Θέματα πολιτιστικής συνεργασίας στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, σε Πρίστινα και Πρίζρεν

«Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση για να τεθούν οι βάσεις για μια συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού μεταξύ των δύο πλευρών, μέσα από την ανάπτυξη κοινών δράσεων και συνεργιών»

by Times Newsroom

​Τη βούληση να προωθήσουν την πολιτιστική συνεργασία, ως πεδίο προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών, διατύπωσαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, και ο Υπουργός Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Hajrulla Çeku, σε συνάντησή τους στην Πρίστινα, στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης της Λίνας Μενδώνη, σε Πρίστινα και Πρίζρεν.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Κοινή βούληση αποτελεί η έναρξη μιας ευρύτερης συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού. Είμαστε εδώ για να αποκομίσουμε μια πρώτη εικόνα του πολιτιστικού τοπίου, μέσα από ένα σύντομο πρόγραμμα επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και εκθέσεις και επαφές με πολιτιστικούς οργανισμούς. Κάλεσα τον Υπουργό Πολιτισμού να επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα μπορέσουμε, σε ένα γενικό πλαίσιο αρχών και δράσεων, να προωθήσουμε μια συστηματική συνεργασία».

Από την πλευρά του, στις δηλώσεις του ο Υπουργός Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Hajrulla Çeku, ευχαρίστησε τη Λίνα Μενδώνη, που αποδέχθηκε την πρόσκληση και δήλωσε ότι «η συνάντηση αυτή αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση για να τεθούν οι βάσεις για μια συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού μεταξύ των δύο πλευρών, μέσα από την ανάπτυξη κοινών δράσεων και συνεργιών».

Ο Υπουργός Πολιτισμού Hajrulla Çeku, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, παρουσία του Πρωθυπουργού Albin Kurti, με τον οποίον η Λίνα Μενδώνη, συζήτησε θέματα πολιτιστικής συνεργασίας αλλά και τις ευρύτερες σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Πρίστινα, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε την Εθνική Βιβλιοθήκη η οποία αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτιστικό τοπόσημο για την περιοχή. Η Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Hajrulla Çeku, είχε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους πολιτιστικών οργανισμών, όπου εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας για την ανάπτυξη συνεργιών στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, στη μεταφορά τεχνογνωσίας στα θέματα συντήρησης, σχεδιασμού, παρουσίασης και προβολής εκθέσεων. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε, επίσης, την περιοδική έκθεση “Artistic Intervention – RomaMoMa Library with Farije Mehmeti”, που φιλοξενείται στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Λίγο αργότερα οι δύο Υπουργοί παρακολούθησαν, στην Καθολική Εκκλησία Αγίου Αντωνίου, τη συναυλία “Fokus Esenvalds Choral Works” της Χορωδίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας την οποία  διηύθυνε ο Eriks Esenvalds.

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στη διήμερη επίσκεψή της, σε Πρίστινα και Πρίζρεν, συνοδεύουν η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα Ελένη Βακάλη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Έλενα Κουντούρη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιουλία Παπαγεωργίου, ο Γιάννης Ματαράγκας της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, και συνεργάτες του Γραφείου της. ​

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, με τον Πρωθυπουργό Albin Kurti Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, με τον Πρωθυπουργό Albin Kurti  Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, με τον Υπουργό Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού H. Çeku στη συναυλία της Χορωδίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας στην Πρίστινα_4 Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Χορωδίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας στην Καθολική Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή