Τέλος το ΔΝΤ, τέλος και οι πολιτικές παρεμβάσεις του

Απομένει πλέον μόνο η λήξη της αυξημένης εποπτείας, ώστε η «μαύρη» ανάμνηση των Μνημονίων να γίνει οριστική και μακρινή.

by Times Newsroom

Και ταυτοχρόνως έκλεισε οριστικά το οδυνηρό κεφάλαιο του ΔΝΤ, το οποίο έπαιξε και πολιτικό ρόλο στα χρόνια των Μνημονίων. Στην εύστοχη κίνηση του Χρ. Σταϊκούρα, επομένως, υπάρχει και ουσία (230 εκατ., συν το ισχυρό θετικό μήνυμα στις αγορές), αλλά και συμβολισμός. Καθώς το ΔΝΤ, αυτά τα 12 χρόνια της τρόικας που έγιναν θεσμοί, ήταν εκείνος ο παράγοντας των δανειστών που ήταν και πιο σκληρός, αλλά και έπαιξε πολιτικό ρόλο στις εξελίξεις της δωδεκαετίας.

  • Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΤΟ ΔΝΤ ήρθε στη χώρα με το «ροζ συννεφάκι» τού «λεφτά υπάρχουν» κι ένα «πιστόλι πάνω στο τραπέζι», μέσω του Καστελλόριζου. Προηγουμένως βέβαια το έλλειμμα και το χρέος της χώρας είχαν εξοκείλει, αλλά η οικονομία δεν είχε πέσει στα βράχια. Το μπαμ της πρόσκρουσης ακούστηκε με καπετάνιο τον Γ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια, μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό δισεκατομμυρίων (άλλοτε με τη μορφή δανείων, άλλοτε με ιδρώτα και αίμα από τους Ελληνες) έφτασε η κυβέρνηση Παπαδήμου να ψάχνει 250-300 εκατ. για να μην πτωχεύσει η χώρα. Πίσω από κάθε κεφαλοκλείδωμα της Ελλάδας βρισκόταν ένας Τόμσεν και μια Βελκουλέσκου. Το ΔΝΤ ήταν αυτό που προθυμοποιήθηκε να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης Σαμαρά, αρνούμενο να κλείσει την αξιολόγηση (το περίφημο mail Χαρδούβελη του σκάρτου δισεκατομμυρίου), που ουσιαστικά ήταν «στραγάλια» μπροστά στο χορό των δισ. που προηγήθηκαν, αλλά και ακολούθησαν. Και μάλιστα την ώρα που η χώρα ήταν έτοιμη να βγει από τα Μνημόνια. Ο «μύθος» λέει ότι ο κ. Τόμσεν ήταν αυτός που υπέβαλε την ιδέα της «κυβερνώσας Αριστεράς» στον ΣΥΡΙΖΑ του κάτω από 10%. Το γιατί φάνηκε στη συνέχεια. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ήταν αυτή που έκανε ό,τι αρνήθηκαν να κάνουν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, δηλαδή να δεσμεύσουν τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια στο Υπερταμείο -διακαή πόθο και του Τόμσεν και του Σόιμπλε.

ΟΙ πληροφορίες της εποχής έλεγαν ότι το νεύμα για την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά -διά της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας- δόθηκε κυρίως από το ΔΝΤ και την Α. Μέρκελ. Κι έτσι, αντί για το «σκίσιμο» των Μνημονίων, προέκυψε το τρίτο και χειρότερο Μνημόνιο, το οποίο έφερε και φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή των «αντιμνημονιακών» συνεταίρων της «πλατείας».

ΤΟ ΔΝΤ ήταν αυτό που έβαλε ξανά το μαχαίρι στο λαιμό της χώρας κι αναγκάστηκε ο Γ. Στουρνάρας να πληρώσει τη δόση που έληγε από ειδικό κωδικό της ΤτΕ, προκειμένου να μην πτωχεύσει η χώρα. Εκεί κοντά ήταν που η τότε κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου χρησιμοποίησε ακόμα και την ΕΥΠ (οι περίφημες υποκλοπές στο «Χίλτον») για να μεταφέρει αλλού τη «διαπραγμάτευση».

ΕΠΟΜΕΝΩΣ η οριστική απομάκρυνση του ΔΝΤ από τη χώρα δεν έχει μόνο χρηματικό και συμβολικό χαρακτήρα. Είναι και μια κατεξοχήν πολιτική πράξη: Απομακρύνθηκε ένας Οργανισμός, ο οποίος διαμόρφωσε μέρος της θλιβερής Ιστορίας που έζησε η χώρα επί μια 10ετία. Είναι το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη χώρα με ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, που δεν επιτρέπει, ούτε ανέχεται πλέον πολιτικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΡΙΚΗ

Σοκ, αποτροπιασμός, φρίκη. Οι εικόνες από τη θηριωδία των Ρώσων στην Μπούκα ήταν σαν σκηνές από την Κόλαση του Δάντη. Αψυχα κορμιά καταμεσής του δρόμου. Κορμιά καμένα ή χτυπημένα με σφαίρα στον σβέρκο. Με δεμένα χέρια. Ομαδικοί τάφοι αμάχων. «Γύρισε» το στομάχι, αλλά και το μάτι όλης της Δύσης. Δικαίως γιατί είναι ο ορισμός του εγκλήματος πολέμου. Γιατί ο πόλεμος δεν είναι φρικιαστικός μόνο και από μόνος του. Μπορεί να κάνει και «ειδικά» εγκλήματα. Τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η φρίκη της Μπούκα, απέκτησαν νέο, χειρότερο περιεχόμενο κάποια «ελληνικά φαινόμενα».

Οπως η προφανής αδυναμία καλλιτεχνών και αλληλέγγυων ΜΚΟ να πουν το όνομα Ουκρανία ή να παίζουν προκλητικά με τις λέξεις, όπως «Ειρήνη είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση». Ευτυχώς ήρθαν το «Μουσικό Κουτί» και ο μέγας Σαββόπουλος να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, σώζοντας και τη χαμένη τιμή άλαλων συναδέλφων του. Την ίδια στιγμή είδαμε και μια αυτοκινητοπομπή με ανθρώπους που κρατούσαν και κουνούσαν ρωσικές σημαίες. Οι οποίοι δεν ήταν πολλοί, αλλά δεν ήταν και λίγοι. Ηταν όμως σίγουρα οργανωμένοι. Οι αυτοκινητοπομπές δεν δημιουργούνται από μόνες τους.

Ούτε ξεκινάνε από το ίδιο μέρος και πάνε σε ένα άλλο ίδιο μέρος. Αυτή ξεκίνησε από τον Ν. Κόσμο και πήγε στο Σύνταγμα. Εκεί βρίσκονταν Ουκρανοί πρόσφυγες, οι οποίοι διαδήλωναν για τη βιασμένη πατρίδα τους από τον Ρώσο εισβολέα. Οι αυτοκινούμενοι είχαν το θράσος όχι μόνο να πάνε να κουνήσουν τις ρωσικές σημαίες στα μούτρα των θυμάτων της βάρβαρής εισβολής. Τους έβριζαν και έκαναν και χειρονομίες.

Ποιο το περίεργο θα αναρωτηθεί κανείς. Κάποιος που πάει στο θύμα του βιαστή και κουνάει τη σημαία του βιαστή δεν είναι ικανός για όλα; Είναι. Οπως κι αυτό που έκαναν, είναι άλλη μια φρίκη μέσα στη φρίκη του πολέμου. Κι άλλο «έγκλημα πολέμου», που έγινε σε συνθήκες ειρήνης.

Είδες η ΔΕΗ; Κόλαφος στα ψεύδη

Ούτε 10 μέρες δεν κρατάνε τα «θαύματα» του ΣΥΡΙΖΑ. Το περίφημο 1,4 δισ. υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, που είπε ο Α. Τσίπρας στη Βουλή και το επαναλάμβαναν σαν κασέτα όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χθες δέχθηκε ένα ηχηρό χαστούκι από τη ΔΕΗ. Την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριελάμβανε στα «υπερκέρδη», προσάπτοντας μάλιστα στην κυβέρνηση ότι την ιδιωτικοποίησε τη χειρότερη στιγμή. Αφήνοντας κατά μέρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε μια πτωχευμένη ΔΕΗ, η οποία μόλις σε δύο χρόνια κατάφερε να πολλαπλασιάσει την τιμή της μετοχής της. Χθες ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το 2021. Εχει ζημιά 18,4 εκατ. ευρώ, αλλά έχει συμβάλει στις επιδοτήσεις των λογαριασμών νοικοκυριών και επιχειρήσεων με 800.000.000 ευρώ. Ουσιαστικά, δηλαδή, έχει λειτουργική κερδοφορία 871 εκατ, αλλά βάζοντας πλάτη στην κοινωνία εμφανίζεται οριακά ζημιογόνος. Αποδεικνύοντας την πολιτική αμάθεια του Α. Τσίπρα, το λαϊκισμό του και τις ανέξοδες κορόνες του. Απέναντι στην έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία της «ιδιωτικοποιημένης» ΔΕΗ…

Τα νέα της Κοζάνης

Στην Κοζάνη πηγαίνει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης κουβαλώντας ένα διπλό μήνυμα: Στροφή στην πράσινη ενέργεια-κανένας δογματισμός για το λιγνίτη. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛ.ΠΕ., που είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, τονίζοντας τη σημασία της στροφής στην πράσινη ενέργεια. Θα μιλήσει όμως, όπως λένε οι πληροφορίες, και για το λιγνίτη, ο οποίος επιστρατεύεται στις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση. Δίνοντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένας δογματισμός εναντίον του, αλλά και αποκαλύπτοντας ένα ακόμα μεγάλο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ: Η μείωση της χρήσης λιγνίτη -για τον οποίο φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ- για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος άρχισε επί συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Κι άρχισε μειώνοντας το λιγνίτη κατά 50%, δηλαδή κατά περίπου 10.000.000 τόνους ετησίως…

ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ

Με ειδική διάταξη, όπως είχε γίνει και με την πανδημία, η κυβέρνηση αποφάσισε να δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων αισχροκερδούν. Δηλαδή η «γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ» στην οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο των 640.000 ευρώ θα γίνει π.χ. Lidl. Ή το πρατήριο π.χ. που πήρε πρόστιμο για αισχροκέρδεια θα έχει όνομα, επώνυμο και διεύθυνση. Αν η εταιρία ή το πρατήριο προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, αυτό θα αναφέρεται στην ανακοίνωση του ονόματος. Οι κατεργάρηδες στον πάγκο τους…

Από την ιστοσελίδα EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com