Θανατική ποινή – απονομή δικαιοσύνης ή βίαιη αποστέρηση ζωής;

by ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ
  • Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Η θανατική ποινή, η ”εσχάτη των ποινών”, είναι στην ουσία η αποστέρηση της ζωής ενός ατόμου που έχει καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα, ως μέσο σωφρονισμού. Με αυτό τον τρόπο, η δικαιοσύνη επιχειρεί να μειώσει την εγκληματικότητα ,προκαλώντας στην ουσία φόβο στους πολίτες ώστε να μη διαπράξουν και οι ίδιοι σοβαρά αδικήματα. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: κατά πόσο η θανατική ποινή μπορεί να ωφελήσει μία κοινωνία; Είναι ανασταλτικός παράγοντας για την αυξημένη εγκληματικότητα ή βίαιη αφαίρεση ζωή και μάλιστα από το ίδιο το κράτος;

Το κράτος , ειρωνικά, αφαιρεί μία ζωή για να σε διδάξει πως δεν πρέπει εσύ ο ίδιος να σκοτώσεις. Είναι ειρωνικό , αλλά ο λόγος που υπάρχει η δικαιοσύνη και δε δικάζει ο απλός κόσμος είναι ακριβώς επειδή πρέπει να υπάρχει η απουσία του θυμικού και να επικρατεί η διάθεση διαπαιδαγώγησης, αλλά και η ίδια διαθέτει την ίδια εκδικητική διάθεση. Έχει διαπιστωθεί πως στις χώρες που επικρατούσε η θανατική ποινή δε μειώθηκε δραστικά η εγκληματικότητα. Γεγονός που μας δείχνει ότι η κοινωνία πρέπει να χρησιμοποιήσει άλλα μέσα,, κυρίως την παιδεία, ώστε να διαπαιδαγωγήσει τους πολίτες. Δεν μπορούμε να μη λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι επειδή και η δικαιοσύνη μπορεί να κάνει λάθος ,τους αθώους ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί σε βίαιη αποστέρηση της ζωής τους.

Ο άνθρωπος πρέπει να έχει την ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη του, να επανέλθει ως ένα υγιές μέλος της κοινωνίας και να μετανιώσει για το όποια λάθη έχει διαπράξει. Και δεν το λέω επηρεασμένη από κάποιο θρησκευτικό πιστεύω, αλλά από το δικαίωμα που έχουν όλοι στη δεύτερη ευκαιρία. Η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου, η καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αξιών από την εποχή του σχολείου κιόλας, θα συνδράμει στη μείωση της εγκληματικότητας.

The following two tabs change content below.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας, αθλήτρια του Taekwondo πολλά χρόνια και λάτρης της φιλοσοφικής σκέψης, προσπαθώ να εξερευνώ μέσα από τα κείμενά μου την ψυχή του ανθρώπου και πώς μπορεί ο κόσμος μας αυτός να γίνει καλύτερος. Έχω πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα, όπως μουσική, θέατρο, κινηματογράφο.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Τελευταία άρθρα απόΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή