Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για τις «χρωματιστές ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΠΟΛΥχρωμη Θεσσαλονίκη, Σπύρος Βούγιας, κατηγόρησε από την πλευρά του τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα ότι «αλλοιώνει βίαια τον φωτισμό που επέλεξε ο καλλιτέχνης ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του έργου».

by Times Newsroom

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να εγκαταστήσει αυτόματο σύστημα φωτισμού led στις «ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία.

Ο αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, ανάρτησε σχετική φωτογραφία στον λογαριασμό του κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του δημάρχου Θεσσαλονίκης και το διάσημο τσίρκο, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «τσίρκο Ζερβάνο στη Θεσσαλονίκη».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΥχρωμη Θεσσαλονίκη, Σπύρος Βούγιας, κατηγόρησε από την πλευρά του τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα ότι «αλλοιώνει βίαια τον φωτισμό που επέλεξε ο καλλιτέχνης ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του έργου».

«ΟΙ “ΟΜΠΡΕΛΕΣ” ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΟΥΜΕ. Μπορεί να εμπνευστεί κανείς από τις υπέροχες “Ομπρέλες” (όπως ο έξοχος σχεδιαστής της ¨Πολύχρωμης Θεσσαλονίκης” Χριστόφορος Αδάμ), που τις ονειρεύτηκε να σκάνε σαν λουλούδια ή σαν πυροτεχνήματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Ακόμα και οι σχηματικές καρικατούρες του συνδυασμού του Κωνσταντίνου Ζέρβα “Ναι στη Θεσσαλονίκη” που αντέγραψαν προεκλογικά αυτή την ιδέα, δεν έβλαψαν το αριστούργημα του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Έρχεται τώρα η ίδια η διοίκηση του Δήμου και αλλοιώνει βίαια τον φωτισμό που επέλεξε ο καλλιτέχνης ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του έργου. Θέλω να πιστεύω πως ένας δήμαρχος με στοιχειώδη εικαστική ευαισθησία δεν μπορεί να επιτρέψει να καταστραφεί αισθητικά το πιο όμορφο και εμβληματικό σύγχρονο μνημείο της πόλης».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του δήμου είχε τη λογική οι «Ομπρέλες» να φωτίζονται με λευκό φως, όπως μέχρι τώρα, αλλά παράλληλα να δίδεται η δυνατότητα φωτισμού του γλυπτού σε περίπου δέκα διαφορετικές χρωματικές εναλλαγές, όταν οργανώνονται συμβολικές δράσεις.

«Οι ”Ομπρέλες” του Γιώργου Ζογγολόπουλου είναι ένα έργο που έχει αγαπηθεί από τον κόσμο και έχει ενταχθεί στην κοινωνική ζωή. Συχνά οργανώνονται συμβολικές δράσεις και μάλιστα πολλές φορές κοινές με άλλους δήμους της χώρας που φιλοξενούν έργα του γλύπτη.

Για παράδειγμα, οι ”Ομπρέλες” συνηθίζεται να φωτίζονται μπλε για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού ή πορτοκαλί για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας των Γυναικών. Πλέον, με το νέο σύστημα φωτισμού, αυτό θα μπορεί να γίνεται απλώς και μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Μάκης Κυριζίδης.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή