Τι σχέση έχει το γράμμα «Z» με το ρωσικό στρατό στην Ουκρανία;

Το «Ζ» το είδαμε για πρώτη φορά πάνω σε ρωσικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα καθώς συγκεντρώνονταν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, την περίοδο πριν την εισβολή. Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το γράμμα, μαζί με άλλους δείκτες, χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό ως αναγνωριστικά για να διακρίνει τον εξοπλισμό των Ρώσων στο πεδίο της μάχης από αυτόν της Ουκρανίας.

by Times Newsroom

Το Σάββατο, ο Ρώσος γυμναστής Ιβάν Κούλιακ στάθηκε δίπλα στον Ουκρανό αντίπαλο Ιλλία Κόβτουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Apparatus στη Ντόχα του Κατάρ. Ο Κούλιακ κέρδισε το χάλκινο στους παράλληλους ζυγούς και εμφανίστηκε στο βάθρο με το γράμμα »Ζ» στη στολή του, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

Το «Ζ» έχει εξελιχθεί ως σύμβολο υπερηφάνειας για τις ένοπλες δυνάμεις για όσους υποστηρίζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη Δύση καταδικάζεται ως ένδειξη εθνικιστικού αισθήματος. Μετά από όλες τις κυρώσεις και τα μποϊκοτάζ, το γράμμα «Z» μπορεί να είναι σύντομα το μόνο δυτικό πράγμα που έχει απομείνει στη Ρωσία, σχολιάζει το gzeromedia.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής, η οποία απαγόρευσε τη Δευτέρα τη συμμετοχή σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές στις διοργανώσεις της, δήλωσε ότι κίνησε πειθαρχική διαδικασία εναντίον του Κούλιακ.

Το «Ζ» το είδαμε για πρώτη φορά πάνω σε ρωσικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα καθώς συγκεντρώνονταν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, την περίοδο πριν την εισβολή. Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το γράμμα, μαζί με άλλους δείκτες, χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό ως αναγνωριστικά για να διακρίνει τον εξοπλισμό των Ρώσων στο πεδίο της μάχης από αυτόν της Ουκρανίας.

Μετά την εισβολή, το γράμμα «Ζ» άρχισε να εμφανίζεται σε φούτερ, σε αυτοκίνητα και φορτηγά, σε πανό σε συγκεντρώσεις υπέρ του Κρεμλίνου και σε διαφημιστικές πινακίδες στα συστήματα του μετρό της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Το είδαμε επίσης το Σάββατο σε ένα ίδρυμα για παιδιά στην πόλη του Καζάν, όπου οι ασθενείς σχημάτισαν το γράμμα για να βγάλουν φωτογραφία. Χρησιμοποιείται επίσης ως μιμίδι σε διαδικτυακά φόρουμ όπως το 4chan και έχει επιλεγεί από υπερεθνικιστές.

Ορισμένες εταιρείες έχουν αντικαταστήσει την κυριλλική εκδοχή του με το λατινικό γράμμα «Z» στα λογότυπά τους, ενώ ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αλλάξει τα γράμματα στα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα ρωσικά, η λέξη «για» γράφεται ως «za» και το Υπουργείο Άμυνας έχει κατακλύσει το Instagram με αναρτήσεις που λένε «για την ειρήνη», «για τα παιδιά μας», «για τη νίκη», όλα χρησιμοποιώντας το αγγλικό γράμμα «Z».

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες ότι το γράμμα «Ζ» σχεδιάζεται στις κατοικίες Ρώσων που είναι κατά του πολέμου ή επικριτές του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τέτοιες σημάνσεις, στρατιωτικά τουλάχιστον, δεν είναι ασυνήθιστες. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Βρετανία χρησιμοποίησε το Allied Star για να ξεχωρίσει στη μάχη, ενώ η ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιούσε τη Σβάστικα. Τι σημαίνει όμως το ρωσικό γράμμα «Z», που δεν υπάρχει καν στο κυριλλικό αλφάβητο και έχει δαιμονοποιηθεί τόσο;

Σύμφωνα με τον ερευνητή στο Woodrow Wilson Center, Καμίλ Γκαλίεφ, το γράμμα «Z» μπορεί να σημαίνει «Za pobedy», δηλαδή «Για τη νίκη».

Ωστόσο, ο καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, πρώην διευθυντής της δεξαμενής σκέψης RUSI, δήλωσε στο Sky News ότι το σύμβολο θα μπορούσε να βασίζεται στην τοποθεσία. Ορισμένα κονβόι έχουν σχεδιάσει ένα μεγάλο «V», που δείχνει ότι μπορεί να είναι μέρος των Ανατολικών Δυνάμεων του Βοστόκ, ανατολικά της χώρας. Έτσι, στα οχήματα με «Z», το γράμμα μπορεί να σημαίνει «Zapad», δηλαδή Δύση.

Αυτή η ερμηνεία είναι η πιο δημοφιλής μεταξύ των στρατιωτικών αναλυτών. Άλλοι πιστεύουν ότι ίσως αναφέρεται στον βασικό στόχο των Ρώσων σε αυτόν τον πόλεμο: τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το σύμβολο μπορεί επίσης να είναι μέρος ενός τεχνάσματος των Ρώσων, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει ιστορικά λευκές ρίγες για να συμβολίσουν τη φιλική πρόθεση. Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν αυτή την τακτική πέρυσι όταν συγκέντρωσαν χιλιάδες στρατεύματα σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΔΙΑΜΑΧΗ ΡΩΣΙΑΣ – ΟΥΚΡΑΝΙΑΣΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com