Τι είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού και πώς αντιμετωπίζεται;

by Times Newsroom

Κάθε άρθρωση του ανθρώπινου σώματος βασίζει τη σταθερότητά της σε ανατομικές δομές που ονομάζονται σύνδεσμοι, οι οποίοι ενώνουν 2 οστά καθώς και στο μυϊκό σύστημα που την περιβάλλει. Για παράδειγμα, η άρθρωση του γόνατος έχει τέσσερις βασικούς συνδέσμους για τη σωστή λειτουργία και σταθερότητά της.

Δύο από αυτούς τους συνδέσμους συνδέουν το κάτω οστό του γόνατος, δηλαδή την κνήμη με το άνω οστό του γόνατος, δηλαδή τον μηρό. Βρίσκονται κεντρικά μέσα στην άρθρωση του γόνατος και αναφέρονται ιατρικά ως πρόσθιοι και οπίσθιοι χιαστοί σύνδεσμοι. Αυτές οι ανατομικές δομές είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα του γόνατος και εμποδίζουν κατά κύριο λόγο την υπερβολική μετατόπιση των οστών κατά τον προσθιοπίσθιο άξονα.

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού είναι ένας σημαντικός τραυματισμός της άρθρωσης του γόνατος, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της συνέχειας του.

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού μπορεί επίσης να αφορά και σε σύνθετες βλάβες που αφορούν στο ίδιο το γόνατο. Αν και είναι δυνατόν να προκληθούν τραυματισμοί σε πολλούς συνδέσμους στο κάτω άκρο, ο ειδικός ορθοπαιδικός χειρουργός Αθλητίατρος Απόστολος Σταθέλλης σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος σύνδεσμος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε τραυματισμούς ατόμων που ασχολούνται με έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συχνά αναφέρεται ως «ρήξη του ACL» (ACLanterior cruciate ligament). Η βλάβη αυτή είναι μακράν ο πιο κοινός τύπος τραυματισμού του συνδέσμου που υφίστανται σήμερα οι επαγγελματίες αθλητές.

Συμπτώματα και αιτίες τραυματισμού της ρήξης πρόσθιου χιαστού

Αν και είναι σπάνιο για τα ανενεργά άτομα να υποστούν βλάβη στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο (ACL), είναι όμως δυνατόν. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που υποφέρουν από μια πάθηση ρήξης πρόσθιου χιαστού είναι αθλητές που ασχολούνται με έντονες αθλητικές δραστηριότητες όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο και γενικότερα αθλήματα που έχουν επαφή με τον αντίπαλο (contact sports) και πολλές απότομες αλλαγές κατεύθυνσης.

Ο αθλητίατρος Απόστολος Σταθέλλης αναφέρει ότι η πλειονότητα των τραυμάτων στον πρόσθιο χιαστό συμβαίνει σε διαστρέμματα της άρθρωσης, κατά τα οποία η διάταση που προκαλείται στον σύνδεσμο ξεπερνάει τα όρια ελαστικότητάς του με επακόλουθη την ολική ή μερική του ρήξη.

Τύποι τραυματισμών πρόσθιου χιαστού

Οι ειδικοί της αθλητιατρικής χρησιμοποιούν συγκεκριμένα κριτήρια για την κατηγοριοποίηση μιας ρήξης ACL.

Οι ρήξεις πρόσθιου χιαστού χαρακτηρίζονται ανάλογα με:

  1. Την παλαιότητα του τραυματισμού σε οξείες βλάβες (εντός 4 εβδομάδων) και χρόνιες βλάβες (παλαιότερες των 4 εβδομάδων).

  2. Τη ρήξη μόνο του συνδέσμου ή και του οστού στο οποίο καταφύεται ο σύνδεσμος.

  3. Το αν η βλάβη είναι μεμονωμένη ή σύνθετη βλάβη κατά την οποία τραυματίζονται και άλλες ανατομικές δομές του γόνατος, όπως είναι ο έσω πλάγιος σύνδεσμος, οι μηνίσκοι ή η οπίσθια έξω γωνία της άρθρωσης του γόνατος.

  4. Την εντόπιση του σημείου της ρήξης (κάτω τριτημόριο, μέσο ή άνω τριτημόριο)

  5. Το αν είναι μερική ρήξη (δηλαδή τραυματισμός μίας από τις δύο μπάντες του συνδέσμου) ή ολική ρήξη του συνδέσμου.

Πώς να διαγνώσετε την ρήξη στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο;

Μόνο ο γιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση του ιδιαίτερου αυτού τραυματισμού στον πρόσθιο χιαστό. Η φυσική εξέταση διεξάγεται κυρίως για να ελεγχθούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Έλλειψη πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης

  • Παρουσία συλλογής υγρού μέσα στην άρθρωση

  • Δυσφορία, φλεγμονή και αυξημένη ευαισθησία

  • Αίσθημα προσθιοπίσθιας αστάθειας κατά τη διεξαγωγή των κλινικών δοκιμασιών (test)

Ο ασθενής αναφέρει αίσθημα αστάθειας. Η συλλογή υγρού μέσα στην άρθρωση εμποδίζει την ομαλή κάμψη και έκταση του γόνατος και προκαλεί πόνο.

Για να προχωρήσουμε περαιτέρω στην ακριβή διάγνωση της ρήξης πρόσθιου χιαστού είναι απαραίτητη η μαγνητική τομογραφία τόσο για τον εντοπισμό της ρήξης όσο και για την αναζήτηση πρόσθετων βλαβών στη περιοχή του γόνατος.

Άτομα που παρουσιάζουν τη χρόνιας μορφή της βλάβης συχνά αναφέρουν ότι ολόκληρη η άρθρωση του γόνατός τους έχει γίνει ιδιαίτερα ασταθής. Συχνά περιγράφουν ότι το γόνατο «δεν τους κρατάει» με αποτέλεσμα τη σοβαρή δυσφορία και φλεγμονή των ιστών καθώς και την αναγκαστική μείωση των αθλητικών δραστηριοτήτων τους.

Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά η ρήξη του πρόσθιου χιαστού σύνδεσμου;

Στόχος της χειρουργικής αποκατάστασης είναι η σταθεροποίηση του γόνατος και η αποφυγή δευτερογενών βλαβών που μπορεί να συμβούν λόγω της αστάθειας, όπως είναι π.χ η ρήξη μηνίσκου ή ο τραυματισμός του αρθρικού χόνδρου. Κατά τη χειρουργική επέμβαση αντικαθίσταται ο σπασμένος σύνδεσμος με αυτόλογο μόσχευμα. Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά και διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Η επιλογή του μοσχεύματος γίνεται από τον εξειδικευμένο χειρουργό αφού λάβει υπόψιν του εξατομικευμένα τις ανάγκες και απαιτήσεις κάθε ασθενούς. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο είτε την ίδια μέρα είτε την επόμενη.

Ευχαριστούμε πολύ τον Σταθέλλη Απόστολο M.D, PhD, Ορθοπαιδικό Χειρουργό Αθλητίατρο, Επιμελητή Γ‘ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ούλμ – Γερμανίας.

O εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός κ. Σταθέλλης Απόστολος εργάστηκε και εξειδικεύτηκε επί 8 χρόνια στη Sportklinik-Stuttgart (ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αθλητικών κακώσεων της Γερμανίας) και άλλα κορυφαία κέντρα ορθοπαιδικής της Γερμανίας.

www.stathellisorthopaedics.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή