Ταξιδεύοντας με τον Άλμπρεχτ Ντύρερ

Μία έκθεση στο Άαχεν παρουσίασε έργα και ιστορικά ντοκουμέντα του μεγάλου γερμανού ζωγράφου της Αναγέννησης, φωτίζοντας ιδιαίτερες πτυχές από τα ταξίδια του.

by Times Newsroom 1

Ένα σύμβολο της Αναγέννησης

Ο Άλμπρεχτ Ντύρερ, γεννημένος το 1471 στην Νυρεμβέργη, είναι ο σημαντικότερος γερμανός εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Έγινε γνωστός ως ζωγράφος, μαθηματικός και θεωρητικός των Τεχνών. Ήδη εν ζωή μάλιστα είχε γίνει γνωστός στην Ευρώπη, ενώ η φήμη του διαρκεί μέχρι σήμερα. Εδώ, μία από τις πιο γνωστές αυτοπροσωπογραφίες του.

Ο Ντύρερ και η εκκλησία

Η φήμη του Άλμπρεχτ Ντύρερ έχει τις ρίζες της στα τέλη του Μεσαίωνα και στα θρησκευτικά του χαρακτικά. Πριν από την Αναγέννηση άλλωστε η θρησκευτική τέχνη ήταν μονόδρομος για τους καλλιτέχνες. Οι ξυλογραφίες με εικόνες της Αποκάλυψης (1496-1498) και η χαλκογραφία της φωτογραφίας με τον τίτλο «Αδάμ και Εύα» (1504) του χάρισαν παγκόσμια φήμη.

Ένας σταρ ταξιδεύει

Πριν από 500 χρόνια ο ζωγράφος ταξίδεψε στη Ρηνανία και την Ολλανδία – ένα ταξίδι που τον ενέπνευσε να ζωγραφίσει νέα μοτίβα, όπως τη χαλκογραφία “Νεαρή γυναίκα με ολλανδική φορεσιά” (1521). Στο δρόμο έκανε μία στάση και στο Άαχεν. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο το ίδρυμα Λούντβιχ στο Άαχεν αφιέρωσε πρόσφατα ειδική έκθεση στο μεγάλο ζωγράφο.

Ο κόσμος με τα μάτια του Ντύρερ

Οι επιστημονικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις στον κόσμο σημάδεψαν την περίοδο της Αναγέννησης. Ο Ντύρερ γοητεύθηκε από έναν -πιθανότατα ταριχευμένο- θαλάσσιο ελέφαντα. Στην περιγραφή του μάλιστα ισχυρίζεται πως το ζώο είχε μήκος πάνω από οκτώ μέτρα – μία μικρή υπερβολή, καθώς οι θαλάσσιοι ελέφαντες συνήθως δεν ξεπερνούν τα 3,5 μέτρα.

Η καθημερινότητα του ταξιδευτή

Όπως φαίνεται και από τον σκύλο που σχεδίασε το 1520, ο καλλιτέχνης ασχολήθηκε όχι μόνο με εικόνες που ανακάλυψε στα ταξίδια του, αλλά και με απλά καθημερινά πράγματα. Στο Άαχεν εκτέθηκε και το ταξιδιωτικό του ημερολόγιο, καθώς και διάφορα ακόμη σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα: Πρόκειται για τις πρώτες περιγραφές ταξιδιών από έναν καλλιτέχνη στην ιστορία!

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο

Οι καλλιτέχνες της Αναγέννησης τοποθέτησαν τους ανθρώπους και την καθημερινότητά τους στο επίκεντρο της δουλειάς τους. Το συγκεκριμένο έργο του Άλμπρεχτ Ντύρερ απεικονίζει τον καπετάνιο Φέλιξ Χούνγκερσπρενγκ – ένα σχέδιο του 1520. Ο γερμανός καλλιτέχνης απεικόνισε το μοντέλο του δίνοντας μεγάλη βάση στη λεπτομέρεια.

Ακροβατώντας ανάμεσα σε θρησκεία και επιστήμη

Ο πίνακας «Ο Άγιος Ιερώνυμος στο σπουδαστήριο» (1521) είναι ένας διαλογισμός μπροστά στο θάνατο και τις βιολογικές διαδικασίες. Εκτός από τον Ντύρερ, πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με τα επίγεια, αφήνοντας στην άκρη την Εκκλησία – ανάμεσά τους ο Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος, ο Χανς Χολμπάιν ο Νεότερος και ο Γιαν Μπρίγκελ ο Πρεσβύτερος.

Η δύναμη του χρήματος

Για πολύν καιρό οι παραγγελίες έργων ήταν προνόμιο των ευγενών και της εκκλησίας. Στην εποχή του Άλμπρεχτ Ντύρερ ωστόσο οι παραγγελίες πορτραίτων από πλούσιους άρχισαν να αυξάνονται. Αυτό το «Πορτραίτο ενός άνδρα» (1521) δείχνει πιθανώς τον Ροντρίγκο Φερνάντες ντε Αλμάδα, γραμματέα ενός πορτογαλικού εμπορικού γραφείου στην Αμβέρσα.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή