«Θα πάμε στη Σελήνη το 2024» δηλώνει ο διοικητής της NASA

by Times Newsroom 1

Τους τελευταίους μήνες μια σειρά από γεγονότα αλλά και δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων έθεταν σε αμφιβολία την προγραμματισμένη για το 2024 επανδρωμένη αποστολή της NASA στη Σελήνη. Αρχικά τα ίδια τα στελέχη της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας διέρρεαν στα μίντια διαφόρων ειδών δυσκολίες που υπάρχουν για να γίνουν όλα πρέπει εντός των προθεσμιών και να εκτοξευτεί το πλήρωμα της αποστολής σε τρία χρόνια.

Στη συνέχεια ήρθε η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου του δημοσίου τομέα των ΗΠΑ να ανακοινώσει ότι μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε στη NASA για την αποστολή στη Σελήνη διαπίστωσε ότι οι νέες στολές που θα φορούν οι αστροναύτες της χρειάζονται τουλάχιστον πέντε έτη για να ετοιμαστούν. Πριν από λίγες μέρες η NASA ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά μια σειρά από διαδικασίες και εργασίες σχετικές με την αποστολή στη Σελήνη μετά τη μήνυση που κατέθεσε η διαστημική εταιρεία του αφεντικού της Amazon Τζεφ Μπέζος εξαιτίας της συμφωνίας με υπέγραψε η NASA για ένα κομμάτι της αποστολής με τη διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ.

Όλα αυτά υποχρέωσαν τον διοικητή της NASA να εμφανιστεί ετήσιο Διαστημικό Συμπόσιο που γίνεται στο Κολοράντο και να δηλώσει πώς όλα προχωρούν κανονικά και ότι η αποστολή θα γίνει σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2024. Ο Μπιλ Νέλσον επανέλαβε την ατάκα που είχε πει ο Τζον Κένεντι όταν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν αστροναύτες στη Σελήνη «επιλέγουμε να παμε αυτή τη δεκαετία στη Σελήνη όχι επειδή είναι εύκολο αλλά επειδή είναι δύσκολο» συμπληρώνοντας «μπορούμε να κάνουμε δύσκολα πράγματα επειδή είμαστε άνθρωποι που τα πετυχαίνουμε».

Σύμφωνα με το σχέδιο της αποστολής το πλήρωμα θα αποτελείται από τέσσερις αστροναύτες με τουλάχιστον ένα μέλος του πληρώματος να είναι γυναίκα. Όταν το διαστημόπλοιο φθάσει στη Σελήνη δύο μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο σκάφος και δύο μέλη θα κατέβουν με μια σεληνάκατο στην επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου σε μια περιοχή του Νότιου Πόλου.

Ένα από τα μέλη του πληρώματος που θα μπουν στη σεληνάκατο θα είναι γυναίκα η οποία θα είναι και αυτή που για συμβολικούς λόγους θα βγει και πρώτη από την σεληνάκατο. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που πατάει το πόδι της στη Σελήνη. Οι δύο αστροναύτες θα παραμείνουν για μια εβδομάδα στη Σελήνη πραγματοποιώντας πλήθος εργασιών και ερευνών.

Η αποστολή αυτή είναι μέρος του προγράμματος Artemis της NASA το οποίο διαδέχεται το πρόγραμμα Apollo στο πλαίσιο του οποίου έγιναν οι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη. Στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis θα γίνουν αρκετές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη, θα δημιουργηθεί ένας διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα στηθούν πιθανότατα οι πρώτες μόνιμες βάσεις στην επιφάνεια του δορυφόρου μας. Απώτερος στόχος είναι ο διαστημικός σταθμός και οι βάσεις να λειτουργήσουν ανάμεσα στα άλλα και ως ενδιάμεσοι κόμβοι για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και άλλα σημεία του ηλιακού μας συστήματος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή