Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ (1922-2011) Ενδυματολόγος

Βραβευμένη πολλάκις για την εργασία της στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου

by Times Newsroom

Η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ (Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 1922 – Κονέκτικατ, 21 Ιανουαρίου 2011) ήταν ενδυματολόγος, βραβευμένη πολλάκις για την εργασία της στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Η βραβευμένη ελληνοαμερικανίδα ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη-Ολντριτζ πέθανε στο Κονέκτικατ από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 88 ετών. Είχε δημιουργήσει τα κοστούμια για περισσότερες από 300 θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων το «Dreamgirls» και το «42nd Street» που ανέβηκαν στο Μπρόντγουεϊ, και είχε συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες. Το 1975 κέρδισε Οσκαρ για τα κοστούμια της ταινίας «Ο μεγάλος Γκάτσμπι» με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ,ενώ βραβεύτηκε και με τρία Τόνι για τα θεατρικά «Αννι», «Barnum» και το «Κλουβί με τις τρελές». Η κορυφαία ενδυματολόγος, η οποία ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Τομ Ολντριτζ, υπήρξε γνωστή για την ικανότητά της να μεγαλουργεί είτε επρόκειτο για θέαμα του Λας Βέγκας είτε για παράσταση όπερας και να δημιουργεί τα πάντα, από κοστούμια της ελισαβετιανής εποχής έως σύγχρονη μόδα του δρόμου. Επί 20 και πλέον χρόνια ήταν η κύρια ενδυματολόγος του Φεστιβάλ Σαίξπηρ της Νέας Υόρκης.

Η Θεώνη Αθανασίου Βαχλιώτη είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο πατέρας της ήταν στρατιωτικός χειρουργός και βουλευτής. Ως παιδί η Θεώνη είχε μανία με τις κούκλες και τα ρούχα τους _ όλη της τη ζωή διατηρούσε μεγάλη συλλογή από κούκλες. Αμέσως μόλις αποφοίτησε από το αμερικανικό Κολλέγιο στην Αθήνα αποφάσισε να στραφεί στο θέατρο. Γράφτηκε στη Θεατρική Σχολή Γκούντμαν του Σικάγου και σταματώντας καθ’ οδόν στη Νέα Υόρκη παρακολούθησε την ταινία «Καίσαρας και Κλεοπάτρα». Δεκαετίες αργότερα δήλωσε στο περιοδικό «New Yorker»: «Κάτι παράξενο συνέβη. Με συνεπήρε η ομορφιά των ανάλαφρων ρούχων που φορούσε η Βίβιαν Λι. “Οι άνθρωποι μπορούν να δείξουν τόσο ωραίοι με τα ρούχα” είπα στον εαυτό μου. “Υπάρχει ένα μυστήριο στα κοστούμια”. Και έτσι ξεκίνησαν όλα».

[Μποζανίνου Τάνια, Η τελευταία πράξη για τη Θεώνη Βαχλιώτη-Ολντριτζ. Το Βήμα, 22/01/2011]

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com