Τατάρ: Η σημασία της Κύπρου γίνεται εμφανής μετά τη Ρόδο και την Κρήτη

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία της Ρόδου και της Κρήτης για να τονίσει τη γεωπολιτική αξία της Κύπρου, κατά τη συνέντευξή του σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα έχει στο μέλλον τον ισχυρότερο λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο.

by Times Newsroom

Στο μέλλον η Τουρκία θα έχει τον ισχυρότερο λόγο στην ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA (φωτογραφία, επάνω), εκτιμώντας ότι «η Τουρκία είναι η χώρα που θα έχει τις ισχυρότερες και μεγαλύτερες δυνατότητες στο μέλλον στην ανατολική Μεσόγειο».

«Θα είναι πάντα εκεί»

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η ειρήνη σε καμία εξίσωση όπου δεν εμπλέκεται η Δημοκρατία της Τουρκίας, επομένως η Δημοκρατία της Τουρκίας θα είναι πάντα εκεί», ανέφερε ο ίδιος.

Για τον αγωγό EastMed, είπε ότι «ήταν ένα έργο για να ωθήσουν εμάς και τη Δημοκρατία της Τουρκίας εκτός, στο θέμα της διανομής φυσικού πλούτου. Αποδείχθηκε ότι αυτό το έργο δεν ήταν δυνατό, οπότε ήταν κάτι που γνωρίζαμε. Η Αμερική και άλλες χώρες έχουν επίσης σχηματίσει άποψη για αυτό το θέμα».

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε ότι για τη συνέχιση της ειρήνης στην Κύπρο και την περιοχή πρέπει να υπάρξει συμφωνία βασισμένη στην ισότητα. Η «τδβκ», είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, «θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί σε μια συμφωνία βασισμένη στην ισότητα».

Αναφέρθηκε στην πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν, για ευρεία διάσκεψη διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

«Μαζί με τη Δημοκρατία της Τουρκίας»

«Σε αυτήν τη συνάντηση θα συμμετάσχουν τόσο η Δημοκρατία της Τουρκίας όσο και οι Τουρκοκύπριοι και θα γίνει αξιολόγηση για το τι είδους συμφωνία μπορεί να γίνει στη βάση της ισότητας», είπε.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «οι Ελληνοκύπριοι, οι Ελληνες και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν υπολογισμούς σαν να μην υπάρχουν Τουρκοκύπριοι στην Κύπρο, σπρώχνοντάς μας έξω από τις προσπάθειες αλλά αυτοί οι υπολογισμοί δεν πιάνουν».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δράσουμε μαζί με τη Δημοκρατία της Τουρκίας σε αυτόν τον αγώνα. Η Τουρκία λέει με κάθε ευκαιρία: ‘Δεν θα υπονομεύσουμε ούτε τα δικαιώματά μας ούτε τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ στην ανατολική Μεσόγειο’. Αυτό μας δίνει δύναμη γιατί στο μέλλον οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαίωμα και μερίδιο στον διαμοιρασμό αυτού του πλούτου», ανέφερε ο κ. Τατάρ.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση περί δύο «λαών» και δύο «κρατών» στην Κύπρο. «Οση κυριαρχία έχουν εκείνοι άλλη τόση έχουμε κι εμείς», είπε.

«Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική»

«Οταν κοιτάμε την Κύπρο, η σημασία της Κύπρου γίνεται εμφανής μετά τη Ρόδο και την Κρήτη. Για άλλη μια φορά, όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύτιμη είναι η Κύπρος και το καθεστώς της είναι εξαιρετικά στρατηγικό και γεωπολιτικό. Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική, πολύ πολύτιμη», ανέφερε.

Είναι επίσης σημαντική, πρόσθεσε, «από άποψη γεωγραφίας, ιστορίας, ως σημείο όπου διασταυρώνονται εμπορικοί δρόμοι. Απέχει μόλις 40 μίλια από την Τουρκία.

Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα 85 εκατομμυρίων σήμερα και 100 εκατομμυρίων αύριο, που θα έπρεπε να έχει τον περισσότερο λόγο στη Μεσόγειο, με ακτογραμμή 2 χιλιάδων χιλιομέτρων από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας μέχρι τα νησιά του Αιγαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ «η χώρα που θα έχει τον πιο ισχυρό λόγο στο μέλλον στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι η Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η ειρήνη σε οποιαδήποτε εξίσωση που δεν εμπλέκει τη Δημοκρατία της Τουρκίας».

Επομένως, πρόσθεσε, «η Δημοκρατία της Τουρκίας θα είναι πάντα εκεί. Τότε μπορεί να προκύψει μια δίκαιη λύση». «Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή δεν είμαστε κοντά σε αυτή την κατάσταση. Η άλλη πλευρά προσπαθεί πάντα να μας αποκλείσει», υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε επίσης ότι «οι Ελληνοκύπριοι αναπτύσσουν συνεχώς στρατιώτες και όπλα στα σύνορα», μιλώντας για τη γραμμή αντιπαράταξης.

«Σχηματίστηκαν δύο κράτη»

Με την «ειρηνευτική επιχείρηση» του 1974, είπε, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή, «το δικαίωμα του τουρκικού λαού κερδήθηκε στην Κύπρο και σχηματίστηκαν δύο κράτη». Από τότε, πρόσθεσε, «υπάρχει πολύς οπλισμός στον νότο».

«Ξέρουμε ότι υπάρχει ένα τουρκικό έθνος 40 μίλια μακριά, αλλά υπάρχει ένα τουρκικό έθνος 85 εκατομμυρίων κατοίκων. Ολος ο κόσμος γνωρίζει τη δύναμη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, οπότε κοιτάμε την Τουρκία», σημείωσε.

«Δεν αφήνουμε ποτέ άδειο το πεδίο. Κανείς δεν θέλει σύγκρουση, αλλά και η ‘νότια’ πλευρά θα πρέπει να προσέξει. Για ποιον θα χρησιμοποιηθεί αυτός ο οπλισμός; Επειδή μπροστά τους έχουν ένα μεγάλο έθνος. Δεν χρειάζεται να μιλάμε άλλο, οι εξοπλισμοί είναι μάταιοι», κατέληξε.

Πηγή: philenews.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com