Τηλεδιάλεξη: «Οι Οικοσυστημικές Υπηρεσίες και η Βιοποικιλότητα ως δείκτες Περιβαλλοντικής και Κλιματικής Αλλαγής»

5ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων «Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος»

by Times Newsroom

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνουν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Σειρά Διαλέξεων με γενικό τίτλο «Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος». Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 η Δρ Βάλια (Ευαγγελία) Δράκου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γεωγραφίας), θα μιλήσει με θέμα: «Οι Οικοσυστημικές Υπηρεσίες και η Βιοποικιλότητα ως δείκτες Περιβαλλοντικής και Κλιματικής Αλλαγής». Η τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 18:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο https://bit.ly/3fJUO3K. Τον 5ο Κύκλο της Σειράς Διαλέξεων στηρίζει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Διακυβερνητική Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα και τις Οικοσυστημικές Υπηρεσίες (Intergovernmental Panel for Biodiversity and Ecosystem Services – IPBES) εγκαθιδρύθηκε το 2012 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με στόχο την ανάδειξη, αποτίμηση και αναγνώριση της αξίας της βιοποικιλότητας και των οφελών της προς την κοινωνία, με τρόπο που μπορεί να αναγνωριστεί από τις πολιτικές όλων των κρατών. Μια δεκαετία αργότερα, το έργο της IPBES συνεχίζεται, και πριν από ένα χρόνο συνεργάστηκε με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change – ΙPCC), αφού έγινε κατανοητό ότι η βιοποικιλότητα, οι οικοσυστημικές υπηρεσίες και η κλιματική αλλαγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους και οφείλουν να μελετώνται μαζί. Στην τηλεδιάλεξή της η Δρ Δράκου θα παρουσιάσει το πρόσφατο συνδυαστικό έργο των δύο αυτών πρωτοβουλιών, με παραδείγματα αποτιμήσεων οικοσυστημικών υπηρεσιών σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Στόχος είναι η ανάδειξη των πολλαπλών αξιών των οικοσυστημικών υπηρεσιών μέσα από πλήθος δεικτών που μελετήθηκαν, καθώς και της πολύπλευρης έννοιας της αξίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Βάλια (Ευαγγελία) Δράκου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Το βασικό της ερευνητικό ενδιαφέρον έγκειται σε θέματα οικολογίας, οικολογίας τοπίου και στην κατανόηση της σχέσης ανθρώπου-φύσης μέσα από το πρίσμα των οικοσυστημικών υπηρεσιών. Εστιάζει ιδιαίτερα αλλά όχι αποκλειστικά στα παράκτια και θαλάσσια συστήματα. Τα βασικά ερευνητικά της μέσα είναι η χαρτογράφηση και μοντελοποίηση των περιβαλλοντικών αλλαγών και των αλλαγών που αυτές επιφέρουν στην παροχή οικοσυστημικών υπηρεσιών, με έμφαση στη χρήση τους για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το ερευνητικό της έργο έχει δημοσιευτεί σε περισσότερες από 30 ερευνητικές εργασίες, επιστημονικά συνέδρια, τεχνικές εκθέσεις, κεφάλαια βιβλίων. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας για τις Οικοσυστημικές Υπηρεσίες και μέλος της Επιτροπής Ισότητας Φύλου του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com