Τι λένε οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία για τον Ερντογάν

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις προεδρικές εκλογές και ο ρυθμιστικός ρόλος του φιλοκουρδικού κόμματος.

by Times Newsroom

Ο μέσος όρος των τελευταίων οκτώ μηνών των δημοσκοπήσεων στην Τουρκία δείχνει ότι το ΑΚΡ έχει μεν χάσει ψήφους, αλλά διατηρεί τη βάση του 30%. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αυξήσει τους ψήφους της και κυμαίνεται στα 26%, αλλά όχι τόσο όσο για να περάσει το ΑΚΡ.

Φαίνεται ότι το άθροισμα των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων (η λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία), που αποτελείται απο τα κόμματα του CHP, IYI Parti (Καλό Κόμμα), του DEVA (Μπαμπατζάν), τo Genc Parti GP (του Νταβούτογλου), SAADET parti (Καραμολλάογλου) και το μικρό (κάτω από το 1%) DP (Δημοκρατικό Κόμμα), όλα μαζί υπερτερούν του αθροίσματος της κυβερνητικής συμμαχίας (ΑΚΡ, ΜΗΡ, κλπ).

Αλλά και οι δύο συμμαχίες έχουν ανάγκη το φιλοκουρδικό ΗDP, το οποίο (χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την κυβερνητική συμμαχία) κυμαίνεται στο 10%.

Σοβαροί αναλυτές δεν θεωρούν δεδομένο ότι θα χάσει ο Ερντογάν τις προεδρικές εκλογές και εξακολουθούν να του δίνουν 50%. Ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουροι ότι στις βουλευτικές εκλογές (που θα γίνουν ταυτόχρονα, τον Ιούνιο του 2023) η συμμαχία του Ερντογάν με το εθνικιστικό ΜΗΡ θα υπολείπεται από την συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Τι απαντούν οι Τούρκοι στο ερώτημα «έχουμε εχθρότητα με τον ελληνικό λαό;»

Υπενθυμίζεται ότι την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τούρκοι αξιωματούχοι κλιμακώνουν την εμπρηστική ρητορική κατά της χώρας μας, μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρείας metropoll έδειξε ότι η πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης δεν θεωρεί εχθρό τους Έλληνες.

«Με τον ελληνικό λαό έχουμε εχθρότητα ή όχι; ο ελληνικός λαός είναι εχθρός ή φίλος;» ήταν το ερώτημα της σφυγμομέτρησης.

Το 31,3% απάντησε «ναι» υπάρχει εχθρότητα, ενώ το 64% των ερωτώμενων απάντησε «όχι».

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, είναι ενδεικτικό ότι στο ίδιο το κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν μόνο το 35,7% λέει «ναι» και το 60,3% «όχι» δεν έχουμε εχθρότητα, ενώ ακόμα και στο εθνικιστικό κόμμα MHP του κυβερνητικού εταίρου Μπαχτσελί μόλις το 39,7% λέει «ναι», ενώ το 57,8% λέει «όχι»!

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή