Φοίτηση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Διδάσκει εμπορική επικοινωνία και Δημοσιογραφία. Βιβλία: Η κόρη της Κίρκης (2019), Ως δια μαγείας... και κατά γράμμα (2019), Απωστικές δυνάμεις ιπτάμενων δίσκων (2018), Λουίζα και Αντώνιος (2016), Ο αιθέρας Θεός (2015), Η ζωή ξανά (2014), Η επανάληψη... το άνοιγμα των πυλών (2013).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή