Τέμπη: Οδύνη, ερωτήματα, αναζήτηση ευθυνών

Τεράστια οδύνη, αλλά και πολλά ερωτήματα προκαλεί το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο γερμανόφωνος τύπος καλύπτει τις εξελίξεις και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις.

by Times Newsroom

Το σημείο της καταστροφής στα Τέμπη

Τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το οποίο αναπαράγεται σε πολλές γερμανικές εφημερίδες και ιστοσελίδες αναφέρει ότι «οι διασώστες και οι δημοσιογράφοι που φτάνουν στο σημείο μένουν άφωνοι» από το μέγεθος της καταστροφής και ότι «ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί. Το πρωί της Τετάρτης οι εργασίες διάσωσης συνεχίζονταν με γερανούς, βαρύ εξοπλισμό, καθώς και εκπαιδευμένους σκύλους».

Ο συντάκτης του dpa θέτει το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν να βρίσκονται στην ίδια γραμμή το InterCity από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη με 350 επιβάτες και η εμπορική αμαξοστοιχία σε αντίθετη κατεύθυνση, παρότι πρόκειται για διπλή σιδηροδρομική γραμμή;»

«Επικρίσεις για τη διαχείριση του δικτύου»

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα «η Δευτέρα ήταν αργία, πολλοί είχαν αξιοποιήσει το τριήμερο για να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς κι έτσι το τρένο ήταν γεμάτο με νέους ανθρώπους, που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη».

Ο απεσταλμένος της ARD τονίζει ότι στο παρελθόν «είχε διατυπωθεί έντονη κριτική για το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και για την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του δικτύου και ανήκει στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους (FS). Το πρώτο σημείο-αφορμή για κριτική είναι ότι έχουν αγοραστεί τρένα παρωχημένης τεχνολογίας, για παράδειγμα από την Ελβετία ή την Πορτογαλία (…) κάτι που σίγουρα δεν αποτελεί αιτία για το δυστύχημα. Όμως, το δεύτερο σημείο, στο οποίο εστιάζει η κριτική, είναι ότι λείπουν ηλεκτρονικά συστήματα. Ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη γραμμή συμβαίνει συχνά να συνεννοούνται τηλεφωνικά οι μηχανοδηγοί με τους υπεύθυνους στην Αθήνα, για να διαπιστώσουν αν παραμένει ελεύθερο το επόμενο κομμάτι της γραμμής».

Τεχνικά προβλήματα στη γραμμή;

Το μεσημέρι της Τετάρτης το ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV μετέδωσε ζωντανά εικόνες από την άφιξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο σημείο του δυστυχήματος. Στην ιστοσελίδα του γερμανικού δικτύου αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «350 ταξιδιώτες βρίσκονται καθ’οδόν μέσα στη νύχτα, από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη, όταν το τρένο τους συγκρούεται μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία. Η έκταση της καταστροφής δεν γίνεται ορατή, παρά μόνο στη διάρκεια της νύχτας. Πληροφορίες για τεχνικά προβλήματα δίνουν μία πρώτη ένδειξη για την πιθανή αιτία του δυστυχήματος». Πάντως όλοι οι ανταποκριτές γερμανικών ΜΜΕ τονίζουν ότι ακόμη είναι νωρίς για να δοθεί αξιόπιστη απάντηση για τα αίτια του δυστυχήματος.

NZZ: «Απελπιστική κατάσταση του δικτύου»

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung (NZZ) επισημαίνει ότι «μόνο εικασίες υπάρχουν για τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά είναι πολλές οι ενδείξεις που υποδηλώνουν ανθρώπινο λάθος», ενώ αναφέρεται αναλυτικά στις δηλώσεις του προέδρου των μηχανοδηγών Κώστα Γενιδούνια στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και ιδιαίτερα στην επισήμανσή του ότι «δεν λειτουργεί κανένα ηλεκτρονικό σύστημα, όλα γίνονται χειροκίνητα».

Η εφημερίδα της Ζυρίχης υπενθυμίζει ότι «Η διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, περίπου 500 χιλιομέτρων, είναι η πιο σημαντική σιδηροδρομική σύνδεση στη χώρα. Τη λειτουργία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων (Hellenic Train) έχουν αναλάβει οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι (FS). Το 2017 η Αθήνα είχε παραχωρήσει στους FS την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων ΤΡΕΝΟΣΕ στα πλαίσια του αναγκαίου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που αποτελούσε προϋπόθεση για τη χορήγηση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στην υπερχρεωμένη Ελλάδα. Λόγω της απελπιστικής κατάστασης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου η τιμή πώλησης δεν ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια ευρώ».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή