Τα παζάρια του Ερντογάν με το ΝΑΤΟ – Φόβοι για νέο «θερμό» καλοκαίρι με την Τουρκία

Επικίνδυνο «παιχνίδι» με κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα η Άγκυρα.

by Times Newsroom

Συνεχίζεται το σκηνικό έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς η Άγκυρα μετά την πρωτοφανή παραβίαση εθνικής κυριαρχίας λίγα μίλια έξω από την Αλεξανδρούπολη, προέβη και σε νέες παραβιάσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Αθήνα απαντά με διάβημα, ενώ ενημερώνει όλους τους συμμάχους για τις τουρκικές ενέργειες.

Το Σάββατο μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν νέες υπερπτήσεις στο Αιγαίο, ενώ συνολικά σημειώθηκαν 16 παραβιάσεις βόρεια, κεντρικά και νότια του πελάγους. Πιο συγκεκριμένα, χθες δύο τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Συνολικά, σημειώθηκαν 16 παραβιάσεις σε Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο από τα drones, ενώ έγιναν και 4 παραβάσεις στο FIR Αθηνών.

Μετά την επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας του Ταγίπ Ερντογάν με φόντο το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η Άγκυρα αποφάσισε να δείξει και στο Αιγαίο τη δυσαρέσκειά της ακολουθώντας πιστά το δήγμα της πολιτικής των όπλων.

Η ακραία προκλητική πτήση των τουρκικών F16 προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη και του παρέδωσε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας. Μάλιστα άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες ώστε η Αθήνα να ενημερώσει όλους τους συμμάχους και εταίρους της, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Οργισμένη αντίδραση του ΥΠΕΞ

«Πληρωμένη» απάντηση στους ισχυρισμούς της Άγκυρας περί… δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου έδωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών.

«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες. Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της» τόνισε το ΥΠΕΞ.

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, σημειώνει η κυβέρνηση, μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες».

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Απίστευτοι ισχυρισμοί από την Άγκυρα

Η Άγκυρα για άλλη μια φορά προσπάθησε να κάνει το άσπρο… μαύρο κατηγορώντας την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ότι ήταν αυτή που προκάλεσε με παραβιάσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Με αδιανόητες απειλές και απίστευτους ισχυρισμούς αντέδρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ στο ελληνικό διάβημα για την πτήση των τουρκικών μαχητικών σε απόσταση 2,5 μιλίων από την Αλεξανδρούπολη.

«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Gökçeada στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής. Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την από 20 Μαΐου ανακοίνωσή του και καταδικάζουμε σθεναρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, που εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις του».

«Κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας»

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αντανακλά τη νευρικότητα και το αδιέξοδο στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία εξαιτίας των όσων έχει πετύχει η ελληνική εξωτερική πολιτική τα τελευταία δύο χρόνια» δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Επιπλέον, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε παράλληλα τις μονομερείς και νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο όπου οι Τουρκοκύπριοι με νέες εργασίες ανοίγουν ένα ακόμη κομμάτι της παραλίας.

«Επαναξιολογούμε τη σχέση μας με την Ελλάδα»

Οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, σε συνδυασμό με την τουρκική προκλητικότητα και τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν συνθέτουν τα τελευταία 24ωρα το σκηνικό που επιθυμεί να στήσει και πάλι η Άγκυρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία του ομιλία του στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – στη σκιά του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Η Αθήνα από την πλευρά της απαντά διπλωματικά διαμηνύοντας πως δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί τις προκλήσεις των Τούρκων.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που παραπονέθηκε στις ΗΠΑ για την Τουρκία και ζήτησε να μην πουλήσει τα F-16, εξάντλησε όλη του την πίστωση».

Η Ελλάδα εμπλέκει «τρίτους»

Μάλιστα, επικαλούμενη διαρροές από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «ο Μητσοτάκης είπε ‘ας μην εμπλέκουμε τρίτους’, αλλά πήγε και μίλησε για το θέμα στις ΗΠΑ».

Ύστερα από αυτό φαίνεται ο Ερντογάν να είπε στη συνεδρίαση του κόμματος ότι πρέπει να οπωσδήποτε «να αναθεωρηθεί το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας και εταιρικής σχέσης ύστερα από την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να εμπλέξει “τρίτους”».

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν τόνισε πως «δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτούς που υποστηρίζουν το PKK» σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε ρόλο διαιτητή το State Department

«Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Νεντ Πράις.

Επιπλέον, όταν ρωτήθηκε από Αμερικανίδα δημοσιογράφο για το πόσο ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο κ. Πράις απάντησε πως «στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών».

«Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ κατέληξε, λέγοντας πως «ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Τα παζάρια του Ερντογάν και τα… κρυφά ανταλλάγματα

Ο Τούρκος πρόεδρος για μία ακόμη φορά παίζει τα δικά του παιχνίδια προκειμένου να εξασφαλίσει ανταλλάγματα και να μην ασκήσει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα μάλιστα με διεθνείς αναλυτές, ο Ερντογάν εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την ένταξη των δύο χωρών, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να εξασφαλίσει κάποια σημαντικά ανταλλάγματα, όπως να διαπραγματευτεί μία καλύτερη τιμή στα μαχητικά αεροσκάφη που περιμένει από τις ΗΠΑ.

Όταν μάλιστα πετύχει τους σκοπούς τους, τότε είναι πολύ πιθανό να αλλάξει στρατηγική και να κάνει πίσω. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν και είναι πιθανό να είναι και αυτός ένας λόγος που δεν λέει εύκολα το «ναι» για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να μην απομονωθεί περαιτέρω η Μόσχα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή