Tα συναισθήματά μας και οι αντιθέσεις τους

by ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ
Share this
  • Γράφει ο ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

Χαρές και λύπες. Δύο λέξεις συνυφασμένες , αλληλένδετες, που βρίσκονται όμως στην διαφορετική μεριά της κόψης του ξυραφιού. (Ευτυχία και δυστυχία.) Δεν γνωρίζεις πότε θα συναντήσεις την μια και πότε την άλλη λέξη. (Δάκρυα χαράς και δάκρυα λύπης). Έρχονται τις περισσότερες φορές απρόσκλητες. (Ελευθερία και σκλαβιά). Χωρίς εσύ να κάνεις κάποια κίνηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. (Πάθος για δράση-αδράνεια). Και μπορεί κάποιες φορές να επιδιώκεις διακαώς να συναντήσεις μια από τις δύο έννοιες, και να μην το κατορθώνεις. (Αγάπη και μίσος). Μάλιστα γνωρίζεις πολύ καλά ότι τίποτε από όλα αυτά δεν μπορείς να αγοράσεις. (Συμπόνια-αδιαφορία). Μα μήπως μπορεί κάποιος να σου δωρίσει κάτι από αυτά; (Αλληλεγγύη-αντίθεση). Κανένας. (Αγάπη και μίσος) Είναι μάλιστα στιγμές που δεν μπορείς να ξεκαθαρίσεις μέσα σου ποια από τις δύο έννοιες κυριαρχεί στα συναισθήματά σου. (Ελπίδα – απαισιοδοξία) Γιατί πολλές φορές οι διαφορές τους δεν είναι καθόλου ευδιάκριτες. (Χαρά – λύπη) Πόσες φορές πραγματικά δεν ευχηθήκαμε να νιώσουμε κάποιο συναίσθημα είτε γιατί το χρειαζόμαστε, είτε γιατί το έχουμε ανάγκη. (Φόβος-Γαλήνη) Και πόσες φορές απογοητευτήκαμε, γιατί αντί αυτού που θέλαμε μας παρουσιάστηκε το ακριβώς αντίθετο. (Ζήλεια-Αποδοχή) Μα είναι τόσο δύσκολο να μπορείς να κοντρολάρεις τα συναισθήματά σου. (Θάρρος – Δειλία) Να τα ορίζεις εσύ, οι ανάγκες σου και όχι ο ψυχισμός σου και ο εσωτερικός σου κόσμος. (Ευγνωμοσύνη – Μη αναγνώριση) Αυτός που είναι απύθμενος και ανεξερεύνητος. (Ηρεμία και γαλήνη – Σύγχυση) Λένε ότι το μυαλό του ανθρώπου μπορεί να εκμεταλλευτεί έως και το 20% τω δυνατοτήτων του. (Κέφι – Ακεφιά) Δεν γνωρίζω όμως σε ποιο ποσοστό μπορεί ο άνθρωπος να εξακριβώσει τι βρίσκεται μέσα στον συναισθηματικό του κόσμο. (Φροντίδα – Εγκατάλειψη) Μερικοί μπορεί να θεωρούν αυτά υπερβολές. (Γενναιοδωρία – Εγκατάλειψη) Μπορεί και να είναι. (Συμπόνια – απονιά) Αλλά ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά : ότι όλοι είμαστε και πρέπει να είμαστε ίσοι, αλλά δεν μπορεί όλοι μας να είμαστε και ίδιοι.

Τα συναισθήματά μας είναι μια αξιολογική κρίση που εκφέρουμε με βάση αυτό που μας αρέσει (θετικά συναισθήματα) ή δεν μας αρέσει (αρνητικά). Τα θετικά συναισθήματα είναι μια κίνηση προς τους ανθρώπους ενώ τα αρνητικά μια κίνηση μακριά από αυτούς. Επομένως το να έχουμε επίγνωση των συναισθημάτων μας ισοδυναμεί με το να διαθέτουμε μια πυξίδα για την κατάσταση του εαυτού μας στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

‘Έγραψε κάποτε ο Αριστοτέλης : «Ο καθένας μπορεί εύκολα να θυμώσει. Μα να θυμώσει κανείς τότε που πρέπει, στο βαθμό που είναι σωστό, στον κατάλληλο χρόνο, για ένα δίκαιο ζήτημα, και με το σωστό τρόπο, δεν είναι στο χέρι του καθενός κι ούτε είναι εύκολο πράγμα».

Share this
The following two tabs change content below.
ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

Σπούδασε οικονομία και φιλοσοφία στη Γερμανία, όπου είχε αγώνες ενάντια στην Χούντα μέσα από τις τάξεις του ΠΑΚ. Για χρόνια υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Ενώσεων Δ. Γερμανίας και σύνεδρος σε Πανσπουδαστικά συνέδρια στην Ελλάδα. Εκπρόσωπος των ξένων φοιτητών στο σύλλογο φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σααρμπρύκεν. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΣΠ από το πρώτο της συνέδριο και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, όπου και διετέλεσα από το Φλεβάρη του 1986 έως το 1994 μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Μέλος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα με συμμετοχή σε 5 συνέδρια της ΟΤΟΕ ως σύνεδρος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή