Τι σημαίνει η ένταξη της Ελλάδας στις «μη φιλικές» χώρες της Ρωσίας

Διευκρινίσεις από διπλωματικές πηγές

by Times Newsroom

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διευρύνει τον κατάλογο των «μη φιλικών» προς τη Ρωσία κρατών, εντάσσοντας σε αυτόν την Ελλάδα, τη Δανία, την Κροατία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που υπέγραψε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, στον κατάλογο αυτόν καταχωρούνται οι χώρες, που «υλοποιούν μη φιλικές προς τη Ρωσία ενέργειες και ειδικότερα έναντι των διπλωματικών και προξενικών αντιπροσωπειών της στο εξωτερικό».

Κατά το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του Κρεμλίνου στις «μη φιλικές» χώρες περιορίζεται η δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας με επιτόπιο προσωπικό, που ζει και εργάζεται μονίμως στη Ρωσία.

Όπως ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση για την Ελλάδα επιβάλλεται το όριο των 34 ατόμων επιτόπιου προσωπικού, για τη Δανία των 20 και για τη Σλοβακία των 16, ενώ σε Κροατία και Σλοβενία απαγορεύεται η πρόσληψη οποιουδήποτε υπάλληλου στα προξενεία και τις πρεσβείες τους στη Ρωσία.

Διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το νέο μέτρο πρακτικά δεν θα έχει ουδεμία πρόσθετη συνέπεια στην υπάρχουσα λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας και των προξενείων της Ελλάδας σε ρωσικό έδαφος.

Σχολιάζοντας τη ρωσική κυβερνητική απόφαση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «είναι φυσικό ότι η ένταξη στον κατάλογο των μη φιλικών χωρών επιφέρει μείωση του επιπέδου των επαφών» με τα κράτη, που ανακοινώθηκαν.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή