Θερμή υποδοχή του νέου θεατρικού έργου-βιβλίου «Η αντανάκλαση μιας πόζας» του Τάκη Λουκάτου

by Times Newsroom

Μια αλλιώτικη παρουσίαση βιβλίου με θεατρικές, μουσικές και εικαστικές «αντανακλάσεις» και πολλούς σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και του επιχειρείν παρόντες «Η αντανάκλαση μιας πόζας» του Τάκη Λουκάτου στο POLIS ART CAFE, ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το πρώτο θεατρικό έργο- βιβλίο του ηθοποιού- σκηνοθέτη –χορογράφου -εικαστικού Τάκη Λουκάτου με τίτλο Η αντανάκλαση μιας πόζας παρουσιάστηκε από τις εκδόσεις ΑΣΤΑΡΤΗ, στο φιλόξενο χώρο του POLIS ART CAFE, στη Στοά του Βιβλίου.

Μια ξεχωριστή βραδιά με «αντανακλάσεις» θεατρικού λόγου, ινδικής μουσικής, λυρικού τραγουδιού, πιάνου και εικαστικών έργων που απόλαυσαν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και φιλότεχνοι που κατέκλυσαν το χώρο. Η παρουσίαση είχε ένα πάνελ από εξαιρετικούς ομιλητές και ηθοποιούς που ερμήνευσαν αποσπάσματα του νέου θεατρικού έργου που βασίζεται στη ζωή και το έργο του Όσκαρ Ουάιλντ. Η σκηνοθεσία και εικαστική επιμέλεια ήταν του Τάκη Λουκάτου ο οποίος δημιούργησε ένα μοναδικό θεατρικό και εικαστικό σκηνικό.

Το ενδιαφέρον βιβλίο παρουσίασαν οι: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Δούκισσα Φωτάρα, συγγραφέας, φιλόλογος, μεταφράστρια και ιδρύτρια της λέσχης των ποιητών, ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, καθηγητής ορθοδοντικής, γνωστός ως «πατέρας της Μύρτιδος» γιατί ανέπλασε το πρόσωπο της μικρής αρχαίας Αθηναίας (ανακοίνωσε στην εκδήλωση ότι ετοιμάζει μια νέα ανάπλαση ολόσωμη σε αρχαία κόρη) και η Ιόλη Σίμου, υπεύθυνη εκδόσεων ΑΣΤΑΡΤΗ. Επίσης διαβάστηκαν επαινετικά λόγια για το συγγραφέα σε σχετικό κείμενο της Ειρήνης Μουντράκη, θεατρολόγου- κριτικού θεάτρου και εισηγήτριας γραμματολογίου του Εθνικού Θεάτρου. Όλοι εξήραν το «τόλμημα» και την «πολυσχιδή προσωπικότητα» του Τάκη Λουκάτου ο οποίος αποτύπωσε με τον δικό του τρόπο τα μηνύματα της ζωής και του έργου του Όσκαρ Ουάιντ.  Συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Γεωργία Ζώη (Σάρα Μπερνάρ), Γιώργος Κροντήρης (Όσκαρ Ουάιλντ) και Μαρία Σόκαλη (Κοστάνς, σύζυγος του ΄Οσκαρ Ουάιλντ) αποδίδοντας τα πρόσωπα του έργου.

Την παρουσίαση της νέας αυτής έκδοσης πλαισίωσε μια ενδιαφέρουσα έκθεση με σκίτσα του ζωγράφου Θοδωρή Ραυτόπουλου που εικονογραφούν την έκδοση, τον πίνακα του ΄Οσκαρ Ουάιλντ της ζωγράφου Ελένης Χατζηπουλίδου καθώς επίσης γλυπτές κούκλες και έργα του Τάκη Λουκάτου. Ανάμεσά τους και η κούκλα- ομοίωμα της Βέρας Ζαβιτσιάνου που πρωτοπαρουσιάσθηκε το 1990 στη γκαλερί DADA κι έμεινε στην κατοχή του καλλιτέχνη εις μνήμην της, μετά από επιθυμία της ιδίας.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με κλασική ινδική μουσική από τον Ιάσονα Ψαράκη (solo sitar), άριες που ερμήνευσε η Αννίτα Σούση ενώ στο πιάνο ήταν η μουσικολόγος και πιανίστα Λίλα Σούση, υπεύθυνη για το μουσικό μέρος της βραδιάς. Την παρουσίαση συντόνισε  ο δημοσιογράφος Αλκίνοος Μπουνιάς. Προβλήθηκε επίσης σχετικό βίντεο που επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Βαλσάμης. Την εκδήλωση παρουσίασε στην αρχή της βραδιάς ο Βασίλης Χατζηιακώβου, υπεύθυνος εκδηλώσεων του Polis Art Café.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Δημήτρης Κολλάτος σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί Πέννη Παπουτσή, Βίβιαν Βαλσάμη, Ειρήνη Κονίδου, Κλαίρη Μανιάτη, Γρηγόρης Ορφανουδάκης, Γιώργος Πολυχρονίδης, Σάννα Σαρή, η Αναστασία Μονογενή, σοπράνο, η Ελένη Χατζηπουλίδου, ζωγράφος, η Κωνσταντίνα Βέργου, συγγραφέας, από το χώρο του τραγουδιού η Σόφη Παπά και ο Κώστας Μπίγαλης, η Μανίτα Χατζηφωτίου, κόρη του Ζάχου Χατζηφωτίου, η Έφη Βασιλάκου, επικεφαλής των εκδόσεων ΑΣΤΑΡΤΗ, ο Πέτρος Ματαίο, χρονογράφος, η Πάνυ Σταθοπούλου, διευθύντρια Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Κερατσινίου, ο Ανδρέας Πιτταράς, καρδιολόγος, ο Νίκος Τροβάς, δικηγόρος, γνωστοί επιχειρηματίες, στελέχη μεγάλων εταιριών και δημόσιων οργανισμών κ.ά.

Στα άμεσα σχέδια του Τάκη Λουκάτου είναι να παρουσιασθεί Η αντανάκλαση μιας πόζας και ως θεατρικό έργο σε αθηναϊκές αίθουσες.

Βασίζεται στη ζωή και το έργο του τολμηρού και ρηξικέλευθου για την εποχή του ΄Οσκαρ Ουάιλντ, στην εποχή της ακμής αλλά και της πτώσης του στα τελευταία χρόνια ζωής του με επίκεντρο τη  σχέση του με τον Λόρδο ΄Αλφρεντ Ντάγκλας και το κοινωνικό σκάνδαλο που προκάλεσε. Ο συγγραφέας σκιαγραφεί το πρόσωπο της ψυχής του ΄Οσκαρ Ουάιλντ μέσα από τις αντανακλάσεις μιας πόζας που δεν στέκεται στο είδωλό της αλλά κοιτάζει βαθιά μέσα στην ψυχή όλων μας, δημιουργώντας όπως λέει ο ήρωας του έργου, Όσκαρ Ουάιλντ «το πορτραίτο της Δικής σας Ψυχής».

Η αντανάκλαση μιας πόζας ξεδιπλώνει την προσποίηση σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, αποκαλύπτει την κουκούλα που παραπέμπει στην κούκλα με την οποία καταπιάστηκε ως πρωτεργάτης στο είδος αυτό, ο Τάκης Λουκάτος δημιουργώντας πολλές εικαστικές δημιουργίες- κούκλες, ομοιώματα διάσημων γυναικών- ηθοποιών.

Η Αντανάκλαση μιας Πόζας του Τάκη Λουκάτου

Το πρώτο βιβλίο- θεατρικό έργο του πολυτάλαντου ηθοποιού- σκηνοθέτη –χορογράφου -εικαστικού και εκπαιδευτικού Τάκη Λουκάτου με τίτλο Η αντανάκλαση μιας πόζας κυκλοφόρησε και παρουσιάστηκε επίσημα από τις εκδόσεις ΑΣΤΑΡΤΗ.

Η αντανάκλαση μιας πόζας βασίζεται στη ζωή και το έργο του τολμηρού και ρηξικέλευθου για την εποχή του ΄Οσκαρ Ουάιλντ, στην εποχή της ακμής αλλά και της πτώσης του στα τελευταία χρόνια ζωής του με επίκεντρο τη  σχέση του με τον Λόρδο ΄Αλφρεντ Ντάγκλας και το κοινωνικό σκάνδαλο που προκάλεσε. Την έκδοση στολίζουν σκίτσα του Θοδωρή Ραυτόπουλου.

Ο συγγραφέας σκιαγραφεί το πρόσωπο της ψυχής του ΄Οσκαρ Ουάιλντ μέσα από τις αντανακλάσεις μιας πόζας που δεν στέκεται στο είδωλό της αλλά κοιτάζει βαθιά μέσα στην ψυχή όλων μας, δημιουργώντας όπως λέει ο ήρωας του έργου, Όσκαρ Ουάιλντ «το πορτραίτο της Δικής σας Ψυχής».

Το κείμενο είναι γραμμένο σε θεατρική μορφή, έχει μια μείξη υπερβατικού και ρεαλιστικού στοιχείου με δαντελωτή πλοκή, με άξονα το αυτοαναλυτικό πορτραίτο του Ουάιλντ σε μια ενδοσκόπηση που ξεκινάει από την αυταρέσκεια της κοινωνικής καταξίωσης και καταλήγει στη συντριβή της κοινωνικής απαξίωσης.

Η σκηνοθεσία του έργου έχει χοροθεατρική και κινηματογραφική δομή με εναλλαγή εικόνων ονομάζοντας «εικόνες» τις σκηνές ο ίδιος ο δημιουργός τους. Με έναν χορό ηθοποιών και χορευτών οι οποίοι ανταλλάσουν διαλόγους με τον πρωταγωνιστή Όσκαρ Ουάιλντ, ο Τάκης Λουκάτος μάς μεταφέρει στο κλίμα της Βικτωριανής εποχής επιχειρώντας μια καλλιτεχνική τομή μιας μεγαλοφυΐας που έγραψε τη δική της ιστορία. Όπως μας λέει ο συγγραφέας τον «ενδιέφερε να πάει λίγο πιο πέρα στο βάθος της Ψυχής του Όσκαρ».

Στοχασμούς για το βιβλίο παραθέτουν στη νέα αυτή έκδοση η θεατρολόγος-κριτικός θεάτρου Ειρήνη Μουντράκη και οι καθηγητές Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και Ανδρέας Ράθωσης, ενώ περιλαμβάνονται στο βιβλίο συγχαρητήριες επιστολές του μεγάλου θεατράνθρωπου Αλέξη Σολομού στον Τάκη Λουκάτο για παλαιότερες δουλειές του.

Το πρώτο θεατρικό έργο-βιβλίο του Τάκη Λουκάτου παρουσιάσθηκε πρόσφατα στη Στοά του Βιβλίου στο Polis Art Café που γέμισε από σημαντικούς καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, συγγραφείς και απλούς φιλότεχνους, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με θεατρικά και εικαστικά στοιχεία που επιμελήθηκε ο ίδιος. Για το μουσικό μέρος της βραδιάς υπεύθυνη ήταν η μουσικολόγος και πιανίστα Λίλα Σούση. Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, Ειρήνη Μουντράκη θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου και εισηγήτρια γραμματολογίου του Εθνικού Θεάτρου, Δούκισσα Φωτάρα, συγγραφέας, φιλόλογος και ιδρύτρια της λέσχης των ποιητών, ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, καθηγητής ορθοδοντικής, γνωστός ως πατέρας της Μύρτιδος γιατί ανέπλασε το πρόσωπο της μικρής αρχαίας Αθηναίας και η Ιόλη Σίμου, υπεύθυνη εκδόσεων ΑΣΤΑΡΤΗ.

Όλοι εξήραν την πολυσχιδή προσωπικότητα του Τάκη Λουκάτου ο οποίος έχει μια πλούσια πολυετή καλλιτεχνική δράση στο θεατρικό, χορευτικό και εικαστικό χώρο. Επίσης αναφέρθηκαν στην επιτυχημένη πορεία του ως εκπαιδευτικός που μυεί τους νέους στη χαρά της τέχνης, δημιουργώντας κατά καιρούς πολυθεάματα με διακεκριμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες και μάλιστα τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή μαθητών του και παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Η αντανάκλαση μιας πόζας ξεδιπλώνει την προσποίηση σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, αποκαλύπτει την κουκούλα που παραπέμπει στην κούκλα με την οποία καταπιάστηκε ως πρωτεργάτης στο είδος αυτό, ο Τάκης Λουκάτος δημιουργώντας πολλές εικαστικές δημιουργίες- κούκλες, ομοιώματα διάσημων γυναικών- ηθοποιών.

«Η γλώσσα του έχει εκφραστική ζωντάνια και πληρότητα» τονίζει ο κ. Χαραλαμπάκης ενώ προλογίζοντας το βιβλίο, επισημαίνει: «Ο Τάκης Λουκάτος ανασυνθέτει ιδιοφυώς τα συντρίμμια της ψυχής του τραγικού Όσκαρ Ουάιλντ, του αισθαντικού γητευτή των ανθρώπων, μέσα από τον οδυνηρό λαβύρινθο των στοχασμών και των άλογων πράξεών του, με αποκορύφωση του δράματος τη συντριβή του, η οποία ως «μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας» επιφέρει την αριστοτελική κάθαρση».

Η θεατρολόγος κα Ειρήνη Μουντράκη αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο Όσκαρ Ουάιλντ υπήρξε ένας άνθρωπος που προσπάθησε να κάνει τη ζωή του έργο τέχνης. Την ίδια στάση ζωής υπηρετεί και ο Τάκης Λουκάτος με μεγάλη αφοσίωση στην ομορφιά: της ζωής, του κόσμου, του πνεύματος και των ανθρώπων. Στάση που στον σημερινό κόσμο – αλλά ίσως και πάντοτε – μοιάζει ηρωική. Θεωρώ μεγάλη τύχη τη γνωριμία μου μαζί του και σας προτρέπω να τον γνωρίσετε κι εσείς καλύτερα μέσα από την ανάγνωση του θεατρικού του έργου. Εύχομαι καλοτάξιδη Η αντανάκλαση μιας πόζας και συγχαίρω την κα Βασιλάκου και τις εκδόσεις Αστάρτη για την καλαίσθητη έκδοση».

Λίγα λόγια για τον Τάκη Λουκάτο

Ο Τάκης Λουκάτος έχει μια πλούσια πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο ως ηθοποιός, χορευτής, χορογράφος, σκηνοθέτης και εικαστικός δημιουργός. 

Έχει δημιουργήσει τη δική του χοροθεατρική ομάδα “Μεταμορφώσεις”  πραγματοποιώντας πλήθος εκδηλώσεων- πολυθεαμάτων με συνδυασμό θεάτρου, χορού, εικαστικών  στην Αθήνα, την περιφέρεια αλλά και εκτός συνόρων.

Έχει  ανεβάσει πολλές παραστάσεις και μάλιστα με παιδιά με ειδικές ανάγκες, στην Παλαιά Βουλή και σε άλλους χώρους πολιτισμού. 

Από το 1987 έχει πραγματοποιήσει πλήθος εκθέσεων με πρωτότυπα εικαστικά έργα και μάλιστα γλυπτές κούκλες- ομοιώματα γνωστών γυναικών από το χώρο της τέχνης, ενώ διατηρεί δικό του ατελιέ  με έργα του από όλη τη διαδρομή του στον εικαστικό χώρο.

Παράλληλα  κάνει σημαντικό εκπαιδευτικό έργο δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες να συμμετάσχουν σε δρώμενα που παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό. Έχει βραβευθεί για παραστάσεις του από το Υπουργείο Παιδείας και το Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

 


Πληροφορίες έκδοσης
  • Η Αντανάκλαση μιας Πόζας
  • Τάκης Λουκάτος
  • Εκδόσεις ΑΣΤΑΡΤΗ
  • Τιμή βιβλίου: 15 ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή