Τάσος Χατζηβασιλείου: «Όσο ο Ερντογάν εκτοξεύει προκλητικές απειλές, δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος»

by Times Newsroom 1

«Δυστυχώς, η Τουρκία βρίσκεται σε φάση εθνικιστικού παροξυσμού. Η παράνομη τουρκική Νavtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Η Τουρκία εμμένει στην παραβατικότητα και περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο» τονίζει ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ. Τάσος Χατζηβασιλείου, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής.

«Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει τις ανυπόστατες θέσεις του για το Καστελλόριζο και τις θαλάσσιες ζώνες, προσπαθεί να «τεστάρει» τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και επιχειρεί να αποθαρρύνει την Ελλάδα και την Αίγυπτο από τις διμερείς συζητήσεις για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών» προσθέτει ο ίδιος.

Σε ερώτημα για την πιθανότητα διαλόγου με την Τουρκία, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, επιθυμεί καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες και θέλει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και ξεκαθαρίζει ότι σήμερα δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για διάλογο με την Τουρκία.

«Όσο ο Ερντογάν συντηρεί την ένταση και εκτοξεύει προκλητικές απειλές, δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. Και αν ο Τούρκος πρόεδρος ονειρεύεται ότι η Ελλάδα θα καθίσει στο τραπέζι υπό το καθεστώς απειλών, αυταπατάται» σημειώνει ο κ. Χατζηβασιλείου.

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αναφέρει ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι πια σε βαθύ κώμα. Προσθέτει ότι χάρη στους χειρισμούς του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Τουρκία βρίσκεται πλέον στο ραντάρ παρακολούθησης της Ευρώπης ως περιφερειακός ταραξίας και συμπληρώνει ότι η ενεργοποίηση των κυρώσεων, οι οποίες θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της ίδιας της Τουρκίας.

Τέλος ο βουλευτής Σερρών χαρακτηρίζει την απόφαση για την Αγία Σοφία προκλητική και προσβλητική για όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ενώ προσθέτει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εργαλειοποιεί αυτό το οικουμενικό μνημείο για να διεκδικήσει το ρόλο του «πατέρα» του σουνιτικού Ισλάμ.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή