Τι γίνεται με τον πρωθυπουργό Ράμα, πότε θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην «τσαμουριά;» (αλβανικό δημοσίευμα)

by Times Newsroom

Η σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Χιμάρα ήταν μια επίσκεψη που έχει δύο όψεις, γράφει η αλβανική «Shqiptarja», αυτές είναι:

«Φυσιολογική, αν η Ελλάδα είχε δείξει ειλικρινή προσοχή όλα αυτά τα χρόνια».

«Υπερβολική», γιατί οι θέσεις της Αθήνας αυτά τα 30 χρόνια δεν είχαν τον προσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής σε σχέση με μειονοτικές θέσεις, αλλά μπορούμε να πούμε θέσεις στην παρέμβαση των εσωτερικών υποθέσεων της Αλβανίας και ίσως ακόμη και στην ανοιχτή παραβίαση της κυριαρχίας της Αλβανίας και γιατί όχι και με έμμεσους τρόπους και για την αλλοτρίωση εδαφών!

Το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχει γίνει σαν να ήταν ένα κρατικό ζήτημα μετά από ένα ιστορικό βίας ή καταπίεσης.

Στην πραγματικότητα, σήμερα, η ελληνική μειονότητα είναι μια μειονότητα που απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που θα ζήλευε κάθε μειονότητα στην Ελλάδα.

Χώρες όπως η Ελλάδα και η Σερβία έχουν ένα κοινό πρόβλημα:

Συνδέουν τις μειονότητες με εδαφικά ζητήματα, θεωρώντας τις ως απειλή για την κυριαρχία και όχι ως πλεονέκτημα για τις κοινωνίες των χωρών τους, και υπό αυτό το πρίσμα βλέπουν και αντιμετωπίζουν τις μειονότητες τους σε γειτονικές χώρες!

Το πρόβλημα της Αλβανίας είναι ότι: για λόγους καλής γειτονίας και της ανάγκης για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, συμπεριφέρεται με κατωτερότητα, μη θεσπίζοντας ποτέ την προϋπόθεση της «αμοιβαιότητας».

Αυτό μας έχει κάνει να συμπεριφερόμαστε σαν υποτελείς και με το δίκιο μας και στη χώρα μας!

Τα Βαλκάνια δεν συνέρχονται από τις ψυχώσεις του εθνικισμού.

Σήμερα, κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, η σημαία της Ελλάδας υψώθηκε σαν να βρισκόμαστε σε ελληνικό έδαφος!

Φανταστείτε αν η Γερμανίδα Καγκελάριος έβλεπε σήμερα τη Λωρραίνη, με τις τάσεις της ελληνικής πολιτικής στη Χιμάρα, ή αν ο Ιταλός Πρόεδρος έκανε μια τέτοια επίσκεψη στη Νίκαια με την ιδέα ότι πρόκειται για ιταλικό έδαφος!

Ελπίζω ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει ιδέα για ένωση ελληνικών δήμων στη Νότια Αλβανία παρόλο που η επανίδρυση το έκανε τετελεσμένο γεγονός αφήνοντας το δικαίωμα στις τοπικές εκλογές σε αυτές τις περιοχές, που ήταν σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αν θα είχαμε «δεξιότητες» ως κράτος και θα είχαμε τη δύναμη για ανταποδοτικότητα, τότε η επόμενη επίσκεψη θα έπρεπε να είναι η επίσκεψη του Ράμα στην τσαμουριά, ο οποίος θα έπρεπε να ορκιστεί για το θέμα των περιουσιών των Αλβανών, όπως ορκίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός!

Shqiptarja

 © Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή