Τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ με το «αντάρτικο» του Πολάκη;

Στην εσωστρέφεια βύθισε τον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση του 75% των ψηφοδελτίων του και υπό αυτό το πρίσμα δόθηκε τελικώς και η απάντηση στο ερώτημα γιατί αργούσε τόσο πολύ η Κουμουνδούρου να ανακοινώσει τους υποψήφιους βουλευτές.

by Times Newsroom

Ελάχιστη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, ο Παύλος Πολάκης απείλησε με ανάρτησή του τον Αλέξη Τσίπρα πως σκέπτεται να μην είναι υποψήφιος ο ίδιος, αν δεν συμπεριληφθεί το όνομα του Μιχάλη Χαιρετάκη στο ψηφοδέλτιο του Νομού Χανίων.

«Προφανώς από «λάθος» ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ δεν συμπεριελήφθη, παρά τη χθεσινή εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, στην ανακοίνωση των ονομάτων για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα Χανιά. Μέχρι να διορθωθεί το “λάθος” δεν ισχύει ούτε η δική μου υποψηφιότητα. Εγώ φίλους και συντρόφους δεν πουλάω, επειδή κάποιοι έχουν ανασφάλειες και συμπεριφέρονται με όρους διαδρόμου! Θα λυθούν στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή ΟΛΑ», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης, «θάβοντας» οριστικά το κλίμα περί ανανέωσης, εύστοχων επιλογών κ.λπ. που προσπαθούσε να περάσει ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Κουμουνδούρου.

Αργότερα, δόθηκε στη δημοσιότητα η άτυπη ενημέρωση – απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον Παύλο Πολάκη, με την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον προκαλεί να παραιτηθεί.

«Οι αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι συλλογικές και την τελική απόφαση για τη κατάρτισή τους έχουν τα όργανα του κόμματος. Η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είναι εθελοντική για όλα τα στελέχη, βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οποιος διαφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων, έχει κάθε δικαίωμα να μη συμμετάσχει σε αυτά», ανέφερε η ανακοίνωση – απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον «αψύ Σφακιανό», ο οποίος ανταπάντησε με νέα ανάρτηση, στην οποία ανέφερε ότι «η συλλογική απόφαση εχθές στην Πολιτική Γραμματεία περιείχε 6 υποψήφιους στα Χανιά. Αυτήν υπηρετώ τιμώντας και φιλία και συντροφικότητα και προσωπική αξιοπρέπεια. Προφανώς και όλα θα λυθούν και θα αποφασιστούν με καθαρό και δημόσιο τρόπο στα όργανα του κόμματος».

Το παρασκήνιο πίσω από την κόντρα κορυφής (πολλοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν χθες ότι είναι ευκαιρία να «φαγωθεί» ο Πολάκης και να βγει από το κάδρο των εκλογών, διότι κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό στον ΣΥΡΙΖΑ) είναι έντονο και πολλών μηνών. Ο Μιχάλης Χαιρετάκης είναι προσωπικός φίλος του Παύλου Πολάκη και πρόεδρος των ελαιουργών στο Νομό Χανίων. Ο κ. Πολάκης, αφού αρχικά δεν κατάφερε να κόψει την υποψηφιότητα του εσωκομματικού του εχθρού Γιώργου Σταθάκη, επιχείρησε να επιβάλει την υποψηφιότητα Χαιρετάκη, έτσι ώστε να «κόψει» ψήφους από τον Γιώργο Σταθάκη και η πρωτιά του στα Χανιά να μην απειληθεί. Ολες τις προηγούμενες ημέρες, ο «αψύς Σφακιανός» έλεγε σε συζητήσεις και τηλέφωνα ότι τα έχει κανονίσει με τον Τσίπρα και ο Χαιρετάκης θα είναι στη λίστα που θα ανακοινωθεί, παρά τις αντιρρήσεις Σταθάκη και άλλων, που είχαν μεταφερθεί στην τρόικα των ψηφοδελτίων (Ρ. Σβίγγου, Γ. Βασιλειάδης, Μιχ. Καλογήρου).

Μετά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην οποία ελήφθησαν αποφάσεις, προχθές Σάββατο, ο Πολάκης υποστηρίζει ότι ο Χαιρετάκης ήταν μέσα στη λίστα, κανονικά και κάποιο «χέρι» στο χρόνο που μεσολάβησε μέχρι τις ανακοινώσεις τον έβγαλε εκτός. Πληροφορίες λένε ότι ο Πολάκης αναζητούσε τον Τσίπρα να διαμαρτυρηθεί και να καταφέρει να ξαναβάλει τον Χαιρετάκη στη λίστα, αλλά ο Τσίπρας δεν του σήκωνε το τηλέφωνο. Τότε αποφάσισε να αναρτήσει αυτό που ανάρτησε, που περιέχει μέχρι και απειλές για σύγκρουση στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι από την Κουμουνδούρου διευκρινίζεται πως δεν έγινε κανένα «λάθος», όπως υποστηρίζει ο Παύλος Πολάκης, και ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό του στενού του συνεργάτη, επαναφέροντας τον Χαιρετάκη στα ψηφοδέλτια. 

Προβλήματα με τα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν δεν υπάρχουν μόνο στα Χανιά, γι’ αυτό και αφέθηκαν κάποιες θέσεις κενές στα ψηφοδέλτια όλων των εκλογικών περιφερειών, ώστε όταν τα θέματα που υπάρχουν λυθούν να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια. Πέραν της αντίδρασης Πολάκη, υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις σε τοπικό επίπεδο για πολλούς υποψηφίους, ενώ κατά γενική ομολογία τα ψηφοδέλτια είναι εξαιρετικά φτωχά, τόσο σε ουσία όσο και σε εντυπώσεις. Οσον αφορά την αμφίπλευρη διεύρυνση, είναι μέσα τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. που μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου (Βασίλης Κόκκαλης), είναι μέσα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. που εδώ και καιρό είχε ξεκαθαριστεί ότι δεν θα ήταν στα ψηφοδέλτια της Χαριλάου Τρικούπη (Συμεών Κεδίκογλου), όπως και πρόσωπα που κινούνται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοινώθηκαν επίσης οι ηθοποιοί Αννα Ελεφάντη (κόρη του Αγγελου Ελεφάντη που ήταν η φωνή στα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ), Μαρία Κανελλοπούλου, Μάριος Αθανασίου, η σκηνοθέτιδα Τζένη Αρσένη, η σεναριογράφος Αννα Χατζησοφιά, οι δημοσιογράφοι Γιώργος Καραμέρος και Δημήτρης Χατζηνικόλας, ο πρώην αρχηγός ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος, οι καθηγητές Νικόλας Φαραντούρης, ο Γιάννης Μυλόπουλος κ.ά.

Και ανίερη συμμαχία

Στα παρεπόμενα του παρασκηνίου της συγκρότησης ψηφοδελτίων, αναδείχθηκε μία συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, στην Αρκαδία. Δεν αφορά τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, αλλά τις ζυμώσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που αναμένονται τον Οκτώβριο του 2023. Στην Αρκαδία, έχει προκύψει «γάμος» ανάμεσα στον Πέτρο Τατούλη και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπαηλιού σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει λάβει την απόφαση να στηρίξει τον Πέτρο Τατούλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μαζί όμως με τον Πέτρο Τατούλη, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να στηρίξει και τον Γιώργο Μπουλούκο, μάρτυρα υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο οποίος κ. Μπουλούκος αναδείχθηκε πρόσφατα με τις ψήφους της παράταξης Τατούλη «Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή