Τανζανία: Άρχισε μόλις σήμερα τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19

by Times Newsroom 1

Η Τανζανία άρχισε μόλις σήμερα την εμβολιαστική εκστρατεία της κατά της covid-19, έπειτα από ενάμιση χρόνο, αφότου ξεκίνησε η πανδημία, σε αυτή τη χώρα στην ανατολική Αφρική, υπό τον πρόεδρο Τζον Μαγκουφούλι, που απεβίωσε τον Μάρτιο.

Η χώρα, όπου οι αρχές αρνήθηκαν να επιβάλουν τα μέτρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και του λοκντάουν, είναι μία από τις τελευταίες της ηπείρου που προχωράει στον εμβολιασμό του πληθυσμού της.

Έχοντας διαδεχθεί τον Τζον Μαγκουφούλι, η νέα πρόεδρος της χώρας Σάμια Σουλούχου Χασάν αναθεώρησε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του εκλιπόντος προέδρου, ο οποίος υποστήριζε κυρίως την προσευχή και τα φυσικά προϊόντα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Αντιθέτως, η 61χρονη Χασάν σύστησε μια επιτροπή ειδικών, που ανέλαβε να συμβουλεύει την κυβέρνηση. Σήμερα, θέλοντας να δώσει το παράδειγμα, ήταν η πρώτη που έκανε το εμβόλιο, κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής.

«Είμαι μητέρα τεσσάρων παιδιών, γιαγιά πολλών παιδιών, σύζυγος και το σημαντικότερο πρόεδρος και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τανζανίας», δήλωσε από την Νταρ ες Σαλάαμ.

«Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα έθετα τη ζωή μου σε κίνδυνο, εάν τα εμβόλια δεν ήταν ασφαλή», διαβεβαίωσε.

«Υπάρχουν άνθρωποι που αντιστέκονται στον εμβολιασμό, όμως υπάρχουν πολλοί πολίτες που περιμένουν τα εμβόλια», υπογράμμισε.

Οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με συννοσηρότητες θα προηγηθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Τανζανίας, το οποίο ξεκινάει με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson.

Η Τανζανία παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα ένα φορτίο με ένα εκατομμύριο εμβόλια μέσω του διεθνούς προγράμματος Covax, το οποίο στοχεύει να εγγυηθεί στις φτωχότερες χώρες μια ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, καταβάλλονται προσπάθειες για να παραλάβει κι άλλα εμβόλια, όπως τα Pfizer-BioNTech, Moderna, Sinovac και Sinopharm.

Στο Twitter, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τανζανία Ντόναλντ Ράιτ, η χώρα του οποίου έδωσε τα εμβόλια Johnson & Johnson μέσω του Covax, χαιρέτισε μια «ιστορική στιγμή».

Η Τανζανία σταμάτησε να δημοσιεύει ημερήσια στατιστικά στοιχεία σχετικά με την επιδημία από τον Απρίλιο του 2020: ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για 509 κρούσματα και 16 θανάτους.

Όμως, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε πρόσφατα πως μάχεται με ένα τρίτο κύμα μολύνσεων, αναφέροντας την περασμένη εβδομάδα 858 κρούσματα από την αρχή αυτού του κύματος όπως και 29 θανάτους, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή