Θλίψη για την “Αυγή”, την ιστορική εφημερίδα, που κλείνει, αλλά και για τους εργαζόμενους, που χάνουν τη δουλειά τους!

Κάποια από τα λαλίστατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι ποτέ δεν κατανόησαν την τεράστια ζημιά, που, ηθελημένα προκάλεσαν στα ΜΜΕ, ούτε “συγκινήθηκαν” όταν προέκυψαν, επί των ημερών τους, στρατιές ανέργων δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων, ούτε έδειξαν να κατανοούν το ρόλο που έχουν τα ΜΜΕ στη δημοκρατία και στην ελευθεροτυπία!

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Κάποια από τα λαλίστατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι ποτέ δεν κατανόησαν την τεράστια ζημιά, που, ηθελημένα προκάλεσαν στα ΜΜΕ, ούτε “συγκινήθηκαν” όταν προέκυψαν, επί των ημερών τους, στρατιές ανέργων δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων, ούτε έδειξαν να κατανοούν το ρόλο που έχουν τα ΜΜΕ στη δημοκρατία και στην ελευθεροτυπία! Ζητούμενο είναι, αν αντιλαμβάνονται και τώρα, τι σημαίνει να αφεθεί, ακόμα και η “Αυγή” να κλείσει!

  • Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Κανένας πολίτης δεν θα ’πρεπε να φτάνει στο σημείο, χαιρέκακα να ειρωνεύεται, να σαρκάζει και χρησιμοποιώντας απίστευτους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς να “στάζει χολή” -όπως κατά κόρον γίνεται τα τελευταία 24ωρα στο διαδίκτυο- επειδή μια ημερήσια εφημερίδα, όπως η ιστορική “Αυγή”, χρωστά δεδουλευμένα 600.000 ευρώ και λόγω έλλειψης πόρων, καταχωρίσεων, συνδρομητών, αλλά κυρίως αναγνωστών, οδηγείται τελικά στο κλείσιμο!

Προσωπικά θλίβομαι επειδή και άλλοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, γραφίστες, τυπογράφοι κλπ (μετά, απ’ όσους έχασαν τη δουλειά τους τα τελευταία χρόνια, από το προσωπικό της “Ελευθεροτυπίας”, του “Έθνους”, των “Νέων”, του Βήματος, του “MEGA” κ.ά.) θα χάσουν και αυτοί το ψωμί τους, αλλά κυρίως γιατί μια ακόμα “φωνή”, ένα ακόμα ενημερωτικό μέσο -έστω αυστηρά κομματικό- ενταγμένο, όμως, στο γενικότερο ρόλο του τύπου, δεν παύει να θεωρείται και να είναι -με εξαίρεση τις κάθε είδους μικρές, λαθρόβιες, ασήμαντες φασιστοφυλλάδες- από τους βασικούς “πυλώνες της δημοκρατίας”.

Διαφωνούσα πάντα και διαφωνώ κάθετα μ΄ όσους έχουν επιλέξει να θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει και να επιβιώνει μόνο το μέσο ενημέρωσης της προτίμησής τους, επειδή έτσι… “γουστάρουν” και επειδή εκείνο εκφράζει τις δικές τους απόψεις.

Ωστόσο, ανεξάρτητα αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με τη “γραμμή” και την αρθρογραφία της “Αυγής”, κυρίως μετά το 1981, πολύ δε περισσότερο με την θεματογραφία της των τελευταίων χρόνων, δεν παύει να είναι μια ιστορική εφημερίδα, που, για πολλές 10ετίες πρωτοστατούσε σε δημοκρατικούς αγώνες, ενώ σπουδαίες πολιτικές προσωπικότητες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, υπέγραφαν στις σελίδες της, σπουδαία κείμενα. Στην “Αυγή” δημοσίευε καθημερινά το χρονογράφημά του και ο Κώστας Βάρναλης!

Στην “Αυγή”, έχουμε κατά καιρούς διαβάσει εξαιρετικές πολιτικές αναλύσεις, μεγάλα ρεπορτάζ σε κοινωνικά θέματα, εργασιακά και κυρίως σε θέματα Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Πολλά στελέχη μεγάλων ΜΜΕ, έχουν θητεύσει, νωρίτερα εκεί, για χρόνια.

Η απαξίωση των ΜΜΕ

Ήταν τεράστια η απογοήτευση όσων από εμάς, θεωρούσαμε αυτονόητη, στην περίοδο της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα υποστήριζε η “Αυγή”, τα απειλούμενα με κλείσιμο ΜΜΕ (τις μεγαλύτερες εφημερίδες και κανάλια), όταν από κυβερνητικά στελέχη, συστηματικά λοιδορούνταν, απαξιώνονταν, συκοφαντούνταν και πολεμούνταν λυσσαλέα, με πολλούς τρόπους και κυρίως όταν απειλούνταν η επιβίωση και η ύπαρξή τους!

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, επί των ημερών της παντοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, έμειναν άνεργοι!

Και δεν μιλάμε για το άλλο μεγάλο θέμα, τις παράλληλες… “εχθρικές ενέργειες” απέναντι στους δημοσιογράφους, με το “πλιάτσικο” στα αποθεματικά του ασφαλιστικού μας ταμείου και την κατάργηση των βασικών ασφαλιστικών πόρων από το αγγελιόσημο.

Η στάση της “Αυγής”, σ’ αυτές τις συμπεριφορές, αν δεν ήταν ευθέως ευθυγραμμισμένη με τις… εξαλλοσύνες συγκεκριμένων κομματικών στελεχών, προβάλλοντας σχετική αρθρογραφία, ανοίγοντας μέτωπα προσωπικά με επώνυμους αρθρογράφους εφημερίδων, αναπαράγοντας συκοφαντίες και ύβρεις, δεν ήταν πάντως με τη μεριά των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Σε περιόδους που η “πολεμική” και οι απειλές αφανισμού των μεγαλύτερων ΜΜΕ της χώρας, ήταν σε εξέλιξη, εκείνοι, κυρίως τα στελέχη της “Αυγής”, τηρούσαν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, επιλεκτική… ουδετερότητα! Και χαρακτηριστική αδιαφορία, ενώ είχαν κάθε λόγο, να υπερασπιστούν γενικότερα το ρόλο των ΜΜΕ και θα περίμενε κανείς να αντιταχθούν στις κάθε είδους αθλιότητες και επιθέσεις κομματικών στελεχών συλλήβδην κατά των ΜΜΕ. Δεν το έπραξαν!

Η ιστορική εφημερίδα “Αυγή”, όπως σωστά επισημαίνει και ο μέχρι πρόσφατα διευθυντής της, θα μπορούσε να επιβιώσει, αν από τα 60.000 ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, την υποστήριζαν με συνδρομές τους, τουλάχιστο 5.000 αναγνώστες.

Κάποια από τα λαλίστατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι ποτέ δεν κατανόησαν την τεράστια ζημιά, που, ηθελημένα προκάλεσαν στα ΜΜΕ, ούτε “συγκινήθηκαν” όταν προέκυψαν, επί των ημερών τους, στρατιές ανέργων δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων, ούτε έδειξαν να κατανοούν το ρόλο που έχουν τα ΜΜΕ στη δημοκρατία και στην ελευθεροτυπία!

Ζητούμενο είναι, αν αντιλαμβάνονται και τώρα, τι σημαίνει να αφεθεί, ακόμα και η “Αυγή” να κλείσει! Κανένας δεν προσπάθησε αρκετά, όπως εκ του αποτελέσματος είναι φανερό, να πείσει, τουλάχιστο… το 1/12 από ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να στηρίξουν, ως αναγνώστες, την ιστορική εφημερίδα. Αλλά και να καταστεί ξανά η εφημερίδα, με την ποιοτική της ύλη και τη ζωντάνια της, ελκυστική σε αναγνώστες όχι μόνο κομματικούς, αλλά και γενικότερα προοδευτικούς πολίτες και άλλων κομμάτων.

Άποψή μας είναι ότι η εφημερίδα, δεν πρέπει να κλείσει, έχει ρόλο στη δημοκρατία! Και στην ελευθεροτυπία! Και αυτές οι αρχές, θα θέλαμε όλοι, να ήταν πάντα στο νου των στελεχών του εντύπου, αλλά κυρίως του κόμματος, που εκφράζεται μέσα απ’ αυτό.

Ειδικότερα, ευχόμαστε και ελπίζουμε, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στην εφημερίδα, τελικά, να μη χάσουν τη δουλειά τους!

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com