Τα μεγάλα ψάρια που πιάστηκαν στα «δίχτυα» του Σι

Αν και φαινομενικά πρόκειται μια ενέργεια κατά της διαφθοράς, οι επικριτές λένε ότι η ευρεία εκστρατεία έχει επίσης χρησιμεύσει για να απομακρύνει εκείνους που εκφράζουν κριτική στον παντοδύναμο ηγέτη.

by Times Newsroom

Μια κρατική κινεζική τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε αξιωματούχους υψηλού προφίλ που «παγιδεύτηκαν» στην εκκαθάριση των ανώτερων κλιμακίων του Κομμουνιστικού Κόμματος από τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ έχει «αιχμαλωτίσει» εκατομμύρια τηλεθεατές στην Κίνα και ανανέωσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην εκτεταμένη κατάχρηση εξουσίας.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), σε ρεπορτάζ του, ο  πρώην επικεφαλής της Ιντερπόλ, ένας πρώην αρχηγός κατασκόπων και ένας κυβερνήτης της Σιντζιάνγκ που κατηγορείται ότι «ανταλλάσσουν εξουσία για σεξ» είναι μόνο μερικά από τα στελέχη που υπέστησαν θεαματικές πτώσεις από το βάθρο.

Αν και φαινομενικά πρόκειται μια ενέργεια κατά της διαφθοράς, οι επικριτές λένε ότι η ευρεία εκστρατεία έχει επίσης χρησιμεύσει για να απομακρύνει εκείνους που εκφράζουν κριτική στον παντοδύναμο ηγέτη.

Εδώ είναι μερικοί από τους βαρείς πολιτικούς που πιάστηκαν στο δίχτυ του Σι:

Ο Σουν Λιτζούν

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δημόσιας ασφάλειας Σουν Λιτζούν επέβλεπε την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια των μηνών των μεγάλων αναταραχών το 2019.

Απολύθηκε και εκδιώχθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα για φερόμενη δωροδοκία, χειραγώγηση του χρηματιστηρίου, παράνομη κατοχή πυροβόλων όπλων και πληρωμή για σεξ, και κατηγορήθηκε αυτόν τον μήνα.

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας περιλάμβανε μια «εξομολόγηση» του Σουν στην οποία παραδέχτηκε ότι έλαβε μια σειρά από δωροδοκίες αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων, κρυμμένες μέσα σε κουτιά με θαλασσινά.

Εκτελέστηκε ο τραπεζίτης Λάι Σιαομίν

Ο πρώην πρόεδρος της Huarong — μιας από τις μεγαλύτερες κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Κίνας — Λάι Σιαομίν εκτελέστηκε τον Ιανουάριο του 2021 επειδή έλαβε «εξαιρετικά μεγάλες» δωροδοκίες.

Δικαστήριο στην πόλη Τιαντζίν έκρινε ότι ο πρώην μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος είχε χρησιμοποιήσει τη θέση του για να λάβει δωροδοκίες 260 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον έκρινε επίσης ένοχο για υπεξαίρεση και διγαμία, λιγότερο από ένα μήνα πριν από την εκτέλεσή του.

Το Σκάνδαλο του Μπο Σιλάι

Γιος υψηλόβαθμου επαναστάτη στρατηγού και υψηλόβαθμου πολιτικού, φιλόδοξος για τη μελλοντική ηγεσία της Κίνας, ο Μπο Σιλάι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για δωροδοκία το 2013, εν μέσω σκανδάλου δολοφονίας που αφορούσε τη γυναίκα του και τον θάνατο ενός Βρετανού επιχειρηματία.

Ο χαρισματικός Μπο, 72 ετών, είχε αποκαλύψει βαθιές διασπάσεις στο κόμμα προτού ο Σι πάρει την εξουσία το 2012.

Ήταν αρχηγός του κόμματος της νοτιοδυτικής μητρόπολης Chongqing όταν οι ισχυρισμοί για φόνο κατά της συζύγου του Γκου Καϊλάι ήρθαν στο φως.

Ο Μπο αφαιρέθηκε από τη θέση του και καταδικάστηκε για δωροδοκία, υπεξαίρεση και κατάχρηση εξουσίας και η σύζυγός του καταδικάστηκε σε θανατική ποινή για φόνο — αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ο επικεφαλής ασφαλείας Ζου Γιονγκάνγκ

Ο πρώην αρχηγός ασφαλείας Ζου Γιονγκάνγκ καταδικάστηκε για μια σειρά από κατηγορίες διαφθοράς — όπως δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας και διαρροή κρατικών μυστικών — και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2015.

Μέχρι να εκπέσει από τη θέση του, ο Ζου, ήταν ένας από τους εννέα πιο υψηλόβαθμους και σημαντικο΄θς πολιτικούς στην Κίνα.

Ο πρώην κορυφαίος αστυνομικός της Κίνας Φου Ζενγούα — ο οποίος θεωρείται ότι ηγήθηκε της έρευνας για διαφθορά στον Ζου– αργότερα παρασύρθηκε από την επιχείρηση διαφθοράς και ερευνήθηκε για δωροδοκία.

Ο επικεφαλής της Ιντερπόλ Μενγκ Χονγκγουέι

Ο τότε επικεφαλής της Ιντερπόλ Μενγκ Χονγκγουέι καταδικάστηκε σε περισσότερα από 13 χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία τον Ιανουάριο του 2020, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη διεθνή αστυνομική οργάνωση.

Εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Κίνα το 2018 από τη Γαλλία, όπου είχε την έδρα του ως ο πρώτος Κινέζος πρόεδρος του σώματος, και αργότερα ομολόγησε την ενοχή του για δωροδοκία 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου δημόσιας ασφάλειας της Κίνας, η υπηρεσία συνέλαβε και ανέκρινε έναν αριθμό επιφανών Κινέζων αντιφρονούντων.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι οι αρχές ετοιμάζουν τώρα μια υπόθεση διαφθοράς εναντίον της συζύγου του Μενγκ, Γκρέις Μενγκ.

Ο μεγιστάνας Ρεν Ζικιάνγκ

Ο μεγιστάνας των ακινήτων Ρεν Ζικιάνγκ καταδικάστηκε σε 18 χρόνια το 2020 για διαφθορά και υπεξαίρεση, αφού έγραψε ένα δοκίμιο που επέκρινε την απάντηση του Σι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Γιος ενός πρώην υπουργού Εμπορίου, ο Ρεν ήταν γνωστός για την ειλικρίνειά του, κάτι που του χάρισε το παρατσούκλι “Big Cannon”. Στο δοκίμιό του που επικρίνει τον Σι, αποκάλεσε τον πρόεδρο «κλόουν».

Ο αρχηγός της Σιντζιάνγκ Νουρ Μπέκρι

Ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ουιγούρων της Κίνας και ο πρώην επικεφαλής της ταραγμένης βορειοδυτικής περιοχής Xinjiang, ο Νουρ Μπέκρι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2019.

Κρίθηκε ένοχος για την αποδοχή 79 εκατομμυρίων γιουάν (11,6 εκατομμυρίων δολαρίων) σε δωροδοκίες κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών και για «ανταλλαγή εξουσίας για σεξ», σύμφωνα με κινεζικό δικαστήριο.

Η θητεία αμαυρώθηκε από βία, συμπεριλαμβανομένων αιματηρών αντικινεζικών ταραχών το 2009 που άφησαν πίσω τους σχεδόν 200 νεκρούς.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com